„Aš nemanau, kad mums reikėtų statutą keisti ta linkme, kad numatyti galimybę kalintiems Seimo nariams pilnavertiškai atlikti darbą. Nemanau, kad mums reikėtų ruoštis tokiems atvejams ar taikyti Seimo statutą prie tokių tikrai išskirtinių ir Seimui garbės nedarančių situacijų“, – Eltai sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Todėl parlamento vadovė teigia, kad šiuo metu įkalinimo įstaigoje bausmę atliekantis V. Gapšys vykdyti savo kaip Seimo nario pareigų, greičiausiai, nebegalės.

„Akivaizdu, kad įkalinimo įstaigoje esantis Seimo narys pilna apimtimi savo darbo vykdyti negalės“, – konstatavo V. Čmilytei-Nielsen.

Seimo pirmininkei antrina ir jos pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma. Pasak politiko, V. Gapšys galėtų nuotoliniu būdu dalyvauti parlamento plenariniuose posėdžiuose tik tuo atveju, jei būtų pritarta tai numatančioms Seimo statuto pataisoms. Visgi Seimo vicepirmininkas mano, kad tokios išskirtinės sąlygos V. Gapšiui neturėtų būti kuriamos.

„Teoriškai galima keisti Seimo statutą, kad tokia galimybė būtų. Bet, man atrodo, čia jau būtų perdėtas pataikavimas įkalintam Seimo nariui, tai aš tokių dalykų tikrai nepalaikyčiau“, – Eltai sakė J. Razma.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) ketvirtadienį atmetė pakartotinį „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteisto parlamentaro Vytauto Gapšio prašymą stabdyti jam skirtos laisvės atėmimo bausmės vykdymą.

ELTA primena, kad pernai, gruodį, Seime surengta apkalta laisvės atėmimo bausme nuteistam parlamentarui V. Gapšiui nepavyko. Nors parlamentui buvo teikti 4 nutarimai, kuriuose nurodytu pagrindu Seimo narys galėjo būti pašalintas iš pareigų, visgi nė vienas iš jų nesulaikė reikiamo 85 parlamentarų palaikymo. Iš viso balsavime dalyvavo 122 Seimo nariai.

2023 m. lapkričio 22 d. Apeliacinis teismas pripažino kaltais visus anksčiau „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje išteisintus asmenis. Teismas dėl korupcinių nusikaltimų kaltais pripažino buvusį koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) viceprezidentą Raimondą Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį, jiems atitinkamai skirtos 6 ir pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmės.

Darbo partijos atstovui, Seimo nariui V. Gapšiui teismas skyrė 4 su puse metų nelaisvės, o eksparlamentarams Šarūnui Gustainiui ir Gintarui Steponavičiui teismo sprendimu skirtos piniginės baudos.

Teismas taip pat kaltais dėl nusikalstamų veikų pripažino ir anksčiau išteisintus juridinius asmenis byloje – „MG Grupę“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją. Juridiniams asmenims skirtos piniginės baudos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją