Šiuo metu Žemės ūkio ministerijoje atliekamas tarnybinis tyrimas dėl Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovės Daivos Gineikaitės veiksmų. Ministerijoje yra sudaryta komisija, kuri įvertins visus padarinius ir pasiūlys sprendimus. NŽT vadovė, kol vyksta tyrimas, nevadovauja tarnybai, taip pat kreiptasi į policiją, prašant pateikti oficialią informaciją, ir į Specialiųjų tyrimų tarnybą, pažymint, kad Žemės ūkio ministerija yra pasirengusi bendradarbiauti, atliekant šį tyrimą.

Žemės ūkio ministrė dar pirmadienį pasiūlė D. Gineikaitei savo noru pasitraukti iš užimamų pareigų, tačiau ji atsisakė tai padaryti.

"Esame teisinė valstybė, todėl net suprasdama, kad populizmas šiuo metu man būtų kur kas palankesnis, negaliu vadovautis emocijomis. Procedūros dėl D. Gineikaitės veiksmų yra vykdomos ir bus padaryta viskas, kad tarnybos vardą sutepęs tarnautojas neturėtų kelio atgal. Tačiau tokiam sprendimui reikalingi ne karšti politikų jausmai, o teisiniai veiksmai. Ir šito principo laikysiuosi. Įsikarščiavusiems politikams noriu priminti, kad Lietuvoje vis dar galioja Valstybės tarnybos įstatymas, ir jeigu darbuotojas neatsistatydina pats, deja, privalome vadovautis įstatymu", - sako žemės ūkio ministrė.

Žemės ūkio ministerijos sudaryta komisija nagrinėja visus teisinius aspektus dėl tarnybinio nusižengimo, o Kauno apylinkės teismas D. Gineikaitės bylą ketina nagrinėti sausio 20 dieną.

Kaip jau skelbta, antradienį D. Gineikaitę kaip specialiąją liudytoją apklausė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos pareigūnai. Ji buvo apklausta atliekant ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo siekiant nuslėpti galimą šios valstybės tarnautojos girtumo eismo įvykio metu faktą.

Pradėję šį tyrimą pirmadienį STT pareigūnai atliko asmenų, žinančių šio įvykio aplinkybes, apklausas. Dokumentų ir kraujo mėginio poėmiai buvo atlikti Kauno klinikinėje ligoninėje.

STT atliekamą ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

D. Gineikaitė, būdama galimai neblaivi, gruodžio 19 d. padarė avariją Kaune. Automobilis "Nissan Qashqai", kurį vairavo 34-erių metų Nacionalinės žemės tarnybos direktorė D. Gineikaitė, persirikiuodamas, atsitrenkė į greta ta pačia kryptimi važiuojantį automobilį "Mitsubishi Qutlander", kurį vairavo 38-erių metų vyras. Eismo įvykio metu žmonės nenukentėjo.

Eismo įvykio vietoje po pūtimo į alkotesterį D. Gineikaitei buvo nustatytas 1,66 promilės girtumas, tačiau pati NŽT vadovė neigia savo girtumą ir tikina atlikusi kraujo tyrimą medicinos įstaigoje. Tačiau, kaip vėliau paaiškėjo, į gydymo įstaigą ji nuvyko praėjus beveik keturioms valandoms po įvykio.