Pirmadienį J. Skolimowskis susitiko su premjeru. Anot diplomato, daugiausiai kalbėta apie ekonominiius reikalus : „Via Baltica“, „Rail Baltica“ bei „Orlen Lietuva“ ir kitas lenkiškas investicijas Lietuvoje. Taip pat aptartas ir bendro dujotiekio projektas.

„Mąstome apie bendrą kreipimąsi į Europos Komisiją. Be Komisijos paramos, projektas nebūtų toks pelningas. Ir premjeras absoliučiai pritaria“, - žurnalistams sakė darbą baigiantis Lenkijos ambasadorius.

Paklaustas, ar sulaukė pažadų tautinių mažumų klausimu, diplomatas teigė pasitikintis A. Butkevičiumi.

„Tai yra labai senas klausimas. Jis (A. Butkevičius – DELFI) man sakė, kad komisija dirba. Kad jie paprašė netgi tam tikrų mokslininkų pagalbos. Premjero detalių neklausiau“, - teigė diplomatas.

Pasiteiravus, ar vis dar neįteisinti lenkiški rašmenys nekelia tam tikro kartėlio, jis išliko diplomatiškas ir atsakymo išvengė.

„Atsakysiu kitaip. Sakiau tai ir premjerui. Nuo šių metų sausio 1 d. iki dabar negavau nei vieno konsulinės intervencijos prašymo. Žinote, ką tai reiškia? Tai reiškia, kad yra tūkstančiai žmonių, kurie atvyksta iš Lenkijos į šią šalį, ir jokių problemų su chuliganais, su vandalais. Tai reiškia, kad santykiai tarp abiejų tautų yra fantastiški. Labai gerai. Visiškai jokių problemų“, - kalbėjo pašnekovas.

Būtent su dabartine Vyriausybe J. Skolimowskis sieja viltis, jog pagaliau bus išspręstas pavardžių rašybos ir gatvių pavadinimų klausimas, o taip pat – lenkiškų rašmenų naudojimo asmens dokumentuose problema. Tuo tarpu ankstesnę Vyriausybę diplomatas gyrė už darbus ekonomikos srityje.

„Mano darbas su ankstesne Vyriausybe buvo labai sunkus ir labai geras kai kuriose srityse. Ekonomikos rodikliai yra fantastiški. Bet atsakymas nėra paprastas. Išankstiniai nusistatymai, kartais – iš abiejų pusių, kėlė tam tikrų problemų. Manau, ši Vyriausybė mąsto kitaip“, - užuominomis kalbėjo J. Skolimowskis.

Nors per aštuonerius Lenkijos ambasadoriaus darbo metus santykiai tarp Vilniaus ir Varšuvos gerokai pašlijo, jis į Varšuvą grįžta su optimizmu.

„Pasakysiu taip. Pradėjau prieš aštuonerius metus, kai santykiai buvo labai geri. Ir baigiu su labai gerais santykiais perspektyvoje“, - reziumavo J. Skolimowskis.