„Manau, kad į didžiąją dalį klausimų atsakyta, dabar tik klausimas, kaip greitai pavyks sugrąžinti tuos pinigus, kuriuos reikia grąžinti žmonėms. Tai, man atrodo, čia yra esminis klausimas ir tikiuosi, kad tai pavyks efektyviai ir greitai padaryti“, – šeštadienį žurnalistams Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Todėl Seimo vadovė patikino nemananti, kad dėl šio klausimo reikėtų pradėti parlamentinį tyrimą.

„Nemanyčiau, čia jau yra kitokio pobūdžio techniniai namų darbai“ , – akcentavo ji.

Seimo opozicinės frakcijos Seimui teikia nutarimo projektą, kuriuo siūlo sudaryti komisiją, kuri ištirtų, ar liberalizuojant elektros tiekimo rinką buvo pažeistas viešasis interesas ir vartotojų teisės. Taip pat opozicija kelia klausimą, ar atsakingai savo pareigas vykdo rinkos priežiūros institucijos, tokios kaip Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Nutarimo projekte keliami klausimai dėl „chaotiško energetikos srities valdymo“, kai „Ignitis grupės“ akcijos yra valdomos Finansų ministerijos, o energetikos srities teisėkūra yra prižiūrima Energetikos ministerijos.

Vienas iš keliamų klausimų – ar „Ignitis grupė“ ir Finansų bei Energetikos ministerijos nedarė spaudimo VERT dėl beveik 158 mln. eurų permokos ESO, susidariusios 2018–2021 m., grąžinimo vartotojams termino nukėlimo.

Siūloma tirti įtartinai „per lėtą politinių sprendimų priėmimą, galimai pažeidžiant viešąjį interesą“. Nutarimo projekte klausiama, „kokią įtaką elektros rinkos liberalizacijos procesui turėjo „Ignitis grupė“ ir jos vykdoma lobistinė veikla“.

Siūloma tirti D. Kreivio vaidmenį, kuris, „teikdamas pataisas, kuriomis ribojama saulės energetikos plėtra, galimai veikė energetikos rinkos žaidėjų interesų labui“.

Šiuo metu surinkti 56 projektą remiantys parlamentarų parašai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)