Žinomas dokumentinių filmų kūrėjas Folke Rydénas, kurio paskutinėje juostoje nušviečiami JAV prezidento rinkimai per pastaruosius 24 metus, prisiminė dar prieš lapkričio 8 d. rinkimus TV žiūrovams pasakojęs vieną istoriją.

„Kai paprašė nuspėti rinkimų rezultatą, sakiau, kad būdamas JAV, to klausinėjau įvairių žmonių, ekspertų, mokslininkų. Vienas istorikas atšovė: negaliu pasakyti, kas laimės, bet galiu pasakyti štai ką: įsivaizduokite, kad Hillary Clinton ir D. Trumpas plaukia nedidelėje valtyje, prasideda audra ir valtis nuskęsta. Kas išsigelbėja? Sakau, nežinau. O jis: išsigelbėja Amerika.

Aišku, taip nebuvo – nei valties, nei audros, bet D. Trumpas laimėjo. Tai buvo didelis siurprizas visiems – žiniasklaidai, H. Clinton, visuomenės apklausų rengėjams. Galų gale pačiam D. Trumpui, nes jis nebuvo tam pasiruošęs“, – svarstė kūrėjas.

Jo teigimu, pirmoji išrinkto prezidento kalba po rinkimų buvo visiškai kitokia nei ankstesnės, sakytos per rinkiminę kampaniją.

„Kalba vėl visus šokiravo, nes jis kalbėjo nenuspėjamai. Jis kalbėjo apie vienybę, apie buvimą draugišku ir pan. Ir matėme, kaip reagavo rinkos. Pradžioje jos krito, tačiau po to pamažu vėl pakilo“, – kalbėjo prelegentas.

Anot jo, D. Trumpas dabar ėmė „balinti“ kai kurias temas, jas racionalizuoti, nors jo kampanija buvo palyginti negatyvi, o jį pats buvo vadinamas R. Reaganu „ant steroidų“.

„Jį bus įdomu pamatyti Baltuosiuose rūmuose. Kodėl? Dėl to, kad toliau tęsis TV šou. Aišku, jis gali tapti prasčiausiu JAV prezidentu, bet gali tapti ir geriausiu“, – kalbėjo jis.

Paklaustas nuomonės, ką naujas prezidentas reiškia Baltijos jūros regionui F. Rydenas svarstė:

„Artimiausius kelis mėnesius turėsime atidžiai žiūrėti, kas bus: kas pateks į jo aplinką, kas dalyvaus komandoje, kaip keisis jo kalbos dėl saugumo situacijos regione, dėl klimato kaitos ir t.t. Patiems amerikiečiams tai gal nėra taip svarbu, tačiau kitoms šalis svarbu įdėmiai stebėti, kas vyks iki jo inauguracijos ir atitinkamai projektuoti sprendimus“.
Donaldas Trumpas

Europos politinės strategijos centro prie EK direktorės pavaduotojas Pawelas Swieboda priminė, kad D. Trumpas nenorėjo viešai atskleisti savo patarėjų užsienio politikos klausimais. Tai padaręs jis esą būtų tapęs silpnu ir nuspėjamu. Tačiau situacija esą turėtų keistis, nes jau kurį laiką valstybės institucijos jį referuoja šiais ir kitais klausimais.

„EK pirmininkas J. C. Junckeris ir ES prezidentas Donaldas Tuskas jau šįryt pakvietė išrinktą prezidentą D. Trumpą atvykti į Europą pačia pirma proga kai tik jam bus patogu, pvz., į ES ir JAV forumą.

Bet nuoširdžiai aišku, mums reikės persvarstyti daugumą savo prielaidų. Ypač saugumo ir gynybos srityje. Tai yra būtinybė, ji pirmoje vietoje.

Europa buvo pradėjusi ambicingus planus šioje srityje, tačiau vėliau jie palikti nuošalyje. Turime daug kur prisivyti pasaulį, nes jis nelaukia. Šia prasme Rusija turi judrių galių, V. Putinas atliko namų darbus“, – svarstė P. Swieboda

Paklaustas, ar po to, kai pradėta referuoti išrinktąjį prezidentą dėl įvairių reikalų, jis nepasikeis, pavaduotojas kalbėjo:

„Kol kas turime mažai įrodymų. Šia prasme aš laikausi tokios pačios pozicijos, kaip apaštalas Tomas: kad kuo nors patikėčiau, pirmiausia turiu tai pamatyti. Pirmiausia norėčiau prezidentą D. Trumpą akivaizdžiai vykdantį veiksmus, kurie parodytų, kad referuotojai jam padarė įspūdį.

Žinoma, gyvenama baisiai pavojingame pasaulyje, kuriame nuolat atsiranda netikrumas. Taigi ir mūsų laukia didelis nežinomasis už kampo.

Bet, aišku, mes visi tikimės, kad brifingai jį pakeis, ir kaip sako kai kurie žmonės, sistema jį įstatys į tam tikrus rėmus, nes dabar tai kaip amerikietiški kalneliai“, – svarstė Europos politinės strategijos centro atstovas, pridūręs, kad JAV rinkimai atspindi visų Vakarų „suicidinį žlugimą“ (angl. Suicidal disruption, – aut. past).