Į lėktuvą devynmetės iš Kauno brolis lips dar neišgirdęs teismo sprendimo – ar sesers globa bus paskirta jam, ar ji bus įvaikinta į Naująją Zelandiją, o gal ją bus leista globoti lietuvių šeimai, kurie prašymą tarnybai pateikė vos prieš parą.

Apie tai, kad jau penktadienį jis kils lėktuvu, skrendančiu atgal į Didžiąją Britaniją, DELFI patvirtino pats devynmetės brolis. Jis teigė, kad į Lietuvą grįš tuo atveju, jei teismas tenkins jo prašymą ir suteiks galimybę dalyvauti posėdyje, nors teismas dar ketvirtadienio vakarą paskelbė, kad byla išnagrinėta – liko laukti teisėjo sprendimo ir jo paskelbimo.

Nigelas ir Raewyn

25-erių vyras DELFI teigė, kad sunku įvardyti, kokio sprendimo jis tikisi. „Negaliu pasakyti, ko tikiuosi. Nežinau, teisėjas turi nuspręsti, – kalbėjo vyras. – Mano nuomonė tokia, kad pirmiausia jis turi atsižvelgti į tai, kad esu brolis.“

Į Lietuvą grįžęs ir prašymą dėl sesers globos pateikęs vyras – vienas iš penkių mergaitės brolių. Visi jie – pilnamečiai. Dar du broliai gyvena užsienyje – Norvegijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Kiti du atlieka bausmę įkalinimo įstaigoje.

Devynmetė turi ir dar dvi seseris. Viena jų iki šiol kartu augo globos namuose Kaune, ji netrukus sulauks pilnametystės. Dar viena sesuo yra įvaikinta, auga Lietuvoje.

Brolis: gerbsiu sesers norus

Mergaitės tarptautinio įvaikinimo byla Vilniaus apygardos teisme ketvirtadienį buvo svarstoma keturias valandas. Į uždarą posėdį žiniasklaida nebuvo įleista. Posėdžio dalyviai į teismo salę buvo atvesti slapta.

Brolis, pateikęs prašymą dėl mergaitės globos, posėdyje taip pat nedalyvavo, tačiau posėdžio metu pasirodė prie teismo pastato. Jis teigė, kad atnešė prašymą įtraukti ir jo dalyvavimą posėdyje.

Anksčiau kategoriškai prieš įvaikinimą į Naująją Zelandiją kalbėjęs brolis ketvirtadienį jau švelnino toną ir teigė, kad gerbs sesers norus ir sprendimą.

„Gerbsiu jos norą. Išvyks, tai išvyks. Bandysime bendrauti. Bandysiu ir su zelandiečiais palaikyti ryšį, jei jie norės. Jei nenorės, tai bus jų (sprendimas – DELFI). Negalėsiu kištis, nes tai bus kita šeima“, – žiniasklaidai kalbėjo brolis.

„Man jie nieko nepadarė. Kiti irgi gali imti iš jų pavyzdį, kad gali įsivaikinti ir padėti kitiems vaikams. Lietuvoje yra daug vaikų“, – kalbėjo brolis.

Brolis bendravo su Naujosios Zelandijos piliečiais, tačiau teigia, kad nedaug.

Mergaitės įvaikinimo siekianti pora:

Paskelbus sprendimą, jį galės skųsti visos suinteresuotos šalys, tačiau brolis teigė, kad skųsti nežada. „Tai bus jų sprendimas. Jei sesuo pati sutinka, jei nori, kodėl gi ne, – kalbėjo brolis. – Kaip galiu skųsti, jei pati norės? Kaip galiu išplėšti? Teisiškai gal galiu, bet kaip paskui, kai sesuo po dešimties metų man sakys, kad tu sugriovei man gyvenimą, aš galėjau turėti kitokį.“

Brolio teigimu, nuomonę dėl Naujosios Zelandijos piliečių pakeitė ir dėl to, kad jų amžius daug jaunesnis nei buvo skelbiama anksčiau. Jiems nėra nė po penkiasdešimt.

Nigelas ir Raewyn su įvaikintais berniukais

Posėdžio išvakarėse dėl mergaitės globos kreipėsi dar viena šeima iš Lietuvos. Vaiko teisių tarnyba teigė, kad šeima nėra giminystės ryšiais susijusi su mergaite, tačiau brolis atskleidė, kad tai jo paties pažįstami žmonės.

Siekia įvaikinti šeima iš Naujosios Zelandijos

Skandalas dėl į Naująją Zelandiją įvaikinamos mergaitės kilo gruodžio pabaigoje. Po savaitės prabilo du jos broliai. Abu teigė, kad neprieštarauja tarptautiniam sesers įvaikinimui, tačiau pridūrė nenorintys, kad sesuo būtų išvežta taip toli, į Naująją Zelandiją.

Buvo pasklidusi informacija, kad galimiems įtėviams – po šešiasdešimt metų, tačiau vėliau ši informacija buvo paneigta. Jiems nėra nė po penkiasdešimt.

Naujojoje Zelandijoje gyvenanti pora prieš trejus metus įsivaikino dar du vaikus – berniukus. Dabar broliams devyneri ir trylika. Berniukai, anot poros iš Naujosios Zelandijos, greitai prisitaikė prie aplinkos ir naujos kalbos.

Galimi įtėviai nuo sausio ketvirtosios laiką Vilniuje leidžia ne tik su savo sūnumis, bet ir su devynmete.

Šeimos iš Naujosios Zelandijos gyvenimo akimirkos: