„Neįprastas atvejis. Net ir Seimo statute nėra aprašyta, kad vienam ir tam pačiam Seimo nariui galėtų būti apkaltos iš dviejų skirtingų pusių, dviem skirtingais pagrindais. Panašu, kad link to einama Gražulio atveju. Situacija šiuo metu yra tokia, kad, mano žiniomis, yra iniciatyvų rinkti parašus dėl apkaltos Petrui Gražuliui dėl balsavimo už kitą Seimo narį“, – Eltai teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė atkreipia dėmesį, kad apkaltos procedūrai pradėti reikia ketvirtadalio parlamentarų parašų.

„Prognozuočiau, kad tikrai atsiras ketvirtadalis Seimo narių, kurie tokią iniciatyvą paremtų. Antras dalykas, Aukščiausiame teisme svarstomas su juo susijęs klausimas, kuris atitinkamo sprendimo atveju, atkeliautų į Seimą ir Seimui reikėtų apsispręsti“, – akcentavo Seimo pirmininkė.

Paklausta, ar įsivaizduoja atsisveikinimą su P. Gražuliu Seimo pavasario sesijoje, V. Čmilytė-Nielsen neslepia, kad tokia galimybė yra reali.

„Yra net du pagrindai galimi. Kol kas šiuo metu nei vieno, nei kito dar nėra Seimo darbotvarkėje. Neatmetu, kad gali atsirasti. Tada Seimas apsispręs. Aš manau, kad pavasario sesijoje tai įvyks ir tas klausimas bus svarstomas“, – sakė ji.

ELTA primena, kad Seimo narys P. Gražulis pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Byloje nustatyta, kad veikdamas privataus juridinio asmens, t. y. UAB „Judex“, interesais, jis neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą, skatindamas juos nesilaikyti teisės aktų reikalavimų bei atlikti neteisėtus veiksmus, taip pat naudojosi šios bendrovės jam suteiktomis lėšomis. Tokiais veiksmais P. Gražulis diskreditavo Seimą, sumenkino Seimo nario vardą, valstybės politiko patikimumą ir prestižą ir taip padarė didelę neturtinę žalą valstybei.

Praėjusią savaitę Etikos ir procedūrų komisija nustatė, kad, rugsėjo mėnesį priėmimo stadijoje balsuojant dėl Seimo rudens sesijos darbų programos patvirtinimo, Seimo narys Petras Gražulis balsavo už kitą Seimo narį jam nematant.

„Remiantis Seimo posėdžių salės stebėjimo kamerų užfiksuota vaizdo medžiaga, Seimo narys L. Jonauskas balsavimo metu buvo nusisukęs į Seimo narius, sėdinčius už jo esančioje eilėje. Balsavimo metu Seimo narys P. Gražulis ištiesė ranką per stalą ir palietė arba paspaudė objektą, esantį ant stalo ties Seimo nario L. Jonausko darbo vietoje esančiu informaciniu ekranu, arba atliko kitą veiksmą minėtoje vietoje”, – nurodoma komisijos išvadoje.

Etikos ir procedūrų komisija nusprendė įspėti P. Gražulį, kad kiekvienas Seimo narys privalo balsuoti asmeniškai, ir balso teisė negali būti perduota kitiems asmenims.