„Aš tvirtai įsitikinęs, jog net ir atsižvelgus į ilgametę mūsų šalis siejančią istoriją, būtent dabar yra geriausias Vokietijos ir Lietuvos santykių metas", - pažymėjo D. Matulionis Noibrandenburgo mieste vykusiame 21-ajame Rytų Prūsijos vokiečių susitikime.

Lietuvos diplomatas priminė apie kultūrines Rytų Prūsijos ir Lietuvos sąsajas, išryškino dvišalius politinio, ekonominio bei kultūrinio bendradarbiavimo klausimus. Ypač daug dėmesio D. Matulionis skyrė sustiprėjusiam Vokietijos ir Lietuvos bendradarbiavimui saugumo ir gynybos srityje.

„Mes labai džiaugiamės, kad būtent Vokietija ėmėsi pagrindinio vaidmens stiprinant rytinį NATO sparną. Ateinančiais metais Lietuvoje bus dislokuojamas NATO batalionas ir dėl šio istorinės svarbos sprendimo išaugs ne tik Baltijos regiono saugumas, bet ir sumažės konfliktų grėsmė. Už tai mes jaučiame didelę pagarbą Vokietijai", - teigė D. Matulionis.

Ambasadorius dalyvius sveikino su praėjusią savaitę minėta Vokietijos susivienijimo diena, Vokietijos ir Lietuvos diplomatinių santykių 25-mečio proga.

Ambasados iniciatyva renginyje buvo pristatytos Rytų Prūsijos temai skirtos knygos vokiečių kalba - Arvydo Šlepiko romanas „Mano vardas - Marytė" ir rugsėjo pabaigoje pasirodžiusi Rūtos Šepetys knyga „Jūros druska". Leidiniai sulaukė didelio susidomėjimo ir buvo išpirkti renginio metu. Į renginį atvyko ir iš Lietuvos kilusių vokiečių, kai kurie iš jų dar prisiminė ir lietuvių kalbos žodžių.

Rytų Prūsijos draugija buvo įsteigta 1948 m. Ji turi skyrius visose 16 federalinių žemių ir vienija po Antrojo pasaulinio karo iš Rytų Prūsijos pasitraukusius vokiečius.