Kiek anksčiau, reaguodama į tai, kad ambasadorių paskyrimai stringa, Diplomatinės tarnybos įstatymo pataisas registravo ir kita grupė parlamentarų, jas inicijavo Seimo konservatorius, URK pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

Pataisomis siekiama keisti ambasadorių skyrimo tvarką: prezidentas, atsisakydamas skirti Vyriausybės pateiktą kandidatą, būtų įpareigotas tai motyvuoti, numatytas dešimties dienų terminas.

Šalies vadovo Gitano Nausėdos vyriausiosios patarėjos Astos Skaisgirytės vertinimu, šios pataisos ribotų prezidento konstitucines galias.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigė manantis, kad jos ne varžo, o įtvirtina prezidento konstitucines galias.

Kovą 5-ąją alternatyvią pataisų versiją kartu su kitas politikais registravo G. Surplys. Jis siūlo numatyti, kad ambasadorių atranka būtų organizuojama ir vykdoma užsienio reikalų ministro nustatyta tvarka, o ypatingais atvejais kandidatą į ambasadorius galėtų siūlyti prezidentas.

Užsienio reikalų ministras, teikdamas ambasadoriaus kandidatūrą apsvarstyti Seimo URK, kandidatūrą prieš tai turėtų suderinti su ministru pirmininku ir prezidentu.

„Diplomatinio atstovo kandidatūros derinimo procesas pradedamas ir baigiamas per protingą terminą“, – rašoma įstatymo projekte.

Tikėtina, kad abu Diplomatinio tarnybos įstatymo pataisų variantai Seime bus svarstomi pavasario sesijoje.

Poreikis tobulinti Diplomatinės tarnybos įstatymą kilo suintensyvėjus Užsienio reikalų ministerijos ir Prezidentūros ginčams dėl ambasadoriaus Lenkijoje skyrimo. Sausio pabaigoje su ministru G. Landsbergiu susitikę URK nariai pranešė, kad imsis įstatyminių iniciatyvų aiškiau reglamentuoti diplomatų paskyrimo tvarką.

Prezidentas netruko sureaguoti į tokius siūlymus. Pasak Gitano Nausėdos, „visos iniciatyvos turi būti svarstomos Konstitucijos rėmuose“.

„Konstitucija labai aiškiai apibrėžia prezidento galias užsienio politikoje, ir jeigu tik bus kokių neatitikimų, akivaizdu, kad tokia tvarka paprasčiausiai negalės egzistuoti“, – anksčiau komentavo prezidentas G. Nausėda.

Šiuo metu diplomatinių atstovų (ambasadorių) skyrimo tvarka plačiau aprašoma ne įstatyme, o užsienio reikalų ministro patvirtiname įsakyme. Su ja galite susipažinti čia.

Anksčiau šią tvarką kritikavo prezidento patarėja A. Skaisgirytė, kuri teigė, kad tvarka netapo depolitizuota.

„Finale sprendimą padaro ministras – ministras savo nuožiūra, neaišku, kokiu kriterijumi remdamasis, sako ok, šitas man tinka, šitas netinka“, – „Žinių radijui“ komentavo patarėja ir pabrėžė, kad atrankos procese nedalyvauja joks kolegialus organas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)