„Jokių kitokių pasiūlymų, manau, kad daugelis valstybių negali priimti, ir negalima, pasinaudojus sudėtinga situacija migracijos srautų valdyme, mėginti įvedinėti naujas sąlygas“, – LRT radijui sakė Prezidentė.

D. Grybauskaitė vyksta į Europos Vadovų Tarybą, kurioje bus kalbama apie migracijos krizės suvaldymą. Viena iš Europos Komisijos siūlomų priemonių – naujos Europos pasienio bei pakrančių apsaugos tarnybos kūrimas. Naujosios pajėgos turėtų nuolatinį rezervą, kurį sudarytų 1,5 tūkst. greitai perdislokuojamų pasieniečių.

Šalių vadovai Briuselyje taip pat svarstys, kaip sustiprinti ES energetinę sąjungą, aptars Jungtinės Karalystės siūlomas Bendrijos reformas, padėtį Sirijoje bei kovą su terorizmu.

Paskutinis šių metų ES Vadovų tarybos susitikimas

Ketvirtadienį vyksiančiame paskutiniame šių metų Europos Sąjungos vadovų tarybos susitikime svarbiausia bus migrantų krizės tema, informuoja BBC.

Prieš pagrindinį ES vadovų tarybos susitikimą, Vokietija ir kelios kitos šalys susitiks su Turkija, kad aptartų pasiūlymą sirus į kitas šalis perkelti tiesiai iš Turkijos. Tačiau šio plano šalininkei Vokietijos kanclerei Angelai Merkel prieštarauja kitos ES šalys.

Šiais metais į Europą atvyko rekordinis skaičius žmonių, dėl kurių dalis Europos šalių buvo priverstos apsitverti spygliuotos vielos tvoromis ir įvesti sienų kontrolę, keliančią pavojų bevizei Šengeno zonai.

Pagal naują planą šalys savanoriškai priimtų Sirijos pabėgėlius, atvykstančius tiesiai iš Turkijos. Taip tikimasi užkirsti kelią pavojingoms kelionėms jūra, kurioms žmonės ryžtasi mėgindami patekti į Graikiją, o pats planas būtų priimtinesnis nei priverstinė kvotų sistema.

Europos ir Turkijos lyderiai pastarąjį mėnesį priėmė susitarimą, pagal kurį Ankara pasistengs sustabdyti į Europą išvykti norinčius migrantus, mainais į finansinę pagalbą ir politines lengvatas.

Pagrindiniame ES susitikime bus aptariami Europos Komisijos planai susikurti ES pakrančių apsaugą ir kiti būdai, padėsiantys apsaugoti išorines sienas.

Manoma, kad susitikime taip pat bus aptariami kovos su terorizmu būdai.