Po triukšmingo sulaikymo tyliai išleido į laisvę

Praėjusių metų rugsėjo 24 dieną nuskambėjo žinia, jog prieš du dešimtmečius įvykdyto „Daškinių“ gaujos vadeivos R. Daškevičiaus nužudymo byloje įvyko esminis proveržis.

„Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, pasitelkę Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojus, vakar sulaikė 3 LR piliečius, siejamus su R. Daškevičiaus nužudymu. Sulaikytiems asmenims pareikšti įtarimai dėl R. Daškevičius nužudymo organizavimo, t.y. nusikalstamų veikų, numatytų LR baudžiamojo kodekso 25 str. 3 d., 129 str.“, – taip situaciją pakomentavo Lietuvos Policijos departamento atstovas žiniasklaidai Ramūnas Matonis.

„Aro“ kovotojų šturmas R. Dromanto name

Netrukus paaiškėjo, jog „Aro“ šturmuotojai sulaikė du įtakingus Kauno šešėlinio pasaulio atstovus, kadaise „Daškinių“ gaujai priklausiusius R. Dromantą, žinomą Ilgo pravarde ir jo bičiulį R. Užukauską, vadintą Rubliu. Kas yra trečiasis sulaikytas asmuo – neatskleidžiama iki šiol.

Teismas leido R. Dromantą su R. Užukausku suimti. Atrodė, kad jau greitai paaiškės daugiau detalių apie vieną mįslingiausių nusikaltimų – iki šiol neatskleistą R. Daškevičiaus nužudymą ir įtariamųjų vaidmenis. Tačiau neilgai trukus įvykiai pakrypo netikėta linkme, Vilniaus apygardos teismui patenkinus skundus įtariami žmogžudystės organizatoriai buvo išleisti į laisvę.

Rolandas Dromantas

Kartą jau buvo teisiami, kaltu pripažintas tik R. Užukauskas

Spėlionių, jog R. Daškevičiaus nužudymo tyrime rasta naujų įkalčių sustiprino žinia, kad Lietuvos prašymu Jungtiniuose Arabų emyratuose buvo sulaikytas Rusijos pilietis, buvęs Kaliningrado srities šešėlinio pasaulio atstovas bei politikas, dabar įtakingu verslininku tapęs Olegas Škilis. Esą šis R. Dromanto bičiulis galėjo būti R. Daškevičiaus, su kuriuo jį siejo cigarečių kontrabandos reikalai, nužudymo užsakovas.

Jeigu tai tiesa, tuomet R. Daškevičiaus nužudymą galėjo užsakyti bei organizuoti visa grupė žmonių – kaliningradietis O. Škilis, kauniečiai R. Dromantas su R. Užukausku ir ketvirtasis asmuo, kurio tapatybė neatskleidžiama.

Pasirodo, kad O. Škilis, kuris gali būti susijęs ne tik su R. Daškevičiaus, bet ir verslininko V. Jakučio nužudymais už grotų ilgai neužsibuvo ir nebus perduotas Lietuvai, o paleistas ir grįžta į Rusiją.

Šioje situacijoje kiek keistai atrodo tai, kad ypač sunkiu nusikaltimu įtariami abu kauniečiai R. Užukauskas su R. Dromantu jau senokai gyvena savo namuose, jiems skirtos simbolinės kardomosios priemonės. Ar tai reiškia, jog svarių ir nenuginčijamų jų kaltės įrodymų iki šiol nerasta, o tai įvertinę teisėjai nenorėjo juos laikydami suimtus ir patenkinę skundus išleido į laisvę?

Abu buvę „Daškiniai“ jau seniai tapę pasiturinčiais verslininkais, savo teisinei gynybai pasitelkiantys ne vieną kvalifikuotą advokatą.

Rolandas Dromantas

Be to ši istorija ne pirmoji, kai abu Kauno šešėliniame pasaulyje ir verslo sluoksniuose neblogai žinomi veikėjai patenka už grotų. R. Dromantas su R. Užukausku buvo sulaikyti 2010 metų pradžioje ir daugiau nei pusmetį praleido tardymo izoliatoriuje. Turto prievartavimu kaltintų buvusių „Daškinių“ byla baigėsi kitaip, nei prognozavo teisėsaugininkai. R. Dromantas – išteisintas, kartu su juo į laisvę paleistas ir R. Užukauskas, už turto prievartavimą jam skirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė, kurios vykdymas atidėtas 1 metams ir 6 mėnesiams.

Abu kauniečiai kaltinti tuo, grasindami mirtini reketavo maisto papildais prekiavusius kitus du verslininkus. Tais pačiais produktais prekiavęs R. Užukauskas – Rublis konkurentus pasikvietė pasikalbėti, šie pokalbį įrašė. Būtent garso įrašas tapo pagrindiniu koziriu byloje, tačiau teisme jį perklausius paaiškėjo, kad tai viso labo buvo ne itin maloni konkurentų diskusija apie skirtingas to paties produkto kainas rinkoje ir tolimesnes šio verslo perspektyvas.

„Tai buvo verslo konkurentų pokalbis, kuris baigėsi tuo, kad mes atsidūrėme čia. Dalyvavau tik aš vienas, Rolandas buvo tik priėjęs pasisveikinti“, – tuomet teisme kalbėjo R.Užukauskas – Rublis.


Piktinosi, jog „Aro“ kovotojai ant asfalto paguldė ir moksleivį sūnų

Tąkart sulaikius R. Užukauską ir R. Dromantą pasigirdo kalbų, jog konfliktas su maisto papildų platintojais ir inkriminuojamas turto prievartavimas yra tik pretekstas. Esą šiam „Daškinių“ tandemui bus pareikšti kur kas rimtesni kaltinimai, galbūt net užsakius gaujos, kuriai abu priklausė lyderio R. Daškevičiaus – Daškės nužudymą.

Tačiau tai tik liko prielaidomis, o istorija pasikartojo po 11 metų. Abu kadaise Kaune siautėjusios gaujos nariai šiuo metu oficialiai įtariami organizavę savo vadeivos nužudymą, abu savo kaltę kategoriškai neigia.

Portalo „Delfi“ žurnalistui susisiekus su Rubliu vadintu R. Užukausku, šis sutiko pasidalinti savo įžvalgomis. Tiesa, įtariamojo nužudymo organizavimo statusą turintis kaunietis sakė negalintis visko atskleisti, nes komentuoti vykstančio ikiteisminio tyrimo detales jam draudžia teisėsauga.

„Šiuo metu nelabai galėčiau komentuoti šią situaciją, nes dar vyksta ikiteisminis tyrimas, man draudžiama atskleisti jo detales. Taip, aš pakomentuosiu kiek vėliau, kada tai bus įmanoma. Manau, jog tai reikės tikrai padaryti“, – portalui „Delfi“ sakė R. Užukauskas.

Remigijus Daškevičius ir Rolandas Dromantas

Tačiau įtariamasis atskleidė itin svarbią detalę, šiuo metu jam skirta pati švelniausia kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, grąžinti asmens dokumentai. Tiesa, draudžiama bendrauti su kitu įtariamuoju R. Dromantu, kuris, „Delfi“ žiniomis tai pat jau seniai išleistas į laisvę ir ramiai gyvena tvirtove paverstame prabangiame name Kačerginėje.

Rubliu anksčiau vadintas buvęs „daškinis“, pasiturinčiu verslininku tapęs R. Užukauskas stebėjosi, kad praėjusių metų rugsėjį jis buvo sulaikytas pasitelkiant „Aro“ kovotojus.

„Patys matote, kaip viskas pas mus vyksta. Ką nori, tą gali padaryti, patys suprantate“, – sakė R. Daškevičiaus nužudymo organizavimu įtariamas buvęs jo bičiulis.

Praėjusių metų rugsėjo pabaigoje D. Dromantas buvo sulaikytas „Aro“ kovotojams šturmuojant Kačerginėje esantį prabangų jo namą, o R. Užukauskas sustabdytas, kai automobiliu į mokyklą vežė sūnų. Kalbėdamas su „Delfi“ žurnalistu kaunietis piktinosi, kad buvo panaudotos perteklinės priemonės.

„Kai 13 metų vaiką „Aras“ iš mašinos ištraukia, guldo ant asfalto, tai „labai gražiai“ atrodo toks sulaikymas. Kad vaikas – mažametis, visiems vienodai. Daro savo darbą ir tiek“, – sakė R. Užukauskas.

„Komentuoti kol kas negaliu, jūs viską pamatysite“

„Delfi“ žiniomis, „Aro“ kovotojus pasitelkti nuspręsta teisėsaugai turint informacijos, kad R. Dromantas – Ilgas savo namuose laiko legaliai įgytus šaunamuosius ginklus. Ko gero baiminantis galimo pasipriešinimo bei žinant, kad buvusį „daškinį“ bent anksčiau saugodavo ginkluoti apsaugininkai, nuspręsta nerizikuoti ir pasitelkti profesionalius šturmuotojus.

Tuo tarpu R. Užukauskas tikino neturėjęs ir neturintis jokių ginklų, o sulaikymo operaciją vadino specialiai surengtu „šou“.

Robertas Užukauskas

„Pas mane nieko nėra, nei oficialiai neturiu, nei nieko. Buvo reikalingas „šou“, žinodami, kad beveik kiekvieną dieną vežu vaiką į mokyklą jį tempti iš mašinos ir guldyti ant asfalto... Galėjo mane išsikviesti, nes niekur nesislapsčiau, nesislapstau ir nesiruošiu to daryti“, – stebėjosi R. Užukauskas.

Buvęs „Daškinis“ sakė negalintis komentuoti neseniai viešojoje erdvėje pasirodžiusius naujienos, jog Lietuvos prašymu Dubajuje buvo sulaikytas kaliningradietis O. Škilis, siejamas su lietuvių gaujos vykdyta cigarečių kontrabanda.

„Pakomentuoti kol kas negaliu, jūs viską pamatysite. Įdomūs dalykai, bet komentarus palikime vėlesniam laikui“, – sakė R. Užukauskas.

Paklausus, kaip mano, ar bylai pasiekus teismą galutinis kaltinimas skirsis nuo šiuo metu pareikšto organizavus R. Daškevičiaus nužudymą, kaunietis išsakė abejonę, ar ši byla iš viso keliaus į teismą.

„Čia dar labai didelis klausimas“, – sakė R.Užukauskas.

Nors pačiam R. Užukauskui draudžiama atskleisti bet kokią informaciją apie vykstantį tyrimą, iš kitų šaltinių pavyko sužinoti, kad nuo sulaikymo praėjusių metų rudenį iki šiol su juo nebuvo atlikti jokie procesiniai veiksmai, nei atpažinimai, nei akistatos. Jis formaliai apklaustas tik vienąkart, po sulaikymo įteikiant pranešimą apie įtarimus.

Ignas Dargužas

Trūksta konkrečių kaltės įrodymų ?

Kaip nutiko, jog po skambaus sulaikymo teismas abu įtariamuosius leido suimti, tačiau jau netrukus aukštesnės instancijos teismo sprendimu jie buvo paleisti į laisvę skiriant švelnesnes kardomąsias priemones ?

R. Dromantui atstovaujantis advokatas Ignas Dargužas minėjo, kad priimant pirminį sprendimą patenkinti prokurorų prašymą ir įtariamuosius suimti Vilniaus apylinkės teismo teisėjai ko gero teko patirti savotišką spaudimą, nes apie įtariamųjų Daškės nužudymo organizatorių sulaikymą bei planuojamą suėmimą buvo gana plačiai paskelbta.

„Laikomės nuomonės, kad įtariamasis turi teisę skųsti, kritikuoti ir tai daro visais įmanomais pagrindais. Vienas jų, patikimumas įrodymų, kad padaryta (inkriminuojama – red.) veika. Vilniaus apygardos teismo kolegija pasižiūrėjo į šią bylą, ją pavartė, pastebėjo akivaizdų įrodymų trūkumą ir pačių įtarimų abstraktumą. Teismas pažiūrėjo, jog viskas abstraktu, nėra tikslių įrodymų ir vadovaudamasis įstatymais priėmė atitinkamus sprendimus“, – sakė advokatas I. Dargužas, užsiminęs, kad įtarimai primena kriminalinę publicistiką, iš esmės sutampa su tuo, kas anksčiau buvo skelbiama žiniasklaidoje.

Pats advokatas I. Dargužas minėjo, šiuo atveju reikėtų pasitikėti tyrimą atliekančių teisėsaugos institucijų kompetencija, darbuotojų profesionalumu.

„Žmonės dirba savo darbą, yra profesionalai, teisės, baudžiamojo proceso specialistai. Galų gale išsiaiškins, kas yra kur. Jeigu reikia palaukti, kol bus tam tikri dalykai nustatyti, ką darysi, laiko mes turime“, – sakė abu įtariamuosius R. Daškevičiaus nužudymo organizavimu ginantis advokatas I. Dargužas.

Savo kaltę neigiantis R. Dromantas per advokatą perdavė atsakymą į klausimą, kuo jo manymu gali pasibaigti ši istorija.

„Baudžiamojo proceso paskirtis labai aiški ir paprasta: kalti turi būti nuteisti, nekaltieji – išteisinti. Kai tai pasibaigs, tikiu, kalti bus nuteisti, o nekalti – išteisinti“, – į klausimą, kaip prognozuoja šios bylos baigtį per savo advokatą atsakė R. Dromantas.

Remigijaus Daškevičiaus kapas

Prokuratūra nuo komentarų susilaiko, informaciją žada atskleisti vėliau

Rezonansinės bylos tyrimą atlieka šalies teisėsaugos elitas – Lietuvos Kriminalinės policijos biuras bei Generalinė prokuratūra.

Apie tai, kokia šiuo metu tyrimo stadija bylą kuruojančiam prokurorui uždavėme šiuos klausimus:

- Keliems asmenims šiuo metu yra įteikti pranešimai apie įtarimus ikiteisminiame tyrime dėl R. Daškevičiaus nužudymo, kas jie tokie ?

- Viešojoje erdvėje pasirodė informacija apie Rusijos piliečio O. Škilio sulaikymą pagal Lietuvos prašymą, ar jau pateiktas ekstradicijos prašymas, koks šio asmens procesinis statusas ikiteisminiame tyrime dėl R. Daškevičiaus nužudymo ?

- Kada planuojama baigti ikiteisminį tyrimą ir baudžiamąją bylą perduoti nagrinėti teismui ?

Į šiuos klausimus atsakyta nebuvo. Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė pateikė lakonišką komentarą.

„Prokuroro nurodymu tokio pobūdžio informacija šiuo metu neteiktina, visuomenė bus informuota, kai bus priimti tyrimo eigai reikšmingi sprendimai”, – rašoma Generalinės prokuratūros atsakyme.

Nužudymui kruopščiai ruoštasi

33 metų sulaukęs R. Daškevičius buvo nužudytas Vilniuje, šis nusikaltimas iki šiol laikomas viena profesionaliausiai atliktų užsakytų žmogžudysčių.

Žinodamas apie Daškės įpročius, pomėgį lankytis sostinėje, Trakų gatvėje veikiančioje picerijoje „St. Valentino“ žudikas išsirinko vietą, iš kurios galėjo niekam nekrisdamas į akis stebėti savo auką.

Šalia esančioje Vokiečių gatvėje, antrajame daugiabučio namo aukšte buvo išsinuomotas butas, per kurio langus atsivėrė puikus vaizdas į netoliese esančią piceriją.

Žudikas buvo ginkluotas galingu ginklu, iš vieno Kauno rajono ūkininko namų prieš pusmetį pavogtu graižtviniu suomių gamybos karabinu su optiniu taikikliu.

Kilus įtampai tarp „Daškinių“ gaujos narių jos lyderis R. Daškevičius susirūpino savo saugumu, buvo pasisamdęs jį nuolatos lydėdavusius asmens sargybinius. Iš buvusių imtynininkų suburta apsaugininkų komanda turėjo šaunamuosius ginklus – pompinius šautuvus.

Lemtingu momentu tapo 2001 metų lapkričio 24 diena, kai iš Kauno R. Daškevičius atvažiavo į sostinės piceriją „St. Valentino“, kur vyko šešėlinio pasaulio atstovų susitikimas. Daškę lydėję asmens sargybiniai liko laukti automobilyje, o jis pats įėjo vidun.

Kitoje gatvėje esančiame bute pasalą surengęs šaulys ir jam tikriausiai talkinę stebėtojai turėjo laiko pasiruošti. Lemtingas šūvis nuaidėjo tuo momentu, kai R. Daškevičiui kažkas paskambino telefonu ir pakvietė išeiti į lauką. Panašu, kad tai galėjo būti asmuo, kurį Daškė gerai pažinojo.

Remigijaus Daškevičiaus kapas

Iš graižtvinio šautuvo paleista vienintelė kulka pataikė į širdį, perskrodusi kūną įstrigo picerijos kasos aparate. R. Daškevičiui susmukus jį saugoti turėję asmens sargybiniai automobiliu spruko iš Vilniaus. Juos policijos pareigūnai sulaikė tik netoli Kauno.

Vėliau teisėsaugininkai rado ir butą, kuriame savo aukos tykojo šaulys. Jo durys paliktos neužrakintos, atremtas į kėdę, stovėjo vienintelį šūvį iššovęs graižtvinis šautuvas. Pareigūnai nustatė, jog butas buvo išnuomotas pateikus pavogtą pasą.

Kriminalistai minėjo, kad nužudymo aplinkybės, pasirinkta šaudymo vieta ir rimtas ginklas liudija apie tai, kad šiam nusikaltimui buvo kruopščiai pasiruošta. Ta aplinkybė, kad nusikaltimo vietoje šaulys paliko ginklą tik sustiprino įtarimus, kad veikė itin patyręs samdomas žudikas. Nes kartą jau panaudoto ginklo su savimi imti nėra prasmės, jo vertė palyginus su užmokesčiu už atliktą kruviną užduotį yra labai menka, be to ginklas neabejotinai taptų esminiu įkalčiu sulaikius policijai.

R. Daškevičius buvo iškilmingai palaidotas prestižinėse Kauno Petrašiūnų kapinėse. Jo amžinojo poilsio vietą puošia Kaune žinomo menininko sukurta natūralaus dydžio skulptūra, tarsi vaizduojanti prie savo kapo prisėdusį velionį.

Įtarimai krito ant Kaune besislapsčiusio samdomo žudiko

Teisėsaugai pradėjus tuomečio Lietuvos Bokso federacijos prezidento ir nusikaltėlių gaujos lyderio R. Daškevičiaus nužudymo tyrimą tapo akivaizdu – šį nusikaltimą galėjo įvykti tik itin gerai pasiruošęs šaulys.

Atstumas nuo buto, kur slėpėsi žudikas iki vietos, kurioje krito Daškė siekia apie 50 – 60 metrų. Net ir naudojant optinį taikiklį pataikyti žmogui į širdį galėtų toli gražu ne kiekvienas. Be to reikia įvertint ir tokius faktorius, kaip apšvietimas, kulkos trajektoriją keičianti vėjo kryptis, galų gale – vietoje nestovėjo ir pati auka.

Potencialiu įtariamuoju byloje tapo tų pačių 2001 metų pabaigoje Kaune sulaikytas samdomas žudikas iš Rusijos Leonidas Paršukovas, pravardėmis Lionia Piterkij ir Lysyj.

Jį policijos pareigūnai sučiupo ginkluotą koviniu pistoletu išeinant iš buto Vilijampolės rajone, kurį jį buvo apgyvendinęs vienas šešėlinio pasaulio atstovas. Rusijos spauda skelbė, kad milicijos pareigūnų šeimoje gimęs ir kadetų mokyklą baigęs L. Paršukovas tarnavo specialiosios paskirties desantininkų dalinyje, kariavo Afganistane, buvo apdovanotas Raudonosios žvaigždės ordinu.

Leonidas Paršukovas

Vėliau jis pasuko nusikalstamu keliu, rusų žurnalistų buvo vadinamas labiausiai „pasižymėjusiu“ samdomu žudiku Baltijos šalių regione, galimai ne vienoje šalyje nužudžiusiu keletą žmonių. Sulaikius Rusijoje dėl dviejų žmonių nužudymo ieškomą buvusį kariškį Lietuvos teisėsaugininkai prasitarė tiriantys, ar jis nėra prisidėjęs ir prie Daškės nužudymo, bet įrodymų surinkti taip ir nepavyko.

Galiausiai L. Paršukovui buvo pareikšti kaltinimai Lietuvoje konflikto metu nužudžius savo verslo partnerį kaliningradietį Igorį Grebeniukovą. Pradžioje įtariamasis kaltu prisipažino ir davė parodymus, tačiau teisme viską ėmė neigti. Kadangi aukos kūnas taip ir nebuvo rastas, dėl žmogžudystės L. Paršukovas buvo išteisintas, jis pripažintas kaltu tik dėl neteisėto šaunamojo ginklo įgijimo ir laikymo, jam skirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė.

Atlikdamas įkalinimo bausmę L. Paršukovas spėjo susituokti su anuomet žinoma lengvaatlete, šuolių į tolį ir trišuolių Lietuvos čempione Adrija Grociene. Su šia kauniete L. Paršukovas susipažino dar būdamas laisvėje. Po Lukiškėse įvykusių vedybų pasigirdo svarstymų, kad susituokęs su lietuve rusas bandys siekti Lietuvos pilietybės, kuri jam padėtų išvengti ekstradicijos į tėvynę.

Tačiau atlikęs įkalinimo bausmę L. Paršukovas buvo išduotas Rusijai. 2006 metais Kaliningrado teismas už dviejų žmonių nužudymą jam skyrė 18 metų laisvės atėmimo bausmę.

Namas Kačerginėje, kuriame gyvena Rolandas Dromantas

Verslininką sušaudė judrioje gatvėje

Su R. Daškevičiaus nužudymo motyvais siejamas ir kitas ne mažiau mįslingas, iki šiol neišaiškintas nusikaltimas.

2004 metais Kauną sukrėtė prieštaringos reputacijos verslininko, palaikiusio ryšius ir su šešėlinio pasaulio atstovais, ir su politikais Valdo Jakučio nužudymas. Jis minimas kaip vienas veikėjų, dalyvavusių „Daškinių“ gaujos ir Kaliningrado nusikaltėlių sukurtoje cigarečių kontrabandos schemoje, kurios kontrolę po R. Daškevičiaus nužudymo į savo rankas esą perėmė R. Dromantas. Be to V. Jakutis aktyviai dalyvavo ir bandė įtakoti bendrovės „Alita“ privatizavimo procesą, kuriame savų interesų turėjo ir R. Dromantas – Ilgas.

Pasiturintis kaunietis, pagrindinis putojančio vyno gamyklos „Italiana International“ akcininkas V. Jakutis buvo sušaudytas šviesiu paros metu judriame Sukilėlių prospekte prie namų vartų.

Savo išvaizdą peruku bei lietpalčiu maskavęs žudikas palaukė, kol V. Jakučio brolis Gediminas šį savo automobiliu parveš namo. Automobiliui stabtelėjus prie kiemo vartų, į keleivio vietoje sėdėjusį V. Jakutį žudikas paleido šūvių seriją. Į krūtinę ir galvą sužeistas verslininkas žuvo vietoje, viena kulka kliudė brolį, tačiau sužeidimas nebuvo mirtinas.

Liudininkai matė, kaip automobilį kulkomis suvarpęs keistos išvaizdos, kūno bruožus peruku bei lietpalčiu maskavęs žudikas peršoko tvorą ir kiemais paspruko į privačių namų kvartalo gilumą.

Nusikaltimo vietą gana operatyviai apsupo gausios policijos pajėgos, uždarius vieną gatvių ieškota pasislėpti galėjusio žudiko, išmesto ginklo, rūbų ar peruko. Deja, nusikaltėlis sugebėjo pasprukti nepastebėtas – nors kriminalistai apžiūrėjo net visus šulinius, tačiau jokių įkalčių rasti taip ir nepavyko.

Egzekucijos vietoje, prie V. Jakučio brolio automobilio rasta iššautų 9mm kalibro tūtelių, tad spėta, jog žudikas galėjo naudoti pistoletą – kulkosvaidį „Agram 2000“.

Rolandas Dromantas

Įtarimai krilo ir ant „Daktarų“ gaujos nario

Iki šiol neišaiškintas V. Jakučio nužudymas apaugo įvairiomis versijomis. Svarstyta apie jo ryšius Kaliningrado srityje, skilusios „Daškinių“ gaujos tarpusio santykių aiškinimąsi ir net galimą teisėsaugos institucijų suinteresuotumą eliminuoti tam tikrus šešėlinio pasaulio atstovus.

Tiriant V. Jakučio nužudymą buvo sulaikytas „Daktarų“ gaujos veikėjas Vidmantas Gudzinskas, pravarde Guzas, taip pat ir su „Daškiniais“ sietas Marijus Minijus Denisenko, kurio sesuo Adrija Grocienė ištekėjo už samdomo žudiko L. Paršukovo.

Už grotų pateko buvęs V. Jakučio asmens sargybinis Tomas Onuškevičius ir su Alytaus „Plikių“ gauja sietas Almantas Janulevičius. Galiausiai visi jie buvo paleisti, o įtarimai panaikinti.

Nuo snaiperio kulkos žuvus vadeivai gangsteriai ėmė kariauti

R. Dromantas buvo laikomas ne eiliniu „daškinių“ gaujos nariu, o paties vadeivos R. Daškevičiaus – Daškės dešiniąja ranka. Žuvus lyderiui, nemažą kapitalą iš šešėlinio verslo, ypač rūkalų kontrabandos sukaupusioje „daškinių“ gaujoje įvyko skilimas.

Kai kurie jos nariai R. Dromantą apkaltino organizavus R. Daškevičiaus nužudymą. Į R. Dromanto pusę tuomet stojo nemažą įtaką gaujoje turėjęs R. Užukauskas – Rublis ir Algirdas Antanynas – Antonis.

Pastarasis vos liko gyvas, kai 2002-ųjų sausį pačiame Kauno centre, Laisvės alėjos pašonėje jį šūviais iš pistoleto sužeidė už Daškės nužudymą prisiekę atkeršyti jo giminaičiai Deivydas Uščiauskas, pravarde Sliekas, ir Edmundas Bilinskas – Edmukas. Kulkai pataikius į stuburą, A. Antanynas išgyveno, tačiau liko suluošintas visam gyvenimui.

Namas Kačerginėje, kuriame gyvena Rolandas Dromantas

Ginkluota Kauno gangsterių konfrontacija pasiekė kritinį tašką, kai buvo apšaudytas R. Dromanto automobilis. Pasikėsinimą išgyvenęs Ilgas puikiai suvokė, kad grėsmė niekur neišnyko – pasisamdė asmens sargybinius, naudojosi šarvuotu limuzinu. Kauno centre jį ir R. Užukauską buvo galima pastebėti lydimus kelių ginkluotų vyrų. R. Dromantas – Ilgas įsikūrė tvirtove paverstame prabangiame name, Kačerginės miestelyje.

Tarpukario elito kadaise mėgtame miestelyje stūksantis šio veikėjo namas aplinkiniams gyventojams kelia įvairių minčių. Kalbama, kad Ilgo rezidencijos langai pagaminti iš neperšaunamo stiklo, baiminantis atakos iš oro, specialiai sutvirtintas stogas. Ramiame Kačerginės pušyne įsikūrusio R.Dromanto namas buvo saugomas ir iš išorės - šeimininkui esant viduje, prie vartų gatvėje stovėdavo juodos spalvos visureigis BMW X5. Jo viduje sėdėdavo keli vyrai. Ilgo apsaugininkais susidomėję teisėsaugininkai išsiaiškino, kad šį veikėją saugojo buvę saugos bendrovių darbuotojai, turintys leidimus laikyti kovinius ginklus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (341)