„Kalbėdami su mokyklų ir policijos atstovais, mes išgirdome labai aiškų jų lūkestį ir nuogąstavimą, kad esminė problema, kodėl taip plinta elektroninės cigaretės vaikų ir jaunimo tarpe, yra tai, kad niekas negali patikrinti vaikų daiktų be tėvų sutikimo“, – Eltai teigė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

„Kitaip tariant, mes neturime teisinės bazės ir neturime instrumentų. Jeigu tai nėra numatyta mokyklos sutartyje su tėvais, niekaip nepatikrinsi vaikų daiktų ir spintelių“, – paaiškino „darbietė“.

Todėl, pasak politikės, Darbo partija šiuo metu ruošia pataisas, kurios suteiktų tokį įrankį ugdymo įstaigoms.

„Kaip tik dabar turime atvertą Švietimo įstatymą, keičiame vaikų pareigas, tėvų, mokyklų teises ir pareigas, todėl manome, kad turėtume sudaryti instrumentus kontroliuoti tai, kas patenka į mokyklą“, – sakė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

„Ir, aišku, ne bet ką žiūrėti. Jeigu yra problema ir dėl jos vykdoma prevencinė programa, tada galėtų tam įgalioti asmenys atlikti patikrinimą ir užkirsti kelią nelegalių medžiagų plitimui vaikų ir jaunimo tarpe“, – pridūrė Seimo narė.

Ji pridūrė, kad pataisos šiuo metu ruošiamos – įstatymo pakeitimo projektą planuojama įregistruoti pirmadienį ryte.

„Pataisos yra ruošiamos, planuojame pirmadienį ryte, jeigu viskas tvarkoje, įregistruoti. Šiek tiek užtrukome, nes norime dar pasikalbėti su vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovais, vaiko teisių apsaugos kontroliere, kad būtų galima įvertinti visapusiškai pataisų prasmę“, – paaiškino I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Ketvirtadienį Darbo partijos frakcijos Seime nariai buvo susitikę su laikinąja švietimo, mokslo ir sporto ministre Ewelina Dobrowolska, kuri pabrėžė, jog mokyklos jau dabar gali tikrinti moksleivių daiktus, jei tai leidžianti nuostata yra įtraukta į tėvų ir ugdymo įstaigų sutartis. Tačiau I. Kačinskaitė-Urbonienė akcentavo, kad perrašyti tūkstančius sutarčių būtų neįmanoma.

„Ką reiškia dabar, šiuo metu perrašyti 100 tūkstančių sutarčių tarp mokyklos ir tėvų? Tai yra neįmanoma“, – sakė „darbietė“.

Ji priminė balandžio mėnesį Seimo priimtą sprendimą leisti „Ignitis“ vienašališkai pakeisti su vartotojais sutartis, jei tai gerina sąlygas ir mažina elektros kainą. Tą patį, anot politikės, galima padaryti ir šiuo atveju.

„Seimas balandžio mėnesį priėmė sprendimą leisti stipresnei pusei vienašališkai pakeisti sutartį, jeigu tai gerina sąlygas. Ir dabar jau „Ignitis“ keičia sutartis į mažesnę kainą. Tai čia galėtų valstybė irgi panašiu principu pasirūpinti“, – lygino situacijas I. Kačinskaitė-Urbonienė.

ELTA primena, kad penktadienį, kalbėdamas „Žinių radijuje“, Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis teigė, jog jo vedama partija inicijuos Švietimo įstatymo pataisas. Politikas tvirtino, kad privalu keisti esamą įstatymą ir nustatyti galimybes mokyklose tikrinti moksleivius, ar šie nedisponuoja narkotinėmis medžiagomis.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) specialistai pastebi, kad per pastaruosius ketverius metus sumažėjo mokinių, rūkančių įprastas cigaretes, ir žymiai padaugėjo vartojančiųjų elektronines cigaretes.

Birželio pradžioje atlikto vaikų sveikatos ir gyvensenos tyrimo duomenimis, kas dešimtas Lietuvos mokinys kasdien vartoja tabako gaminius. Nors įprastas cigaretes naujai mėginančių rūkyti mažėja, elektronines cigaretes rūko 1/5 šalies moksleivių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)