D. Šakalienė savo feisbuko paskyroje pasidalijo antradienio vakarą iš R. Baškienės gauta trumpąja SMS žinute. Joje D. Baškienė kaltina kolegę melu „Info TV“ laidoje. Minėtoje laidoje D. Šakalienė pareiškė, kad R. Baškienė kategoriškai prieštaravo vaiko teisių apsaugos reformai. Minėtoje žinutėje R. Baškienė įtikinėja dar ankstesnėse kadencijose pasisakiusi už reformos būtinybę ir stebisi, kad D. Šakalienė „taip meluoja“.

„Vėlai vakare gavau kaltinimų dozę iš žmogaus, kuris sakosi jau ankstesnėse kadencijose buvęs UŽ vaiko teisių apsaugos reformą.

Tai sako ilgametė Seimo narė, aktyviai dalyvavusi užmušant šimtais pataisų ankstesnius mėginimus pradėti reformą ir tuo neišdildomai įsiminusi vaiko teises ginančioms NVO, bejėgiškai matančioms dešimtis nužudytų vaikų kasmet.

Tai sako Seimo pirmoji vicepirmininkė, viena valdančiųjų frakcijos lyderių, kurios rankose buvo Seimo darbotvarkės formavimas. Neįsigilinusiems paaiškinu, kad kai tokią galią turintis žmogus nori vykdyti prioritetu rinkimų programoje įvardintą reformą – tai ji darbotvarkėje atsiduria dienų bėgyje“, – feisbuke parašė D. Šakalienė.

Ji R. Baškienę kaltina, kad iki šiol Seime nepriimtas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas.

DELFI primena, kad Seimas ilgai atidėliojo įstatymo projekto, kuris uždraustų vaikams taikyti fizines bausmes, priėmimą. Lūžis įvyko po tragedijos Kėdainiuose, kada, įtariama, patėvis ir motina mirtinai sumušė keturmetį Matuką.

Tačiau Seimas iki šiol nepriėmė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtos naujos viso Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo redakcijos.

R. Baškienė: ji save visur mato kaip vadovę

Pati R. Baškienė sako, kad jai, švelniai tariant, buvo nemalonu klausyti, esą ji kategoriškai priešinosi vaiko teisių apsaugos reformai. R. Baškienė aiškina Seime dirbanti nuo 2004 m. ir jau tada pasisakiusi ir inicijavusi pertvarkas vaiko teisių apsaugos tarnyboje. Veikė darbo grupės, surašytas kalnas įstatymų projektų, tačiau tai, deja, strigo ministerijose.

Šioje kadencijoje kilo nauja parlamentarų iniciatyva. R. Baškienės teigimu, jokio vilkinimo dėl Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo būti negali, nes kol kas nėra papildomų komitetų bei Vyriausybės išvadų. Tačiau įstatymas jau svarstomas Socialinių reikalų ir darbo komitete.

R. Baškienė sako, kad valdančioji dauguma specialiai sukūrė Savižudybių ir smurto prevencijos komisiją, o jai pirmininkauti pavesta iniciatyvą parodžiusiam konservatoriui Mykolui Majauskui. Šioje komisijoje dirbo ir D. Šakalienė.

„Būsiu visiškai atvira. Yra pasaka, kada nori būti karaliene, paskui jūrų valdove. Ji panorėjo būti Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininke, jos noras išvirto į reikalavimą, kad ji geriau susitvarkys, tad reikia pakeisti pavadinimą, kad smurtas būtų svarbiau nei savižudybės ir tai bus jos veiklos sfera. Ji tiesiog panoro būti pirmininke, visa tą nesąmonė, vykusi norint panaikinti vieną komisiją ir įsteigti kitą, su kitu pavadinimu, ir buvo grindžiama pagrindiniu ponios Dovilės noru tapti pirmininke“, – kalbėjo R. Baškienė.

R. Baškienė dėkoja Dievui, kad taip neįvyko, nes pati siūlė nieko nekeisti ir šioje srityje palinkėti sėkmės konservatoriui M. Majauskui.

Seimui išplėtus komisijos sudėtį nuo 10 iki 12 narių, D. Šakalienė joje būtų toliau sėkmingai dirbusi. Bet D. Šakalienė sugalvojo išeiti iš valstiečių ir perėjo į liberalų sąjūdžio frakciją. Liberalai naujai suformuotoje komisijoje turi tik vieną kvotą, kurią užima Aušrinė Armonaitė.

„Išėjo taip, kad besiekdama tapti pirmininke, D. Šakalienė nebeliko net komisijos nare“, – konstatuoja R. Baškienė.

Pašnekovė vardija, kad LVŽS D. Šakalienei buvo suteikusi daug pozicijų: Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijoje, Europos reikalų komitete, Užsienio reikalų komitete. Išėjus pas liberalus, galimybės pasikeitė.

„Atsitiko kaip atsitiko, bet nei ją kas nors vijo. Mes kartas nuo karto išgirsdavome vis naujų reikalavimų. Pačios kadencijos pradžioje D. Šakalienė norėjo būti socialinės apsaugos ir darbo ministre, save taip įsivaizdavo dar prieš rinkimus, norėjo būti šešėline ministre. Paskui ji norėjo būti Socialinės apsaugos ir darbo reikalų komiteto pirmininke. Ji save visur mato kaip vadovę. Ir niekas neneigia jos galimybių, aš šio žmogaus asmenyje nematau blogo žmogaus, taip, gal kai kur skiriasi nuomonės. Bet kai sulauki tokių iš piršto laužtų kaltinimų“, – kalbėjo R. Baškienė.

„Nei aš jai blogo linkiu, tiesiog sakau, tiesa mus išlaisvins, kaip buvo pasakyta per palaimintojo pamokslą, o melas visiškai nereikalingas. Aš esu žmogus, kuris linkęs į ateitį, niekam nelinkėti blogo, o jeigu kažkas savo apsisprendimą padaręs po to galbūt blogai jaučiasi, atleisk jam Viešpatie“, – dėstė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotoja.