Ji sakė gavusi p. Gineikaitės atsistatydinimo pareiškimą, atsiųstą elektroniniu paštu.

„Jokio motyvo nėra, pateiktame prašyme prašoma atleisti ją iš pareigų“, - sakė V. Baltraitienė.

Ministrės teigimu, asmuo nuo prašymo padavimo dienos atleidžiamas per 14 dienų.

V.Baltraitienė ketina tenkinti D.Gineikaitės prašymą atsistatydinti

Galbūt neblaivi avariją sukėlusi Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktorė Daiva Gineikaitė įteikė atsistatydinimo pareiškimą, BNS pirmadienį patvirtino Žemės ūkio ministerijos Visuomenės informavimo skyrius.

Ministerija vėliau BNS pranešė, kad žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė „ketina tenkinti“ šį prašymą atsistatydinti.

„Neturėjau priekaištų Nacionalinės žemės tarnybos vadovei dėl darbo kokybės, tačiau po įtarimų, kad D.Gineikaitė autoįvykį sukėlė būdama neblaivi, jos ketinimą atsistatydinti vertinu kaip teigiamą žingsnį. Tarnautojas negali menkinti institucijos vardo, juolab, kai užima vadovaujamas pareigas", – V.Baltraitienė cituojama BNS atsiųstame pranešime.

Šiuo metu D.Gineikaitė yra neapmokamose atostogose.

Pagauta vairuojanti neblaivi

Policija teigia, kad neblaivi D.Gineikaitė gruodžio 19 dieną Kaune sukėlė avariją. Jai alkotesteriu nustatytas vidutinis girtumas - 1,66 promilės, tačiau su alkotesterio duomenimis nesutikusi NŽT direktorė vyko atlikti papildomo kraujo tyrimo Kauno klinikinėje ligoninėje.

Specialiųjų tyrimų tarnyba vėliau pradėjo ikiteisminį tyrimą įtariant, kad Kauno klinikinėje ligoninėje galėjo būti bandoma nuslėpti jos girtumą. Specialiaisiais liudytojais šiame tyrime apklausti D.Gineikaitė ir ligoninės direktoriaus pavaduotojas K.Grigonis, tuo pačiu statusu numatoma pirmadienį apklausti ir Kauno klinikinės ligoninės vadovą Gediminą Abeciūną.

STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas informavo, kad G. Abeciūnas apklaustas kaip specialusis liudytojas. Tai reiškia, kad dėl ligoninės vadovo nusikalstamų veikų yra įtarimų, tačiau jų neužtenka įtarimams pareikšti. „Tačiau duomenų apie galimai padarytą nusikalstamą veiką mes turime“, – akcentavo R. Golubovas.

Tyrimas atliekamas dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo siekiant nuslėpti NŽT vadovės D. Gineikaitės girtumo faktą autoįvykio metu.

STT atliekamą ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Rasti du mėginiai

Kauno klinikinėje ligoninėje atlikus poėmius rasti du kraujo mėginiai. DELFI šaltinių žiniomis, ligoninėje rasti oficialus ir nuslėptas D. Gineikaitės kraujo mėginiai. Abiejų mėginių tyrimai jau atlikti, pirmadienį STT turi sulaukti oficialaus atsakymo.

Neoficialiomis žiniomis, nuslėptajame mėginyje rasta nemažai alkoholio, kitame jo arba visai nėra, arba užfiksuotas labai menkas kiekis. Neoficialiai STT pareigūnai prasitaria esantys įsitikinę: ši istorija negalėjo vykti be G. Abeciūno žinios.

Tuo metu G. Abeciūnas Kauno klinikinės ligoninės paskelbtame interviu pirmadienį atsiribojo nuo D. Gineikaitės teiginių apie tai, kad prieš savaitę ji avariją Kaune sukėlė visiškai blaiva. G. Abeciūnas minėtame interviu teigia visiškai pasitikintis visais savo pavaduotojais, tačiau, jo teigimu, jeigu paaiškėtų kokie nors ligoninės medikų nusižengimai, jie sulauktų „atitinkamos atsakomybės“.

Teisininkė teigia, kad D. Gineikaitės atleidimas nebaigus tarnybinio patikrinimo neleis jai išvengti atsakomybės

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktorė Daiva Gineikaitė nepabėgs nuo tarnybinio patikrinimo pasekmių net ir atleista jam nesibaigus, sako Vilniaus universiteto Teisės fakulteto docentė Daiva Petrylaitė.

Kartu teisininkė atkreipia dėmesį, jog net ir pasitvirtinus įtarimams, jog atsistatydinanti NŽT vadovė avariją sukėlė neblaivi, tarnybinio patikrinimo komisija gali jos elgesio nevertinti kaip tarnybinio nusižengimo.

„Mes nežinome daugelio aplinkybių - aišku tiek, kad jinai ne darbo metu tai darė, bet ar tarnybinis automobilis, ar ne tarnybinis, ar pažeidė valstybės tarnautojo elgesio principus - čia yra labai daug „jeigu“. Aš nežinau, bet, mano galva, tarnybiniam nusižengimui trūktų elementų - savaitgalis ir visa kita, gali būti pakankamai daug kabliukų“, - BNS sakė D.Petrylaitė.

Anot jos, jei visgi bus konstatuotas tarnybinis nusižengimas, atleidimo laikas nebus svarbus, nes Valstybės tarnautojų registre atsirastų įrašas apie nuobaudą, net jei ji būtų skirta D.Gineikaitei nebeinant pareigų.

„Situacija bus ta pati - ar ją dabar atleistų už tarnybinę nuobaudą, ar jai paskirtų tą tarnybinę nuobaudą jau po to, tai iš principo tik laiko klausimas (...). Lyg atrodo, kad jinai bėga, bet iš principo jinai nelabai kur pabėgs, nes yra labai įdomus dalykas - nuobauda bus jos byloje“, - sakė teisininkė.

D.Petrylaitės aiškinimu, tarnybinė nuobauda gali tapti kliūtimi ateityje įsidarbinti valstybės tarnyboje. Netenkinti D.Gineikaitės prašymo atleisti ministrė neturi pagrindo, mano teisininkė.

„Yra suformuota teismų praktika, manau, kad ministrės teisininkai ją pakonsultavo - teismai sako, kad net jeigu yra pradėti kažkokie patikrinimai, teisę išeiti savo noru darbuotojas ar tarnautojas turi visada. Todėl ir ministrės, kaip D.Gineikaitės darbdavės, elgesio ribos pakankamai nedidelės. Teismų praktika tokia, priešingu atveju mes sakytume, kad tai vos ne priverstinis darbas“, - sakė docentė.

Ji pridūrė, jog tarnautojui atsistatydinant savo noru išeitinė kompensacija jam nepriklauso.

Daugiau kaip prieš savaitę galbūt neblaivi avariją sukėlusi D.Gineikaitė atsistatydinimo pareiškimą įteikė pirmadienį. Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė BNS sakė, jog „pagal įstatymą, po 14 dienų D.Gineikaitė bus atleidžiama“. Ministrė pridūrė, kad tarnybinis patikrinimas dėl D.Gineikaitės nusižengimų bus tęsiamas.

„Tarnybinis patikrinimas, pagal įstatymus, toliau tęsiamas. Jeigu priimama išvada, kad už tokius nusižengimus atleidžiama, galios nutarimas, kad asmuo trejus metus negali dirbti valstybės tarnyboje“, - sakė V.Baltraitienė.

Šiuo metu D.Gineikaitė neapmokamai atostogauja. Policija teigia, kad neblaivi D.Gineikaitė gruodžio 19 dieną Kaune sukėlė avariją. Jai alkotesteriu nustatytas vidutinis girtumas - 1,66 promilės, tačiau su alkotesterio duomenimis nesutikusi NŽT direktorė vyko atlikti papildomo kraujo tyrimo Kauno klinikinėje ligoninėje.

Vėliau Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą įtariant, kad toje ligoninėje galėjo būti bandoma nuslėpti NŽT direktorės girtumą. Tyrime ji ir keli medikai apklausti kaip specialieji liudytojai.