„Sutikome dalyvauti ir – laba diena, atrodo, kad nebereikia to susitikimo“, – Seimo salėje pasipiktinimo ketvirtadienį neslėpė socialdemokratė Dovilė Šakalienė.

Pats G. Landsbergis Seime kalbėjo, kad vieša diskusija apie tai, jo galva, yra naudingesnė.

Kvietė ir Prezidentūros atstovą

Delfi žiniomis, dar praėjusį ketvirtadienį konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras G. Landsbergis parlamentinių partijų pirmininkams išsiuntė kvietimą susitikti.

Jį be valdančiųjų partijų pirmininkių, premjerės, krašto apsaugos ministro iš Seimo NSGK pirmininko, gavo Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis, valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis, socialdemokratų pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė, demokratų „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis. Šį laišką gavo ir prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys.

Laiške jis padėkojo už konstruktyvią reakciją bei teikiamas idėjas G. Landsbergiui prabilus apie Lietuvai kylančias grėsmes.

„Siekiant išsamiau aptarti Jūsų išsakytus bei galimus papildomus siūlymus bei siekį papildyti parlamentinių partijų Nacionalinį susitarimą dėl Lietuvos nacionalinio saugumo ir gynybos norėčiau Jus pakviesti į tam dedikuotą susitikimą“, – laiške rašė G. Landsbergis.

Susitikimas buvo planuotas Seime, saugių susitikimų kambaryje, jame buvo planuojamas ekspertinis pristatymas su galimais siūlymų variantais.

Suderinus laikus, buvo sutarta, kad susitikimas įvyks ketvirtadienį.

Perkėlė į plenarinį posėdį

Tačiau dieną prieš susitikimą G. Landsbergis adresatams išsiuntė trumpą pranešimą, kad diskusija apie tai įvyks nebe saugių susitikimų kambaryje, o viešai, nes ji perkeliama į plenarinį posėdį.

„Šiuo laišku norėčiau informuoti, kad diskusiją dėl Lietuvos nacionalinio saugumo ir gynybos planuojama perkelti į šio ketvirtadienio (gruodžio 21 d.) Seimo plenarinį posėdį, tam darbotvarkėje numatant atitinkamą laiką Krašto apsaugos ministerijos siūlomų gynybą stiprinančių priemonių pristatymui“, – rašė jis.

Diskusijai „Valstybės gynybos stiprinimo ambicija“ ketvirtadienio vakariniame Seimo posėdyje numatyta pusė valandos, pranešėju joje turėtų būti krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus.

Gaižauskas: tai bus ne diskusija, o monologas

Toks planų pasikeitimas, panašu, supykdė dalį opozicijos narių.

„G. Landsbergis buvo tas iniciatorius, kuris bandė sukviesti vėl mūsų partijų lyderius diskusijai dėl visuotinio šaukimo. Turėjome susirinkti pirmą valandą, vėliau buvo pakeista, susitikimas neįvyko ir dabar matome, kad ta diskusija neva įkelta į darbotvarkę, į kurią pakviestas tik viceministras Ž. Tomkus, net ne krašto apsaugos ministras“, – ketvirtadienį Seimo salėje piktinosi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Dainius Gaižauskas.

Jo teigimu, valstiečiai mano, kad tai bus ne diskusija, o monologas, o parlamentarai galės tik užduoti klausimus.

Dainius Gaižauskas

Landsbergis: platesnė diskusija – naudingesnė

Atsakydamas į priekaištus G. Landsbergis aiškino, kad pirmajame kvietime buvo pasiūlyta išklausyti skaičius, galimybes ir tai, koks galėtų būti kelias į priekį.

„Susirinkimas slaptojoje pokalbių salėje būtų leidęs krašto apsaugos ministerijai pateikti daugiau skaičių ir kai kurią informaciją, kurios galbūt negalima pateikti viešai“, – kalbėjo jis.

Vėliau, anot ministro, pasikonsultavus su kitų partijų atstovais buvo nuspręsta, kad platesnė diskusija, kuri būtų prieinama visuomenei ir visiems Seimo nariams, būtų naudingesnė.

„Lygiai tie patys žmonės, kurie būtų pristatinėję mums diskusiją minus pirmajame aukšte, kalbės iš tribūnos ir pateiks skaičius (…) Tas kvietimas niekur nedingsta, diskusiją tęsiame, tiesiog manau, kad įtraukiant daugiau žmonių į ją, ji bus naudingesnė“, – sakė jis.

Šakalienė: atrodo, kad susitikimo nebereikia

Tačiau jo paaiškinimai tik supykdė socialdemokratų atstovę D. Šakalienę.

„Norėčiau priminti, kad buvo kviečiama į pasitarimą ir diskusiją dėl nacionalinio saugumo ir gynybos. Ir buvo aiškiai parašyta, kad siekiant išsamiau aptarti jūsų išsakytus bei galimus siūlymus ir siekį papildyti parlamentinių partijų nacionalinį susitarimą dėl Lietuvos nacionalinio saugumo ir gynybos (…) planuojamas ekspertinis pristatymas su galimais siūlymų variantais“, – G. Landsbergio laišką salėje citavo ji.

Politikė sakė, kad perkėlus tai į plenarinių posėdžių salę viceministras pateiks pristatymą, o parlamentarai jam tik galės užduoti ne ilgesnius nei minutė klausimus.

Ji klausė, kaip tai susiję su susitikimu, kuris buvo žadėtas.

„Ieškojome laiko, jį derinome, aš, kaip partijos vicepirmininkė, buvau į jį deleguota. Sutikome dalyvauti ir – laba diena, atrodo, kad nebereikia to susitikimo. Tai šioje vietoje nesakykite, kad buvo tik pasiūlymas pristatyti skaidres. Ir kad viena minutė klausimo uždavimui yra tas pats, kas iš tiesų rimtas pokalbis, kaip buvo siūlyta, slaptame pasitarimų kambaryje“, – kalbėjo D. Šakalienė.

Jos nuomone, tai yra dar viena iliustracija, kad G. Landsbergis iš tiesų nenori tartis dėl gynybos ir saugumo problemų.

Dovilė Šakalienė

Skvernelis: kas nenori, gali nedalyvauti

Atsakydamas jai G. Landsbergis teigė, kad jį stebina kaltinimai, kai jam norint informaciją pateikti platesniam ratui žmonių ir platesnės diskusijos sakoma, kad jis nenori diskutuoti.

G. Landsbergis aiškino, kad siūlymus galima pirmiau apsvarstyti partijose, frakcijose, o vėliau susitikti partijų pirmininkams ir toliau apie tai diskutuoti.

„Nelabai suprantu, ką jums sugriauna platesnis įtraukimas visuomenės į klausimo sprendimą. Man atrodo, kad priešingai, tik padeda“, – kalbėjo jis.

Demokratų „Vardan Lietuvos“ pirmininkas S. Skvernelis sakė esantis suinteresuotas, kad šią diskusiją girdėtų visi jo frakcijos nariai, nes Seime reikės priimti sprendimą dėl visuotinio šaukimo.

Todėl, jo nuomone, pristatymas, kuris yra suplanuotas, negali kam nors pakenkti.

„Bet šitas pristatymas nepakeičia partijų pirmininkų susitarimo tose diskusijose – jos bus“, – sakė jis.

S. Skverneliui atrodo, kad sprendimas daryti viešą diskusiją yra geras.

„Kas nenori, gali nedalyvauti“, – pridūrė jis.

D. Šakalienė akcentavo, kad niekas nežada, jog partijų vadovų susitikimas po šios diskusijos įvyks.

„Kai pasakoma, kad partijos vadovų diskusija keliama į salę, tai tikrai nepasakyta, kad bus pristatymas, po kurio turėsime žadėtą susitikimą. Taip kad nereikia šioje vietoje painioti sąvokų“, – sakė ji.