Tai nustatė tarptautinės mokslo bendruomenės ekspertai, vertinę Lietuvos mokslo ir studijų institucijų vykdomos MTEP kokybės lygį tarptautiniame kontekste, šios veiklos ekonominį ir socialinį poveikį bei perspektyvumą.

„Mūsų universitetų ir mokslinių tyrimų institutų vykdomų tyrimų kokybė reikšmingai paaugo, tyrėjai vis labiau įsitraukia į tarptautines veiklas ir yra pripažįstami tarptautinėje bendruomenėje“, – pirmadienį pristatė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

„Pagal šio vertinimo rezultatus, MTEP veikloms bus skirstomas ir bazinis finansavimas. Valstybės finansavimas šiai sričiai nuosekliai auga – per dvejus metus net 69 proc. Praėjusiais metais MTEP asignavimai, palyginti su 2021 m., išaugo 30 proc., o šiemet – dar 31 proc. ir sudarė iš viso 269 mln. eurų“, – teigė ministras.

MTEP veikla labiau pripažįstama tarptautiniu mastu

Tarptautinės mokslo bendruomenės ekspertai įvertino, jog šiemet bendras visų Lietuvos mokslo krypčių kokybės balų vidurkis 5 balų skalėje pakilo iki 3,42. 2018 m. – po paskutinio tokio vertinimo – šis rodiklis siekė 2,88.​

„17 vertintų mokslo krypčių pripažintos kaip aukščiausio tarptautinio lygio ar yra arti to“, – spaudos konferencijoje teigė švietimo ministras.

Net 88 proc. vertintų mokslo krypčių ekspertų buvo įvardytos kaip aukšto lygio (nuo 3 iki 5 balų). Aukščiausias tarptautinis lygmuo – maksimalus 5 balų įvertinimas – pasiektas iš viso šešiose mokslo kryptyse.

Taip pat per penkerius metus reikšminga pažanga pasiekta tokiose mokslo kryptyse kaip edukologija, sociologija, fizinė geografija, miškotyra ir kt.

„Neturime vertinimo mažesnio nei 2,5 balo“, – pažymėjo ministras G. Jakštas.

„Bendrai praktiškai visose srityse mokslas stiprėja. Ypač džiugu, kad stiprėja valstybei labai svarbiose srityse kaip edukologija, kur daugiau nei 1 balu penkiabalėje skalėje per 5 metus išaugo mokslo kokybės rezultatai“, – teigė ministras.

Vis dėlto, G. Jakštas neslepia, kad visose srityse norėtųsi dar geresnių rezultatų.

„Visur norisi dar geresnių rezultatų. Jeigu žiūrėtume į tuos penketus, kuriuos turime, jų nėra didelis procentas. Norėtųsi dar aukštesnių rezultatų praktiškai visose srityse. Ypač atsižvelgiant į tai, kad mes manome, jog jeigu neturime stipraus mokslo, nėra pagrindo, kad galėtume tikėtis kokybiškų studijų. O studijos reikalingos visose srityse, visose kryptyse“, – pabrėžė ministras.

Daugiau nei ketvirtadalyje vertintų mokslo ir studijų institucijų vykdomi išskirtinės svarbos MTEP darbai, o jų akademikai laikomi ypač svarbiais partneriais ir už akademinės bendruomenės ribų – viešajame ir privačiajame sektoriuose, visuomenėje​. Šie rezultatai rodo, kad vis didesnė dalis akademikų įsitraukia į veiklas, orientuotas į MTEP žinių sklaidą visuomenėje ir realų MTEP žinių pritaikymą, sprendžiant kylančius iššūkius visuomenėje, versle, viešajame sektoriuje.

Vertinimui suburta per 100 tarptautinių ekspertų

2023 m. palyginamąjį ekspertinį universitetų ir mokslinių tyrimų institutų MTEP veiklos vertinimą atliko tarptautinės mokslo bendruomenės nariai iš 26 užsienio šalių, tarp kurių ir mokslininkai iš Kembridžo, Birmingamo, Liverpulio universitetų (Jungtinė Karalystė), Sorbonos (Prancūzija), Groningeno (Nyderlandai), Vienos technologijos (Austrija), Helsinkio (Suomija), Berlyno technikos (Vokietija), Barselonos (Ispanija), Stokholmo (Švedija) universitetų, Trejybės koledžo (Airija) ir daugelio kitų aukšto lygio mokslo ir studijų institucijų.

Vertinimas vyko už 2018–2022 m. laikotarpį, jame dalyvavo iš viso 28 šalies mokslo ir studijų institucijos: 15 universitetų ir 13 mokslinių tyrimų institutų. Kitas toks ekspertinis MTEP veiklos vertinimas planuojamas 2028 m.

Ministerija žada stiprinti MTEP sritį

Kitąmet valstybės finansavimas MTEP sričiai augs beveik 77 mln. eurų. Iš viso MTEP finansavimas 2024 m. sieks apie 346 mln. eurų.

Pagal 2023 m. palyginamojo MTEP vertinimo rezultatus Lietuvos universitetams ir mokslinių tyrimų institutams bus paskirstyta 70 proc. valstybės biudžeto bazinio finansavimo lėšų visų mokslo sričių MTEP veiklai plėtoti per ateinančius penkerius metus. Likusius 30 proc. MTEP finansavimo sudarys skatinamasis finansavimas už kasmetinio MTEP vertinimo rezultatus.

Taip pat startavo mokslinių tyrimų stiprinimo programa „Universitetų ekscelencijos iniciatyva“, skirta paskatinti valstybinius universitetus gerinti mokslo lygį, mokslo rezultatų poveikį, pritraukti daugiau aukšto lygio tyrėjų. Pagal programą universitetams šiemet skiriamas 4 mln. eurų valstybės finansavimas stiprinti pasirinktas didžiausio potencialo sritis bei mokslininkų kompetencijas, plėtoti MTEP reikalingą infrastruktūrą. Iki 2027 m. mokslui universitetuose stiprinti iš viso numatyta 57,5 mln. eurų.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje pirmadienį pristatytas ministerijos ir Lietuvos mokslo tarybos (LMT) inicijuotas 2023 m. palyginamasis ekspertinis universitetų ir mokslinių tyrimų institutų MTEP veiklos vertinimas ir jo rezultatai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)