„Jei, tarkime, rytoj jis (įstatymo projektas – ELTA) jau atsidurtų darbotvarkėje, Seimo salėje vien koalicijos balsų jo priėmimui neužtektų, nes reikia 71 balso. Koalicijoje tiek balsų už civilinę sąjungą nėra. O opozicija – na, jau ir viešai pareiškė, taip pat ponios Blinkevičiūtės asmenyje – kad nuo šio klausimo traukiasi. Ir, deja, sausi, šalti ir žiaurūs skaičiai rodo, kad balsų 71 šiuo metu Civilinės sąjungos įstatymui nėra“, – trečiadienį LRT radijui sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Jeigu jis atsirastų darbotvarkėje – na, tikriausiai, jo lauktų bloga baigtis“, – prognozavo politikė.

Ji pažymėjo, kad esmingai situacijos nekeistų ir tai, jeigu už civilinę sąjungą vieningai balsuotų jos atstovaujama Liberalų sąjūdžio frakcija. Šiuo metu liberalų nuomonės išsiskiria. Dalis frakcijos narių – vadinamieji „agroliberalai“ – prieštarauja Civilinės sąjungos įstatymo projektui.

„Net jei abi liberalios frakcijos balsuotų 100 proc. už šį projektą, balsų iki 71 vis tiek neužtektų. Taip, tai yra vienas iš tų klausimų, kur be opozicijos politikų išreikštos valios balsų trūksta“, – pakartojo ji.

Ir nors vieningos pozicijos nėra, V. Čmilytės-Nielsen teigimu, be liberalų frakcijos civilinės sąjungos klausimas nebūtų pasiekęs priėmimo stadijos parlamente.

„Be Liberalų sąjūdžio palaikymo šiam projektui, be Liberalų sąjūdžio frakcijos aktyvaus dalyvavimo visuose etapuose – jis (įstatymo projektas – ELTA) nebūtų pasiekęs tos stadijos, kurią dabar yra pasiekęs Seime“, – nurodė parlamento vadovė.

ELTA primena, kad Seimas po svarstymo gegužės mėnesį pritarė valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Tam, kad jis būtų priimtas, parlamentarai turės balsuoti dar kartą.

Skeptiškai įstatymą vertina dalis Seimo narių valdančiojoje daugumoje ir opozicijoje. Abejones dėl projekto ne kartą yra išsakęs ir prezidentas. Visgi, konkrečių įstatymo detalių bei savo požiūrio dėl jų šalies vadovas nekomentuoja ir tikina, kad laukia galutinio Seimo apsisprendimo.

Įstatymą inicijavusios Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė rugpjūčio pabaigoje pareiškė, kad artėjanti Seimo rudens sesija yra paskutinė, kada galima priimti Civilinės sąjungos įstatymo projektą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją