Iki šių metų spalio 21 d. jie ketina surinkti 300 tūkstančių Lietuvos piliečių parašų.

Apie tokią iniciatyvą trečiadienį spaudos konferencijoje Seime pranešė iniciatyvinės grupės vadovas Darbo partijos frakcijos narys Kęstutis Daukšys, Seimo Pirmininko pavaduotoja Virginija Baltraitienė ir Darbo partijos pirmininko pavaduotojas Artūras Paulauskas.

"Atėjo laikas įtvirtinti Seimo narių atsakomybę žmonėms už rinkimų metu duotus pažadus. Mes esame įsitikinę, kad politinė "prostitucija", kuri pastaraisiais metais tapo neatsiejama Lietuvos politinio gyvenimo dalis, pagaliau turi būti pažabota, o Seimo nariai turi prisiimti visišką atsakomybę už savo žodžius ir veiksmus visai ketverių metų kadencijai", - sako iniciatyvinės grupės pirmininkas K. Daukšys.

Anot politiko, šia pataisa siekiama užkirsti kelią politinėms išdavystėms bei pažaboti galimą korupciją ir politinę degradaciją Seime, kai politikai, į parlamentą patekę po vienos partijos vėliava, po kurio laiko pakeičia politinę stovyklą, taigi ir savo pažiūras, bei pradeda propaguoti ir ginti visiškai priešingas vertybes, nei deklaruotos rinkimų metu.

"Rinkimuose žmonės balsuoja už partijas ir jų programas bei už pažadus, tad vėliau, jeigu kažkas išduoda šias vertybes ir nusprendžia pabėgti, ne tik yra ribojamos partijų galimybės įgyvendinti savo programą, bet ir rinkėjų teisės. Taip yra apgaudinėjami piliečiai ir išduodami bendražygiai. Maža to, dėl netikėtų frakcijų praradimų stringa ir viso Seimo darbas, o kai kurie projektai priimami gerokai vėliau nei reikia. Ne paslaptis, kad toks vilkinimas neretai tarnauja tam tikroms interesų grupėms", - teigia K. Daukšys.

Pasak politiko, Seimo narių migracija iš vienos partijos į kitą yra ne kas kita, o politinio nebrandumo bei galimos korupcijos apraiškos, su kuriomis negalima taikstytis. "Maža to, perbėgimai iš partijų ar frakcijų daugeliu atveju būna susiję su tam tikrų įstatymų Seime tvirtinimu ar priėmimu. Tokios prielaidos yra realios. Daugiamandatėje Seimo rinkimų apygardoje laimėję kandidatai turi sąžiningai atstovauti rinkėjų interesams, nemanipuliuodami jų pasitikėjimu ar siekdami asmeninės naudos sau, neieškodami šiltesnės vietelės keičiant partijas ar frakcijas", - mano K. Daukšys.

Darbo partijos pirmininko pavaduotojo Artūro Paulausko įsitikinimu, šis įstatymo projektas yra būtinas, siekiant pagerinti viso Seimo darbo kokybę.

"Seimo narys turi atstovauti savo partijos programai ir ideologijai, jis privalo laikytis rinkėjams duotų pažadų, todėl mūsų iniciatyva yra vienareikšmiai geras sprendimas, įnešantis kokybinių pokyčių į viso Seimo darbą bei tarppartinius santykius. Jo atsiradimas sumažins tarpfrakcijines kovas ar užkulisinę politinę veiklą, kuomet į kai kuriuos Seimo narius yra nukreiptos pačios įvairiausios pastangos ar net jėgos, siekiant priversti juos išduoti savo kolegas bei prisijungti prie vienos ar kitos politinės partijos, tam tikru momentu palaikančios kažkam naudingus projektus", - sako A. Paulauskas.

Politiko manymu, tokių siūlymų gali būti sulaukę daugelis Seimo narių ir kai kurie iš jų tikrai nebuvo politiškai korektiški.

"Kiekvienas turi teisę rinktis ir vertinti tiek kvietimą išduoti partiją, kuriai atstovaudami jie gavo teisę dirbti Seime, tiek aplinkybes ir priemones, kuriomis tai daroma", - sako jis.

Anot Seimo vicepirmininkės Virginijos Baltraitienės, partijos siūlomos įstatymo pataisos numato, kad perbėgęs iš jį delegavusios partijos Seimo narys netektų teisės dirbti Seimo nario darbo, o jo vietą užimtų kitas tos partijos kandidatas. Politikės teigimu, šis įstatymas būtų ir savotiška prevencinė priemonė prieš galimą korupciją, taip pat ilgainiui padėtų ir Seimo įvaizdžiui.

"Susitikimuose su visuomene žmonės manęs dažnai klausia, kodėl Seimas nepažaboja politinės migracijos. Šis klausimas yra ypač aktualus šio parlamento kadencijos metu. Žmonėms kelia pasipiktinimą, kad politiniai perbėgėliai nėra išmetami iš Seimo. Deja, to neleidžia Lietuvos Konstitucija. Mes norime išsiaiškinti, ar žmonės iš tiesų pageidauja tokių pokyčių. Politinės išdavystės yra pavojingos ir žalingos visai valstybei. Po šių pataisų priėmimo bus pažabota politinė "prostitucija", Seimas apsivalys, į aukštesnį lygį pakils politinė kultūra", - sako "darbietė".

Birželio 12 d. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) patenkino "darbiečių" prašymą pradėti rinkti žmonių parašus, kad būtų pakeista šalies Konstitucija.