Ilgai laukta ir vis atidėliota prezidentės D. Grybauskaitės spaudos konferencija tetruko akimirką. Prezidentė pareiškė tikinti Lietuva ir paragino ateiti į rinkimus antrajame ture, kuris vyks gegužės 25 dieną.

Kaip rodo preliminarūs Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys, D. Grybauskaitė pirmajame rinkimų ture surinko 45,84 proc. balsų ir antrajame rinkimų ture susirungs su socialdemokratu Zigmantu Balčyčiu, už kurį balsavo 13,67 proc. žmonių.

„Labas rytas, pirmadienio rytas po pirmojo turo. Žmonių sprendimas buvo toks, kad bus dar ir antrasis turas, bet noriu visiems Lietuvos žmonėms padėkoti, kad surinkau beveik 47 proc. Tai yra didelis pasitikėjimas. Visiems noriu pasakyti: tikiu visais, kurie balsavo, tikiu sąžininga Lietuva ir labai tikiuosi, kad lietuviai sugebės visi susitelkti ir ateiti į antrąjį turą, tarp jų ir į Europos Parlamento rinkimus. Taigi dėkoju visiems ir noriu palinkėti mums būti ištikimiems savo valstybei ir tikrai tikiuosi, kad jūs visi, kurie balsavote šiandien už mane, ateisite mane palaikyti ir po dviejų savaičių“, - pirmadienio paryčiais savo štabe sakė prezidentė.

Po šio pasisakymo D. Grybauskaitė sulaukė plojimų ir su apsauga išvyko. Iš štabo išsiskirstė ir prezidentės komanda bei palaikantieji.

Z. Balčyčiui kompaniją palaikė Butkevičiai ir žmona

Rinkimų rezultatų laukimas paprastai yra viena įdomiausių rinkimų dalių. Kandidatai į prezidentus dalyvauja televizijų laidose, bendrauja su savo partijos ar komandos nariais, sulaukia svečių ir sveikinimų. Šiuose prezidento rinkimuose rinkėjų verdikto laukė 7 kandidatai.

Socialdemokratų kandidatas į prezidentus Z. Balčytis rinkimų rezultatų laukė Gedimino prospekte esančiame viešbutyje „Novotel“.

Prieš 20 val. jo palaikyti atvyko partijos pirmininkas premjeras Algirdas Butkevičius su žmona Janina.

Z. Balčyčiui kompaniją palaikė ne tik A. Butkevičius su žmona. Po 20 val. čia atvyko kandidato žmona Severina. Kartu su jais prie stalelio sėdėjo Seimo nariai komitetų pirmininkai Gediminas Kirkilas, Julius Sabatauskas, teisingumo ministras, rinkimų štabo vadovas Juozas Bernatonis. Į viešbutį atėjo ir Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka su žmona, parlamentaras Algirdas Sysas, socialdemokratų mohikanas Česlovas Juršėnas, kiti partiečiai. Jiems pasiūlyta maisto ir gėrimų.

„Aš manau, kad antras turas turėtų būti. Manau, pirmuoju turu viskas nepasibaigs, nes balsai vis dėlto skirstysis, bus kitaip, nei buvo praėjusį kartą“, - žurnalistams kalbėjo Z. Balčytis, kuris tikėjosi surinkti 20-23 proc. balsų. Rezulttas buvo kiek kuklesnis, tačiau politikas iškopė į antrąjį turą.

Apie 21 val. A. Butkevičius ir Z. Balčytis išvyko į TV laidas. Tuo metu į štabą atvyko žinomi socialdemokratai – Europos Parlamento nariai Vilija Blinkevičiūtė ir Justas Vincas Paleckis, sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Pasveikinti Z. Balčytį panoro pora jaunuolių, prisistačiusių kandidato Bronio Ropės štabo atstovais. Jie Z. Balčyčiui norėjo padovanoti ropę, tačiau tokia galimybė jaunuoliams nebuvo suteikta.

Iš tikro jaunuoliai – buvęs Jaunųjų konservatorių lygos pirmininkas Adomas Bužinskas ir tinklaraštininkas Mykolas Pleskas, internetinėje erdvėje geriau žinomas kaip Mykolas Kleckas. Po valandos jie grįžo vėl, tačiau ropės socialdemokratams vėl nepadovanojo – juos atsisakyta įleisti.

Po 22 val. gana ramią atmosferą sujaukė riksmai, plojimai ir skanduotės „Balčytis, Balčytis“. Taip socialdemokratai ir jų svečiai reagavo į žinią, kad skaičiuojant balsus Z. Balčytis pakilo į antrąją vietą ir kol kas pralenkė Darbo partijos kandidatą Artūrą Paulauską.

D. Grybauskaitės štabas – tarp menininkų darbų

D. Grybauskaitės rinkimų štabas buvo įsikūręs Vilniaus dailės akademijos galerijoje, kur vyksta akademijos doktorantų darbų paroda. Visiems atėjusiems buvo prisakyta neliesti eksponatų, taip pat buvo dalijami prezidentės D. Grybauskaitės rinkimų ženkliukai, kurie papuošė daugelio svečių švarkų atlapus.

Štabe susirinko konservatorių, jos patarėjų ir kitų prezidentės rėmėjų desantas, tarp jų Andrius Kubilius, Mantas Adomėnas, Kęstutis Masiulis, Gabrielius Landsbergis, Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Kazys Starkevičius ir kiti politikai. Tarp svečių buvo ir buvusi „Investuok Lietuvoje" vadovė Milda Dargužaitė. Kiek vėliau prisijungė liberalai: Eligijus Masiulis, Gintaras Steponavičius, Remigijus Šimašius.

Prieš 21 val. į Vilniaus dailės akademijos galeriją atvyko ir pati D. Grybauskaitė, kuriai A. Kubilius įteikė puokštę gėlių ir linkėjo laimėti. Gėlių šalies vadovei įteikė ir liberalai. Prezidentė kiek pabuvo su svečiais bendroje patalpoje, bet vėliau rinkimų rezultatų laukė atskirai.

Prezidentės rinkimų štabe nebuvo jokio alkoholio, tik gaivieji gėrimai ir užkandžiai.

Dar nesuskaičiavus balsų rinkimų štabo vadovas Romas Švedas žurnalistams teigė, kad 50 proc. viršijęs rinkimų aktyvumas D. Grybauskaitei reiškia gerą žinią, nes tai padidina prezidentės šansus laimėti pirmajame rinkimų ture.

„Mes iš tikrųjų manome, kad yra reali galimybė laimėti pirmajame ture“, - pridūrė rinkimų štabo vadovas, tačiau jo žodžiams išsipildyti nebuvo lemta.

R. Švedo teigimu, jeigu vis tik paaiškėtų, kad rinkimuose bus reikalingas antrasis rinkimų turas, į tai nebūtų žvelgiama kaip į pralaimėjimą.

Štabo vadovas teigia, kad prezidentė pasirengusi rungtis su bet kuriuos kandidatu ir antrajame ture.

Klausiamas apie rinkimų kampaniją ir ar įžvelgia kokių juodųjų technologijų, R. Švedas teigia, kad rinkimų kampanija buvo normali: „Jokių juodųjų technologijų mes neįžvelgiame“.

„D. Grybauskaitės laikysena buvo – labiau darbų, o ne pažadų, darbų, o ne įvaizdžio. Galbūt pagrindinis skirtumas tas, kad kiti kandidatai labiau žadėjo, o D. Grybauskaitė kalbėjo apie darbus., save ir panašiai“, - sakė štabo vadovas.

A. Paulauskas: džiaugtis dar ne laikas

A. Paulauskas rinkimų rezultatų laukė partijos būstinėje Gedimino prospekte. „Nuotaikos ramios, susikaupimas, laukimas, sakyčiau, džiaugsmui dar ne laikas, tikėjimas yra, kad bus finalas ir kad dalyvausiu jame“, - sakė kandidatas į prezidentus A. Paulauskas.

Preliminariais duomenimis, politikas liko trečias ir surinko daugiau nei 12 proc. balsų.

Paklaustas, kaip vertina preliminarius duomenis, jis dėstė, kad nenustebo.

„Aš taip ir tikėjausi, kad kova tarp antros ir trečios vietos bus labai glaudi ir, kas pateks į finalą, nulems tik keletas procentų“, - dėstė A. Paulauskas.

Z. Balčyčio kandidatūrą A. Paulauskas vertino gerai ir sakė, kad jo populiarumui įtakos turėjo aukštas Lietuvos socialdemokratų partijos reitingas.

A. Paulauskas į prezidentus kandidatuoja jau trečia kartą, paklaustas, ką darys su savo politine karjera, jei dabar nelaimės, jis atrėžė: „tada ketvirtas yra“.

„Ronaldas Reaganas tik iš ketvirto laimėjo“, - sakė A. Paulauskas.

V. Uspaskichas: negalėjote porą procentų ištraukti?

Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas į partijos būstinę įžengė su šypsena ir žodžiais: „Na ką jūs čia, vyrai, negalėjote porą procentų ištraukti?“

Atsistojęs prieš kameras ir paklaustas, kodėl jo veidas džiugesio nerodo, V. Uspaskichas rėžė: „Tai, iš kur, blyn? Aš gi – natūralus žmogus. Ko džiaugtis, jeigu mes gerai pasirodėme, bet – treti?“

V. Uspaskichas dėstė, kad sėkmei veikiausiai pritrūko darbo: „Vietoje 13 valandų, reikėjo 14 dirbti ir būtų viskas tvarkoje“.

Galiausiai jis pareiškė, kad dalyvavusių rinkėjų skaičius ir procentas Darbo partiją džiugina, nedžiugina tai, kad partijos kandidatas – trečias.

„Dar labiau nedžiugina, kad bus antras turas. Tai jau dabar melsiuos, kad D. Grybauskaitė išeitų iš pirmo turo, kad nebūtų to antro turo ir būtų normalūs, lygiaverčiai rinkimai į Europos Parlamentą“, - dėstė V. Uspaskichas.

Kalbėdamas apie tai, kaip paguos A. Paulauską, V. Uspaskichas sakė, jog jam įteiks dovaną, nes jis padarė gerą reklamą ne tik sau, bet ir partijai. Netrukus A. Paulauskas gavo puokštę raudonų rožių ir kelio skulptūrėlę.

V. Uspaskichas sakė, kad Darbo partija Z. Balčytį antrame ture paremtų tuo atveju, jei jis nekandidatuotų į Europos Parlamentą.

A. Zuokas piktinosi balsavimo trukdžiais Vilniuje

Į prezidentus kandidatavęs Vilniaus meras Artūras Zuokas rinkimų rezultatų laukė Vilniaus gatvėje veikiančiame ispaniškų patiekalų restorane „Lizarran“. Jo palaikyti atėjo būrys bendražygių.

Pasak A. Zuoko, intriga bus tol, kol nebus suskaičiuoti visi balsai. A. Zuoką pradžiugo rinkėjų aktyvumas didžiuosiuose miestuose, ypač Vilniuje: šiame mieste rinkėjai buvo vieni aktyviausių. Meras teigė norintis Vyriausiajai rinkimų komisijai užduoti klausimą dėl eilių prie balsadėžių sostinės savivaldybėje – jo žiniomis, dalis žmonių spjovė ir, nusprendę nelaukti eilėse, nebalsavo.

„Arba buvo kažkokių organizacinių problemų, arba galbūt nebuvo įvertinta, kad bus toks didelis aktyvumas, o gal atvirkščiai – kažkam to aktyvumo nereikia“, - mano A. Zuokas.

Jis sakė raginsiantis peržiūrėti rinkimų tvarkas ir sudaryti galimybes balsuoti nelaukiant eilėse.

N. Puteikio štabe mąstoma apie naują politinį judėjimą

Nepriklausomo kandidato Naglio Puteikio štabas sekmadienio vakarą įsikūrė Pilies gatvėje esančioje kavinėje „Aula“. Štabe paties N. Puteikio iš pradžių nebuvo, tačiau jo rinkimų štabo vadovas Marius Matulevičius pasakojo, kad politikas tikisi sulaukti apie 10 proc. rinkėjų balsų.Galutinis rezultatas buvo panašus - 9,34 proc.

M. Matulevičiaus teigimu, per rinkimų kampaniją N. Puteikis surinko apie 500 savanorių komandą, savanorių veikla buvo aktyviausia Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Jurbarke, Tauragėje, Klaipėdoje bei Kaune.

Klausiamas, ar teisinga manyti, kad N. Puteikio dalyvavimui savotišką pakylėjimą suteikė tai, kad savo kandidato neturėjo partija „Tvarka ir teisingumas“, rinkimų štabo vadovas atsakė neigiamai: „Manome, kad mums teko nelabai daug Rolando Pakso balsų, tik dalies žmonių, bet ne didžioji. Nes Naglio ideologija nėra adekvati R. Pakso ideologijai. Tai nebuvo R. Pakso kampanijos kopijavimas, jokiu būdu, nes mes labiau orientuojamės į dešiniuosius, į krikščioniškų ekonominių pažiūrų žmones, į socialinį jautrumą“.

Pasiteiravus, ar remiantis savanoriais, nesirengiama kurti naujo politinio judėjimo Lietuvoje, M. Matulevičius patvirtino šią hipotezę: „Bręsta. Naglis vėliau apsispręs, kaip toliau veiks ir kaip burs tuos žmones, kokią bendruomenę. Bet tai nebūtinai turi būti partija. Kadangi bus savivaldos rinkimai, bus palaikoma idėja burti visuomeninius komitetus. Svarbu ne sugrobti tuos žmones į vieną struktūrą, bet kad jie įgautų galios bei laimėti rinkimus, kaip, pavyzdžiui, Povilas Urbšys laimėjo mandatą Panevėžyje“.

M. Matulevičius taip pat leido suprasti, kad galbūt bus bandoma prikelti Dariaus Kuolio įkurta „Lietuvos sąrašo“ partiją.

D. Kuolys, beje, prisidėjo prie N. Puteikio rinkimų programos kūrimo. Pasak M. Matulevičiaus, programą taip pat rašė ir jis pats, konsultavo Boguslavas Gruževskis, Aušra Maldeikienė ir kiti ekspertai.

B. Ropė: ko gero, Ignalinos prezidentu tikrai būsiu

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į prezidentus Ignalinos meras Bronis Ropė, belaukdamas rezultatų, teigė esąs užtikrintas dėl savo krašto rinkėjų. Jis juokavo, jog savo krašte būsiąs išrinktas prezidentu.

„Sakyčiau, rezultatas irgi labai įdomus, turiu rezultatus iš savo krašto - iš keliolikos apylinkių, tai tikrai labai džiugina, ko gero, Ignalinos prezidentu tikrai būsiu, ir per pirmą turą“, - savo rinkimų štabe žurnalistams sakė B. Ropė.

Jis sakė tikintis sulaukti apie penktadalio rinkėjų balsų, tačiau sulaukė 4,17 proc.

„Mūsų realistinis siekis buvo pakliūti į antrąjį turą - tas praeinamumas 15-18 procentų būtų realistinis, net jei antrasis turas ir neįvyktų. Tai būtų maksimumas, ko mes tikėjomes“, - BNS patikslino jis.

Jis sakė, jog rinkimų kampanija buvo aktyvi, nors pripažįsta, jog jam kartais buvo sunku suspėti kartu su kitais kandidatais.

„Pretenzijų tikrai neturiu, manau, rinkimų agitacinį mėnesį aptarti su štabais ir paderinti. Aš jaučiuosi šiek tiek bėgantis, nes visi kiti kandidatai mieste, o aš per 100 kilometrų nuo Vilniaus. Man sunkiau sureaguoti, prisijungti. Atvirai pasakysiu, kad vertintojai manė, kad aš tikrai nieko negausiu. Rinkimų kampaniją vertinu kaip pakankamai aktyvią“, - kalbėjo B.Ropė.

Jis teigė, jog Europos Parlamento rinkimuose tikinti didesnio rinkėjų palaikymo.

„Sąraše esu antras, jeigu dabar neišrinks, tai bus galimybė žmonėms balsuoti už mane Europos Parlamento rinkimuose“, - sakė jis.

V. Tomaševskio štabe – sausas įstatymas

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderio Valdemaro Tomaševskio štabe, kuris buvo įsikūręs kavinėje „Ponas Tadas" galiojo sausas įstatymas – čia kandidato komanda rezultatų laukė be alkoholio.

V. Tomaševskio komanda ypač džiaugėsi rezultatais iš Vilniaus krašto, kur jų lyderis, kaip ir buvo galima tikėtis, sulaukė didžiulio palaikymo. Optimistiškai juos nuteikė ir rezultatai iš Visagino.

Kai paaiškėjo, kad antrasis turas neišvengiamas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis pareiškė neparemsiąs jokio kandidato. 

„Nereikia prekiauti rinkėjų balsais – jie patys žino, ką pasirinkti“, - žurnalistams savo štabe sakė kandidatas į prezidento postą.

Savo rezultatu politikas patenkintas. Jis tikėjosi rekordo – daugiau kaip 100 tūkst. balsų. Ir jo sulaukė: už V. Tomaševskį balsavo 107 tūkst. rinkėjų.

Kas labiausiai kliudė? „Oras blogas buvo“, - pareiškė V. Tomaševskis, čia pat pridurdamas, jog pajuokavo.

Anot jo, rinkimuose jam kliudė „šališki“ žiniasklaidos požiūriai bei visuomonės nuomonės tyrimai.