„Prieš kelias dienas nuotoliniu būdu susitikau su Kaunas 2022 programos koordinatoriais bei vieno iš renginių – „Jaunimo sezono“ festivalio – atstovais. Ilgai planuota ir bendrai kurta diskusija apie kultūros, meno ir LGBTQ+ bendruomenės santykį, turėjusi įvykti po savaitės – atšaukta. Pagrindinė argumentacija: Kauno savivaldybė nesuteikė leidimo rengti šią diskusiją viešoje erdvėje“, – savivaldybės sprendimą savo „Facebook“ paskyroje pagarsino LRT Plius „Kultūros diena“ redaktorius Denisas Kolomyckis.

Jis pastebi, kad tokie sprendimai uždrausti konkrečios bendruomenės organizuojamus renginius ar net viešas diskusijas yra lygūs cenzūrai. Žinomas vyras tikina savivaldybę imantis ir kitokių veiksmų, kad šios temos nebūtų garsinamos.

„Susirinkimo laisvė nebuvo suteikta Kaunas Pride. Laisvė kalbėti LGBTQ+ tema su jaunimu taip pat pasirodė nereikalinga. Mano supratimu, šie veiksmai ir grasinimai iš Kauno miesto savivaldybės, kad tam tikros NVO nebebus finansuojamos iš savivaldybės biudžeto, jei eskaluos šias temas (tą supratau iš skirtingų asmenų, kurie dalinosi savo patirtimis su administracija) – ne kas kita, kaip cenzūra“, – stebėjosi S. Kolomyckis.

„Apeliacija, kad LGBTQ+ yra vis dar neišdiskutuota tema ir tai, kad reikia daugiau laiko dalykams aptarti – man nuoširdžiai atsibodo. Cenzūra, agresija, diskriminacija, patyčios – yra per daug įsikerojusios mūsų visuomenėje. Nebeturime prabangos tai toleruoti“, – pridėjo „Kultūros dienos“ redaktorius.

Toks sprendimas „Kaunas 2022“ komandą nuliūdino

Dėl situacijos žurnalistai kreipėsi į „Kaunas 2022“ komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovą Mindaugą Reinikį, kuris pakomentavo susidariusią situaciją.

„Mes irgi šiuo metu aiškinamės šią situaciją, nes leidimą kūrėjai festivalio gavo, bet čia yra kažkokie vidiniai dalykai, nes kaip žinia, mūsų visos programos yra labai autonominės. „Kaunas 2022“ komanda palaiko visus kūrėjus ir programas, kad jos būtų įgyvendintos taip kaip buvo numatyta. Kadangi šioje vietoje, mes kaip institucija nei leidimų neišduodam, o administruojame programą, telkiame žmones, todėl kas liečia būtent klausimą dėl ko buvo padaryti pakeitimai ar kokie pakeitimai padaryti, tai reikėtų klausti Kauno savivaldybės.

Mes palaikome kiekvieną programos kūrėją ir pačią programą, nes tai yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė“ pamatinės vertybės. Todėl, kiekviena tokia kliūtis, ar kažkoks dalykas, mūsų komandą lygiai taip pat skaudina, nes tai atima kažkokią dalį kas buvo suplanuota. Iki šiol nebūdavo didesnių nesusipratimų ar niuansų“, – situaciją komentavo M. Reinikis.

Daugiau skaitykite: kaunas.kasvyksta.lt