Tačiau pripažino, kad didesnio JAV karių perdislokavimo arčiau rytinių sienų nereiktų artimiausiu metu nebus. 

D. Durbinas yra vienas iš demokratų partijos lyderių, palaikantis ginklų tiekimą Ukrainai, ir vienas iš Rusijos invaziją į Krymą kritikuojančios rezoliucijos autorių.

- Praėjusią savaitę sulaukėme keleto Britanijos ir NATO kariškių perspėjimų apie „realų ir esamą pavojų“ Baltijos šalims. Ar manote, kad šis pavojus – šiuo metu padidėjęs?

Manau, kad taip. Vladimiro Putino agresija Ukrainoje yra perspėjimas mums visiems. Jei jis įsiveržė į Ukrainą, grasina jos suverenumui ir ateičiai, tai kas tuomet saugus?

Baltijos šalys yra saugomos NATO, tačiau niekada nereikia galvoti, kad Putinui tai kliūtis. Taigi kalbėjau ir su JAV prezidentu, ir su viceprezidentu apie mūsų įsipareigojimų atnaujinimą NATO sąjungininkams, įskaitant ir Baltijos šalis su Lenkija, ir patikinti juos, kad padarysime viską, kas būtina Putinui sustabdyti.

- Kai kurie ekspertai mano, kad, nepaisant padidintų priemonių, Rytų Europos regiono oro erdvė nėra pakankamai apsaugota. Kaip tai pakomentuotumėte?

Paskutinis prašymas, kurį prezidentas Adamkus man išreiškė baigdamas savo kadenciją, buvo papildomos pastangos oro erdvei apsaugoti Baltijos regione. Ir aš stengiuosi, kiek mano politinėje valioje, šio įsipareigojimo laikytis, spaudžiu ir prašau, kad oro erdvės apsauga laiku perspėtų mus apie artėjančius pavojus.

- Ką manote apie tai, kad daugiau JAV karių reiktų dislokuoti prie rytinių sienų, arčiau Baltijos šalių? Juk dabar aktualiau juos laikyti čia, o ne Italijoje ar Vokietijoje...

Tai sunkiai pasiekiamas dalykas: bet koks JAV karių dislokavimas už šalies ribų visada yra prieštaringas klausimas. Norėčiau užtikrinti, kad karių yra pakankamai ir jie, jei prireiktų, galėtų sureaguoti, tačiau mes siekiame stiprinti pačių NATO sąjungininkų galią, kad jie galėtų patys apsisaugoti. Vis dėlto masinio JAV karių perdislokavimo artimiausioje ateityje nereikėtų tikėtis.

Vašingtone viešintis Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų garbės pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis susitiko su D. Durbinu, aptarė Ukrainos padėtį, Baltijos šalių saugumo klausimus ir įteikė jam Seimo apdovanojimą už paramą Lietuvos nepriklausomybei ir valstybingumui.

Vytautas Landsbergis ir Richardas Durbinas

Seimo apdovanojimas vakar buvo įteiktas JAV kongreso nariui Johnui Shimkui, jį taip pat gaus diplomatas Petras Vaitiekūnas, pareigūnai, menininkai, žurnalistai. 

Seimo valdyba specialų apdovanojimą už indėlį atkuriant Lietuvos valstybės nepriklausomybę, valstybės ir parlamentarizmo tradicijų stiprinimą, veiklą visuomenės gerovei įsteigė pernai. Pilko skaidraus stiklo stačiakampį su Seimo logotipu tas pats asmuo galės gauti tik vieną kartą. Per metus gali būti skiriama ne daugiau kaip 30 apdovanojimų.