DELFI turimais duomenimis, visa Darbo partijos frakcija Seime – 10 parlamentarų – kreipėsi į prezidentūrą prašydama susitikimo su D. Grybauskaite dėl vadinamosios juodosios buhalterijos bylos. Politikai norėjo prezidentei akis į akį pasakyti, kad teismas, jų nuomone, neteisėtai nepanaikino arešto partijos valstybės dotacijoms.

Motyvas – pačių „darbiečių“ įsiūlyta įstatymo pataisa

Savo nusiskundimus „darbiečiai“ grindžia Politinių partijų ir politinių kampanijų finansvimo įstatymo punktu, kuriame teigiama, kad „į valstybės biudžeto asignavimų sąskaitą negali būti nukreiptas jokių laikinųjų apsaugos priemonių taikymas“.

Šis sakinys įstatyme atsirado tik prieš keletą mėnesių. Jį į įstatymą įrašė Darbo partijos atstovė, Seimo Audito komiteto pirmininkė Loreta Graužinienė. Tai įvyko tuomet, kai Seimas sprendė dėl verslo paramos partijoms uždraudimo – L. Graužinienės pataisa Seime buvo priimta kartu su likusiais įstatymo pakeitimais. Tuomet „darbietė“ tvirtino, kad pataisa į juodosios buhalterijos bylą nėra nukreipta.

„Čia su mumis tikrai niekas nesusiję“, - lapkritį, svarstant įstatymo pataisas, DELFI sakė L. Graužinienė.

Mitingo negana

Šeštadienį sostinėje dėl esą neteisingo teismų elgesio Darbo partijos byloje rengiamas mitingas. Tačiau mitingo „darbiečiams“ nepakako: 10 Darbo partijos parlamentarų pasiprašė audiencijos pas prezidentę, kuri, tarp kitko, tiesiogiai skiria ir atleidžia teisėjus.

DELFI turimais duomenimis, savo prašyme „darbiečiai“ nurodė norį susitikti su šalies vadove „artimiausiomis dienomis“. Tokios skubos priežastis – tai, kad apskųsti Darbo partijos lėšų arešto nepanaikinusį teismo sprendimą reikia per 7 dienas. Šis terminas sueis jau kitą savaitę.

V.Bukauskas: prezidentė skiria ir atleidžia teisėjus – dėl to ir kreipėmės

Darbo partijos frakcijos Seime seniūno pirmasis pavaduotojas Valentinas Bukauskas DELFI patvirtino, kad „darbiečiai“ prašėsi pas D. Grybauskaitę.

„Mes manome ne tiktai kaip frakcija, bet ir kaip Seimo nariai, kad pasiprašėme audiencijos pas Jos Ekscelenciją prezidentę pasikalbėti apie esamą situaciją mūsų valstybėje, apie padėtį, kas yra planuojama. Manau, kaip Seimo nariai mes turime tokią teisę“, - kalbėjo V. Bukauskas.

Paklaustas, kodėl į šalies vadovę frakcija kreipėsi dėl Darbo partijos bylos, politikas D. Grybauskaitę vadino „aukščiausiu garantu“ teisingumui.

„Prezidentė – aukščiausias garantas pagal Konstituciją. Ir kada (Partijų finansavimo – DELFI) įstatymas yra priimtas, tai aš manyčiau, kad turėtų būti vykdomas visiems vienodai ir teisingai. (...) Jeigu žinote, nuo sausio 1 d. yra įsigaliojęs naujas įstatymas. Berods, tenai 14 straipsnis – kad negali, jeigu finansuojama iš valstybės iždo, būti taikomos laikinosios priemonės“, - aiškino V. Bukauskas.

Paklaustas, ar tokia jo partijos pozicija dėl prieš keletą metų areštuotų pinigų nesikerta su visuotine norma, jog įstatymai atgal negalioja, jis tikino, kad pinigai nuo šių metų pradžios pagal įstatymą yra „išleidžiami“. „Manau, kad turi būti visiems lygybė“, - sakė politikas.

DELFI priminus, jog minėtą įstatymo pataisą Seimui pateikė jo partijos kolegė L. Graužinienė, pašnekovas į kalbas nesileido: „Nenorėčiau šito dalyko komentuoti“. „Bet tai yra įstatymas, ir įstatymas turėtų būti taikomas visiems vienodai“, - pridūrė parlamentaras.

DELFI pasiteiravus, kodėl kreipėsi į prezidentę, kurios tiesioginės pareigos apima teisėjų skyrimą ir atleidimą, politikas buvo lakoniškas: „Tai mes dėl to ir kreipėmės“.

Vis dėl šio savo frakcijos žingsnio jis nevertina kaip kišimosi į teismų darbą. „Negalėčiau pasakyti, kad mes kišamės. Bet teisingumas turi būti visiems taikomas vienodai“, - kartojo V. Bukauskas.

Pasak jo, „darbiečiai“ atsakymą iš prezidentūros jau gavo, tačiau jo turinio frakcijos vadovo pavaduotojas esą nežino.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys DELFI nurodė, kad prezidentė su „darbiečiais“ susitikti atsisakė.

„Turinio nepacituosiu. Bendras – kad dabar susitikti nemato galimybės. O ateity, vėlgi nepacituosiu, bet tikisi, kad ateity su frakcija bus geras bendradarbiavimas, produktyvus“, - sakė V. Gapšys.

K.Masiulis: tai kvepia Konstitucijos pažeidimu

Konservatorių frakcijos narys Kęstutis Masiulis DELFI teigė smerkiantis „darbiečių“ mėginimą prisibelsti iki prezidentės dėl savo partijos bylos.

„Man keistas jų poelgis. Neturėtų partijos eiti pas prezidentę tokiu klausimu, nes prezidentė yra atsakinga už teismų sistemą, už teismų funkcionavimą. Keista dvejopai. Pirma – kad demokratinė partija, veikianti demokratinėmis sąlygomis, gali įsivaizduoti, kad koks nors subjektas gali paveikti teismus. O antras dalykas – kad jie galvoja, kad tas subjektas yra prezidentė“, - stebėjosi K. Masiulis.

Konstitucijos 114 straipsnyje nurodoma, kad „valdžios ir valdymo institucijų, Seimo narių ir kitų pareigūnų, politinių partijų, politinių ir visuomeninių organizacijų ar piliečių kišimasis į teisėjo ar teismo veiklą draudžiamas ir užtraukia įstatymo numatytą atsakomybę“. K. Masiulio nuomone, dėl savo bylos pas prezidentę prisibelsti mėginę „darbiečiai“ galimai pažeidė šią Konstitucijos nuostatą.

„Griežtas vertintojas pasakys, kad tiktai pažeidė (Konstituciją – DELFI), o „minkštesnis“ sakys, kad yra pagrindo svarstyti šitus veiksmus. Aš prie tų griežtesniųjų“, - sakė konservatorius.

„Apskritai Darbo partija deda visas pastangas, kad šita byla būtų vilkinama. Aišku, šneka jie priešingai. Bet viską jie darė iki šiol, kad ta byla sulauktų senaties. Tegul užsibaigia byla, ir paaiškės. Jeigu jie laimės tą bylą, visi areštai bus nuimti“, - reziumavo K. Masiulis.