Apie tai, kad beveik visa Darbo partijos frakcija Seime V. Uspaskicho kvietimu ketvirtadienį išskrenda į Briuselį, garsiai nebuvo kalbėta ir skelbta. Daugelis frakcijos narių neoficialiuose pokalbiuose neslėpė, jog greičiausiai Briuselyje, susitikę su partijos įkūrėju ir garbės pirmininku V. Uspaskichu, pratęs praėjusį savaitgalį suvažiavime vykusias diskusijas apie tai, kas vis dėlto ves partiją į Seimo rinkimus.

Jau beveik visos parlamentinės ir kitos į Seimą bandančios patekti partijos paskelbė savo rinkimų sąrašus ir jų lyderius, o Darbo partija per savo suvažiavimą tik nusprendė, kad rinkimų sąrašo sudarymas bus patikėtas partijos tarybai.

Mažiau nei prieš metus prie partijos vairo stojęs europarlamentaras, buvęs „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis iki šiol nepasako aiškiai, ar ves partiją į rinkimus.

„Aš esu pasakęs, kad esu pasirengęs vesti partiją į rinkimus, jei nuspręsime, kad taip reikia“, – LRT.lt tvirtino V. Mazuronis.

Paklaustas, ar Briuselyje V. Uspaskichas, susitikęs su partijos frakcijos Seime atstovais, nepraneš, kad jis imasi vesti partiją į rinkimus, V. Mazuronis pastebėjo: „Viktoras negali nieko pranešti, nes jis – ne partijos narys. Per suvažiavimą gavusi įgaliojimus, partijos rinkimų sąrašą mūsų taryba turėtų paskelbti liepos mėnesį“.

Bet V. Mazuronis sutiko, kad rinkimų sąrašo lyderiu gali būti ir ne partijos narys.

Seimo Darbo partijos frakcijos vadovas Kęstutis Daukšys į Briuselį neskrenda. Jis, kaip partijos senbuvis, taip pat mano, jog sprendimas, kad V. Uspaskichas taptų rinkimų sąrašo lyderiu, nebūtų peiktinas. Tačiau K. Daukšys nesiėmė komentuoti, ar kolegos skrenda į Briuselį, turėdami tikslą parsivežti partijos įkūrėjo susitikimą padėti per rinkimus.

„Visko gali būti“, – lakoniškai atsakė kažkada į politiką V. Uspaskichui padėjęs ateiti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Artūras Paulauskas, Darbo partijos nariu tapęs po to, kai prieš 2012 m. Seimo rinkimus jo vadovauta Naujoji sąjunga susijungė su „darbiečiais“.

Kiti „darbiečiai“ svarstė, jog šiuo metu, kai partijos reitingai – tikrai nepaguodžiantys (balandžio mėnesį už partiją būtų balsavę 7,7 proc. rinkėjų), V. Uspaskicho pagalba itin praverstų, net nepaisant to, kad jis vadinamojoje partijos „juodosios buhalterijos“ byloje šių metų pradžioje buvo nuteistas kartu su partijos kolega V. Gapšiu.

V. Uspaskichui buvo skirta 6,8 tūkst. eurų, V. Gapšiui – 3,6 tūkst. eurų, partijos buhalterei Marinai Liutkevičienei – 5,8 tūkst. eurų bauda.

„Aš jau sumokėjau baudą, bet esu parašęs kasacinį skundą Aukščiausiajam Teismui ir įteiksiu jį šiomis dienomis, nes laiko tam yra iki gegužės 2 d. Manau, kad ir Viktoras pateiks kasacinį skundą. Bet turi teisę teismo sprendimą apskųsti ir prokurorai“, – teigė V. Gapšys.

„Darbietės“ Vitalijos Vonžutaitės, taip pat teisiamos „juodosios buhalterijos“ byloje, teisminis procesas turėtų būti atnaujintas birželio 1 d. Jis buvo sustabdytas dėl jos sveikatos būklės.

Su pačiu V. Uspaskichu susisiekti nepavyko. Darbo partijos įkūrėjas apskritai pastaruoju metu vengia bendrauti su žiniasklaida.