„Kalbant apie Civilinės sąjungos įstatymą, apie šį konkretų projektą, kuris daug dėmesio sulaukia, deja, situacija Seime nesikeičia, nes nesikeičia Seimo sudėtis. Natūralu, kad balsavime dėl šio projekto balsai skyla per pusę. Ir kol ta situacija nėra pasikeitusi, manau, kad yra labai rizikinga rizikuoti tokiu svarbiu klausimu. Nes partnerystės klausimas yra svarbus žmogaus teisių prasme“, – LRT radijui trečiadienį teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Todėl Seimo pirmininkė mano, kad prieš balsuojant dėl Civilinės sąjungos įstatymo– būtina labai gerai pamatuoti, kiek palaikymo šis projektas gali sulaukti.

„Manau, kad mes turime eiti labai pamatuodami savo žingsnius ir parlamento balsavimas atmetant partnerystę būtų tikrai labai blogas signalas žmonėms, kuriems šis klausimas yra svarbus“, – akcentavo ji.

V. Čmilytė-Nielsen taip pat neigia viešoje erdvėje pasirodžiusius pasvarstymus, kad Seimo pirmininkei Civilinės sąjungos projektas nebėra prioritetinis.

„Mano nuomonė yra labai nuosekli šiuo klausimu. Nuo pat politinės karjeros Seime pradžios esu du kartus ir teikusi šį įstatymo projektą, ir visada jį palaikiau bei palaikysiu. Tačiau taip pat turime vertinti realią situaciją ir riziką, kad šis įstatymas gali būti nepriimtas“, – pabrėžė parlamento vadovė.

Dvejonės, ar V. Čmilytė-Nielsen vis dar prioretizuoja šį klausimą, kilo po to, kai Seimo pirmininkė po pirmadienį vykusio koalicijos susitikimo paragino nekoncentruoti dėmesio tik į Civilinės sąjungos projektą.

„Klausimai yra apsvarstyti komitetuose, tad natūralu, kad kažkuriuo momentu jie gali atsirasti. Gali ir neatsirasti. Tai vieni iš daugelio klausimų, kurie dar yra likę, kurie yra praėję pateikimo ir svarstymo stadijas, tad aš labai neakcentuočiau dėmesio į juos“, – pirmadienį sakė V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad lapkričio mėnesį dalis opozicijos atstovų kreipėsi į Seimo valdybą ir Teisės ir teisėtvarkos komitetą (TTK), prašydami atlikti ekspertinį įstatymo projekto vertinimą. Seimo nariai norėjo gauti tikslius atsakymus, kaip siūlomas Civilinės sąjungos įstatymas tiesiogiai paveiktų teismus, Lietuvos žmonių gyvenimą ir bendras nuotaikas visuomenėje. Taip pat prašyta išanalizuoti ir tiksliai įvertinti galimas grėsmes teismų sistemai, jeigu, pavyzdžiui, siūlomu reguliavimu nepatenkinti asmenys kreiptųsi į tarptautinius teismus.
Valdančiosios daugumos atstovai neabejojo, kad tokia iniciatyva opozicija bando vilkinti Civilinės sąjungos įstatymo projekto svarstymą parlamente.

Visgi, TTK apsisprendė neinicijuoti ekspertinio Civilinės sąjungos įstatymo projekto vertinimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)