„Reikėtų pasverti kiekvieną žodį, vertinant, kokią įtaką jis gali turėti būsimoms deryboms. Tai čia apie tai, matyt, eina kalba. Ir apskritai, kalbant krašto apsaugos, saugumo, gynybos temomis, natūralu, kad kiekvienas politikas stengiasi sverti kiekvieną žodį, bet kartais padaroma ir klaidų“, – Žinių radijui teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Aš sutinku – reaguoti reikia ir, man rodos, pakankamai aktyviai yra reaguojama“, – sakė ji.

Seimo pirmininkė teigia mananti, kad A. Anušausko paviešinta informacija turėjo riboto naudojimo grifą.

„Iš viešai skelbiamos informacijos, iš to, ką sakė ir prezidentas, darau išvadą, kad turėjo riboto naudojimo grifą. Bet dabar jau procesai yra pakankamai įsibėgėję: viena vertus, yra opozicijos kreipimasis į prokuratūrą, kad įvertintų, ar buvo pažeistas įstatymas, tai čia yra viena linija. Prezidentas, savo ruožtu, yra pasakęs, kad jis mato galimybę toliau dirbti su ministru. Tai irgi, manau, yra labai svarbus signalas“, – akcentavo politikė.

V. Čmilytė-Nielsen mano, kad A. Anušauskas padarė klaidą, kurią turėtų įvertinti ir pati premjerė. Visgi, Seimo pirmininkė nemano, kad dėl šios klaidos reikėtų kalbėti apie rimtas politines pasekmes ministrui.

„Svarbu yra ir prezidento, ir, žinoma, Vyriausybės vadovės, premjerės nuomonė. (...) Matyt klaida buvo padaryta. Ar tai tokia klaida, kuri turėtų turėti tokias rimtas politines pasekmes? Manyčiau, kad ne“, – akcentavo ji.

Be to, parlamento vadovė mano, kad klausimą dėl A. Anušausko atsakomybės Seimo sesijos pradžioje kels ir opozicija.

ELTA primena, kad praėjusį pirmadienį po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio krašto apsaugos ministras užsiminė, jog artimiausiu metu bus pasirašytas ketinimų protokolas su Vokietijos gamintojais dėl tankų įsigijimo.

Visgi, A. Anušauskas dėl viešų pareiškimų sulaukė aštrios kritikos. Keliami klausimai dėl tokių sprendimų skaidrumo, dvišalių santykių su JAV bei Vokietija, Lietuvos derybinės galios potencialo. VGT vadovaujantis prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad krašto apsaugos ministras paskelbė riboto naudojimo informaciją, kurios sutarta neviešinti.

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė dėl krašto apsaugos ministro viešai aptartų detalių kreipėsi į prokuratūrą.

Vis tik Krašto apsaugos ministerija (KAM) teigia, kad A. Anušausko paviešinta informacija apie vokiškų tankų pirkimą nebuvo slapta.