Pagal įstatymus, tyrimas galėtų būti atliekamas tik nušalinus generalinį prokurorą nuo pareigų.

D. Valys tokį žingsnį žengė susipažinęs su Vilniaus apygardos prokuratūros raštu, kad jo sukelta avarija turi būti traktuojama kaip galbūt nusikalstama veika, o ne kaip administracinis kelių eismo taisyklių pažeidimas.

Pats generalinis prokuroras mano, kad toks ikiteisminis tyrimas būtų tikslingas ir pabrėžia, jog niekuomet neneigė savo atsakomybės už šį autoįvykį, yra sumokėjęs teismo skirtą baudą“, - sakoma Generalinės prokuratūros pranešime.

D. Valys avariją sukėlė 2011 metų spalio 19-osios rytą. Vilniuje, Ateities gatvėje, jo vairuojamas nuosavas automobilis „Volvo V70“ kliudė per nereguliuojamą pėsčiųjų perėją ėjusią 58-erių moterį. Nukentėjusioji buvo nuvežta į ligoninę, kur jai nustatyti abiejų blauzdų sumušimai.

Per eismo įvykį prokuroras buvo blaivus. Jis teigė pėsčiosios nepastebėjęs, nes kelyje buvo blogas matomumas, slidu, lijo lietus.

Dėl šio avarijos D.Valiui teismas skyrė 500 litų baudą. Tai minimali bauda, kokią numato įstatymas už tokio pobūdžio administracinį pažeidimą.

Netrukus po avarijos D.Valys prezidentei įteikė atsistatydinimo pareiškimą, tačiau Dalia Grybauskaitė nutarė jo netenkinti.

Prokuratūros įstatyme nustatyta, kad inicijuoti tyrimą dėl generalinio prokuroro galimai padarytos nusikalstamos veikos gali tik prezidentas, Seimo sutikimu nušalinęs jį nuo pareigų.

V. Gailius: prašymas inicijuoti tyrimą – pavėluotas

Generalinio prokuroro Dariaus Valio kreipimasis į prezidentę Dalią Grybauskaitę prašant inicijuoti ikiteisminį tyrimą dėl jo prieš pustrečių metų sukeltos avarijos yra pavėluotas, mano Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius.

Vitalijus Gailius
„Aš vertinu, kad aukštos kvalifikacijos teisininkas, matydamas moterį, iš gydymo įstaigos išstumiamą vežimėlyje, turėtų suprasti, kad tikrai rytoj ta moteris nestos prie staklių ir nedirbs, o jai padaryti gerokai didesni sužalojimai. Kažkokią patirtį turintis ponas Valys turėjo reikalauti skaidraus tyrimo. Šiandien jis jau buvo pastatytas turbūt prieš faktą“, – BNS sakė V.Gailius

Jo duomenims, atliekant tyrimą dėl D.Valio pėsčiųjų perėjoje partrenktos moters nebuvo ištirtos visos aplinkybės ir nukentėjusiosios sužalojimai galėjo būti įvertinti netinkamai.

„Man buvo pateikta papildomų duomenų ir aš prašiau išsiaiškinti – išvaduoti generalinį prokurorą nuo šešėlio dėl padaryto eismo įvykio, kurio nebuvo ištirtos visos aplinkybės ir netinkamai galėjo būti įvertinti padaryti sužalojimai. Kadangi kūno sužalojimo vertinimas atliktas nebaigus gydymo ir nenustačius visų su tuo eismo įvykiu sietinų sužalojimų, tai maniau, kad turi būti priimtas procesinis sprendimas dėl to ir patiekiau tą informaciją, ir kreipiausi į Vilniaus apygardos prokuratūrą“, – sakė V.Gailius.