„Dedame pastangas, kad visų koalicijos partnerių svarbūs darbai ir prioritetai kuo greičiau pasiektų Seimo salę bei surinktų kuo greičiau balsų. Natūralu, kad vienas ar kitas projektas yra sudėtingesnis. Tarkime, kalbant apie žolės dekriminalizavimą, kurį svarstėme praėjusią savaitę, tai yra vienas iš tų balsavimų, kur Seimas skyla per pus ir koalicijoje nėra šimtaprocentinio palaikymo“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė Seimo pirmininkė.

„Aš atkreipčiau dėmesį į tai, kad pamažu, mažais žingsniais, bet teigiami balsavimai ateina“, – pridūrė ji.

Kita vertus, jos teigimu, reikėtų įvertinti ir tai, kad Lietuvoje jau kitų metų kovą laukia savivaldos rinkimai, o 2024 m. – Seimo ir prezidento.

„Mes Lietuvoje jau įeiname į tą laikotarpį kai kiekvienas laikotarpis bus priešrinkiminis“, – teigė politikė.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Seimas po svarstymo pritarė daliai įstatymo pataisų dėl kanapių dekriminalizavimo. Įstatymo projektais siūloma numatyti, jog už neteisėtą kanapių, jų dalių, aliejaus, dervos, ekstraktų ar tinktūrų disponavimą nedideliais kiekiais be tikslo platinti būtų taikoma administracinė, o ne baudžiamoji atsakomybė. Po svarstymo Administracinių nusižengimų kodekso teisės aktus palaikė 63 Seimo nariai, 60 prieštaravo, 2 – susilaikė.

Tuo metu lydinčiajam projektui – Baudžiamojo kodekso pataisoms – po svarstymo nepritarta. Už balsavo 63, prieš – 61, susilaikė – 3 Seimo nariai. Klausimas grąžintas komitetui tobulinti.

Vadinamajame kanapių dekriminalizavimo įstatymo projekte numatoma, jog baudos už mažo kiekio kanapinių preparatų turėjimą be tikslo juos platinti siektų nuo 50 iki 300 eurų. Tuo tarpu pakartotinai su šiomis medžiagomis sulaikytiems asmenims būtų taikoma nuo 300 iki 1000 eurų bauda. Visais atvejais kanapės, jų dalys, aliejus, dervos, ekstraktai ar tinktūros būtų konfiskuojamos. Sveikatos apsaugos ministerija nustatytų, koks kiekis kanapių būtų laikomas nedideliu.

Be to, nusižengęs asmuo galėtų būti įpareigotas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose.

Šiuo metu už disponavimą nedideliu kiekiu bet kokių narkotinių medžiagų gresia baudžiamoji atsakomybė.

Laisvės frakcija Seimui dar anksčiau teikė projektą, kuriuo buvo siūloma perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso į Administracinių nusižengimų kodeksą. Visgi šiam projektui palaikymo Seime neužteko.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją