Kaip rašo „Lietuvos rytas“, pusšimtis šios agentūros darbuotojų prieš keletą dienų gavo įspėjimus apie numatomą atleidimą.

Buvęs žemės ūkio ministras, konservatorius Kazys Starkevičius įtaria, kad R. Kraujelytė-Noreikienė Žemės ūkio ministerijos vadovybės palankumą pelnė papildžiusi Darbo partijos gretas, o buvusiam agentūros vadovui Žydrūnui Dubinskui naujas vyriausiojo patarėjo postas sukurtas siekiant išvengti kliūčių Darbo partijos atstovų užmojams kuo skubiau išvalyti agentūrą.

Pasak K. Starkevičiaus, per šią agentūrą skirstoma europinė parama siekia dešimtis milijonų litų. Kartu su nacionalinio biudžeto lėšomis susidaro bemaž 70 mln. litų.

Įtarimų, kad prasidėjusi pertvarka susijusi su noru agentūroje įdarbinti saviškius, kilo ir patiems darbuotojams. Darbuotojai piktinasi, kad po tariamos pertvarkos, po kurios iš 52 etatų liks 36, vadovaujančių pareigūnų bus bemaž tiek pat kiek ir pavaldinių.

Tačiau R.Kraujelytė-Noreikienė „Lietuvos rytui” neigė priklausanti Darbo partijai. Agentūros valdybai vadovaujantis „darbiečių” žemės ūkio viceministras Rytis Šatkauskas taip pat tvirtino nieko nežinąs apie sparčiai karjeros laiptais ėmusios kopti R.Kraujelytės-Noreikienės partinę priklausomybę. „R.Kraujelytė-Noreikienė mums pasirodė kvalifikuota, galinti įgyvendinti tuos planus, kuriuos esame numatę. Ji turi tų savybių, kurių galbūt neturi pavaduotojai”, – kalbėjo viceministras.

Tikisi sutaupyti 25 proc. darbo užmokesčio fondo

DELFI ketvirtadienį pateiktame komentare laikinoji agentūros vadovė R. Kraujalytė-Noreikienė nurodė, esą darbą praras toli gražu ne visi įspėjimus apie atleidimą gavę darbuotojai.

„Peržiūrėjus įmonės vykdomas funkcijas nuspręsta, kad įmonės veiklą galima užtikrinti su 36 darbuotojais vietoje 48. Tad realiai sumažėja 10 etatų. Taip pat keičiasi pati įmonės struktūra, vietoje nereikalingų arba savo funkcijas praradusių pareigybių atsirado kitos pareigybės, kurios užtikrins sėkmingą įmonės veiklą. (...) Kadangi naujoji įmonės struktūra įsigalioja nuo rugsėjo mėnesio, šiuo metu įspėjimus apie tai, kad bus nutraukta darbo sutartis, gavo visi esantys darbe darbuotojai, bet tai nereiškia, kad jie visi bus atleisti. Dauguma jų, įvertinus jų kompetenciją, išsilavinimo lygį ir kitus profesionalumo kriterijus, įmonė siūlys tęsti darbą“, - dėstė laikinoji agentūros vadovė.

Ji taip pat teigė per vykdomą reorganizaciją siekianti sutaupyti savo vadovaujamos įstaigos lėšas. Esą šiemet išlaidų prireiktų išeitinėms kompensacijoms, tačiau kitąmet lėšų poreikis darbo užmokesčiui turėtų būt maždaug ketvirtadaliu mažesnis.

„Galiu teigti, kad etatų mažinimas ir struktūriniai įmonės pertvarkymai užtikrins sutaupytų lėšų kiekį, reikalingą išmokėti išeitines kompensacijas iki šių metų pabaigos. Nuo kitų metų galėsime džiaugtis taupantys iki 25 procentų dabartinio įmonės užmokesčio fondo“, - prognozavo R. Kraujalytė-Noreikienė.

Darbuotojų skundus dėl galimai neteisėto atleidimo iš darbo ji teigė laikanti nepagrįstais. Esą reorganizacija vykdoma „vadovaujantis įstatymo raide“.

Pareiškimus apie savo priklausymą Darbo partijai moteris kategoriškai neigia, o apie tai prabilusį K. Starkevičių teigia galinti paduoti į teismą.

„Svarstau galimybę pasinaudoti įstatymuose numatyta galimybe ginti savo garbę ir orumą, o taip pat noriu pareiškti, kad tai nedaro garbės melą skleidžiantiems politikams“, - reziumavo R. Kraujalytė-Noreikienė.