Savo prisiminimais apie Baltijos šalių prisikėlimą ir JAV įtaką šiame procese dalijasi „Atlantic Council“ viceprezidentas Damonas Wilsonas.

D. Wilsonas primena, kad prezidentas B. Obama su Estijos prezidentu Toomu Hendriku Ilvesu, Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite ir Latvijos prezidentu Andriu Berziniu susitiks ypatingą dieną – lygiai 20 metų po to, kai Lietuvą paliko sovietų kariuomenė.

Užsienio politikos specialistas įsitikinęs, kad Baltijos šalių vadovų susitikimas su JAV prezidentu simbolizuoja sėkmingą bendradarbiavimą su JAV, kuris padėjo šalims tobulėti, siekti taikos, laisvės, saugumo.

„Baltųjų rūmų susitikimas taip pat atspindi tam tikrą istorinį ryšį tarp JAV ir Baltijos šalių“, - savo straipsnyje rašo jis.

Prieš susitikimą pasirodžiusiame tekste rašoma kad Antrojo pasaulinio karo metu susidorojimas su naciais JAV atnešė pergalę ir ramybę, tačiau Baltijos šalis įstūmė į Sovietų Sąjungą. Šaltojo karo metais Vašingtonas atsisakė pripažinti neteisėtą šalių okupaciją. Šios pozicijos buvo laikomasi nepaisant to, kaip vystėsi JAV ir Sovietų Sąjungos santykiai.

Primenama, kad ši JAV pozicija buvo atspindėta ir 1989 m. prasidėjusiuose Baltijos šalių gyventojų sujudimuose, kuriuos vainikavo 2 mln. žmonių sutraukęs Baltijos kelias.

„Šis įvykis buvo Sovietų Sąjungos pabaigos pradžia“, - rašo D. Wilsonas.

Pradėjusios naują nepriklausomų šalių kelią Baltijos valstybės patyrė dramatiškus pasikeitimus – tapo NATO ir ES narėmis. Straipsnio autorius teigia, kad prie to vėl prisidėjo JAV politika: 1998 m. prezidentas B. Clintonas pasirašė „Baltijos šalių chartiją“, kurioje išreikštas palaikymas šalims dėl prisijungimo prie NATO.

D. Wilsonas išreiškia mintį, kad Baltijos šalių pavyzdys išmokė kelių svarbių pamokų.

Pirma, Baltijos šalių patirtis parodė, kad gyventojų laisvės troškimas gali būti stipresnis už pačią galingiausią politinę jėgą.

Antra, Molotovo-Ribentropo paktas, kurio metu buvo nulemtas Baltijos šalių likimas, leido suprasti, kad mažos tautos turi pačios nuspręsti savo likimą

Trečia, įspūdingas Baltijos šalių atsigavimas išmokė, kad tos šalys, kurios gauna naudos iš JAV vykdomos politikos, gali prisidėti prie kitų tautų pasikeitimo.