„Informuosiu Seimą, kad yra gautas nepasitikėjimas ir kiek yra surinkta parašų, tai yra daugiau negu pusė. Akivaizdu, kad tai yra labai rimtas signalas ir ketvirtadienį bus balsavimas, bus procedūra nepasitikėjimo”, – antradienį žurnalistams sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė- Nielsen.

Pasak jos, Seimo kancleris Modestas Gelbūda turės galimybę atsakyti į Seimo narių jam išdėstytus priekaištus.

Savo ruožtu pati vertindama Seimo kanclerio darbą, V. Čmilytė-Nielsen pažymėjo, kad ne visi suplanuoti darbai buvo padaryti.

„Matyt, reikia konstatuoti, kad ne visi darbai per tuos metus vyko taip, kaip buvo planuota”, – sakė parlamento pirmininkė.

ELTA primena, kad Seimo narių grupė siūlo atleisti Modestą Gelbūdą iš Seimo kanclerio pareigų. Nutarimo projektą, kuriame reiškiamas nepasitikėjimas Seimo kancleriu, pasirašė 74 ne tik opozicijai, bet ir valdantiesiems atstovaujančių parlamentarų.

Seimo kanceliarijos vadovui priekaištaujama dėl neefektyvaus darbo organizavimo, parlamentarai teigia, kad yra gavę nusiskundimų dėl atlyginimo diferencijavimo komitetų biurų darbuotojams.

ELTA primena, kad 2021 metų balandžio 27 d. parlamentas slaptu balsavimu paskyrė Seimo kancleriu ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto profesorių, tarptautinio verslo ir vadybos ekspertą Modestą Gelbūdą.

Jo kandidatūrą Seimui pasiūlė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Seimo statute įtvirtinta, kad parlamento kancleris yra Seimui bei jo valdybai atsakingas ir atskaitingas valstybės tarnautojas – Seimo kanceliarijos vadovas. Seimo kanclerį įstatymų nustatyta tvarka 5 metams skiria ir iš pareigų atleidžia Seimas.

Statutas numato, jog siūlymas atleisti Seimo pareigūną, kurį skiria Seimas, turi būti svarstomas, kai tai motyvuotu raštu pateikia pateikia ne mažiau kaip 1/5 Seimo narių.

Sprendimas dėl Seimo pareigūno atleidimo dėl nepasitikėjimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų parlamentarų balsų dauguma.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją