„Viešai nemažai informacijos nuskambėjo, kuri paskatino Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą, kitus kreiptis į tarnybas, kad būtų gauti atsakymai dėl Algirdo Stončaičio tinkamumo eiti pareigas. Iš gautų atsakymų dar sakyčiau negalima teigti, jog visos abejonės išsklaidytos, o reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad Antikorupcijos komisija apskirtai ir, žinoma, jos pirmininko pareigos yra ypatingai svarbios ir tikrai reikalaujančios tokios politiko reputacijos, kur nėra nė šešėlio abejonės“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė Seimo pirmininkė.

„Dėl to koalicijos frakcijų seniūnai vakar kreipėsi į opoziciją, prašydami dar kartą įvertinti, nes šis postas priklauso opozicijai ir galbūt kažkokį tai kitą Seimo narį iš savo gretų jie galėtų pasiūlyti tam, kad nebūtų jokių abejonių ir būtų užtikrintas sklandus komisijos darbas. Tačiau vakar reakcijos iš opozicijos buvo tokios pakankamai negatyvios, ta prasme, kad jie nemato priežasčių, nemato poreikio keisti dabartinio komisijos pirmininko ir tokiu būdu jie, aišku, prisiima politinę atsakomybę už tą situaciją, kokia yra dabar“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad antradienį parlamento valdančiųjų frakcijų vadovai kreipėsi į Seimo opoziciją, prašydami dar šią savaitę deleguoti naują mažumos atstovą į Antikorupcijos komisijos pirmininko postą vietoje Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovo Algirdo Stončaičio. Priešingu atveju politikai tikina sieksią A. Stonaičio atstatydinimo Seimo Statuto numatyta tvarka.

Kaip rašoma opozicijos seniūnams adresuotame laiške, A. Stončaičio vadovaujamos komisijos darbas pastaruoju metu tapo ypatingai sunkus, mat vis dar tvyro abejonės dėl pirmininko patikimumo ir galimų netinkamų ryšių. O Antikorupcijos komisijos pirmininkui, valdančiųjų teigimu, turi būti keliami aukščiausi skaidrumo ir politinės atsakomybės standartai.

Klausimai dėl A. Stončaičio reputacijos kilo po to, kai naujienų portalas „15min“ publikavo tyrimą, kuriame teigiama, kad A. Stončaitis gavo leidimą dirbti su slapta informacija, nors atsisakė tikrintis poligrafu. Antikorupcijos komisijos nariai, valdančiosios koalicijos atstovai paragino A. Stončaitį pasitraukti iš komisijos pirmininko posto, tačiau demokratas nesutiko to padaryti. Siekdami išsiaiškinti visas situacijos aplinkybes, komisijos nariai kreipėsi į saugumo tarnybas ir paprašė atsakyti į klausimus, susijusius su jų pirmininko reputacija.

Anksčiau VSD pateikė išvadą, kurioje teigiama, kad komisijos pirmininkas turėjo leidimą dirbti su įslaptinta informacija ir neprivalėjo tikrintis poligrafu, tačiau valdančiųjų atstovų toks atsakymas neįtikino. Be to, atskleisti slaptą medžiagą apie A. Stončaitį komisijos nariams atsisakė ir Specialiųjų tyrimų tarnyba.