„Šiaudinėm kojytėm yra grįstas mūsų Seimas, jeigu negali principinių sprendimų priimti, šiaudinė yra ir šita koalicija, jeigu neatlaiko rimtesnio išbandymo“, – posėdžio metu dėstė V. Mitalas.

Jis žadėjo, kad kitai savaitei paruoš naują pavasario sesijos darbų programos projektą, gal iki to laiko esą ir Seimas atvės.

„Ir mes galėsime tada jau koalicijoje su visais krikščionimis demokratais ir agroliberalais nuosekliau pasišnekėti, kokius vertybinius ir kitus klausimus dedame į šią pavasario sesijos darbų programą“, – su šypsena tarė V. Mitalas.

Būtent vadinamieji „agroliberalai“ ir krikščionių demokratų flangas valdančiųjų gretose nepalaiko civilinės sąjungos įteisinimo.

Vytautas Mitalas

Beje, teisingumo ministrė, kita Laisvės frakcijos narė Ewelina Dobrowolska atkreipė dėmesį ir į tai, kad už Civilinės sąjungos įstatymo pataisų išbraukimą iš darbų programos balsavo ir kai kurie opozicijoje dirbantys socialdemokratai. Pastarieji prieš praėjusius rinkimus žadėjo palaikyti lyčiai neutralios partnerystės įteisinimą.

„Išskirtinai politinėm temom retai pasisakau. Tačiau šiandien Seimas labai aiškia kryptimi atidarė pavasario sesiją: naktiniai taikikliai medžioklėje įteisinti; Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo išbraukta iš sesijos programos; Civilinės sąjungos projektas išbrauktas iš sesijos programos.

Visi šie dienos sprendimai – ir valdančiųjų (Liberalų sąjūdžio bei Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionys demokratų) balsais. Taip pat socialdemokratų.

Sutarkime dėl vieno – kalbėti apie žmogaus teises, liberalias vertybes ir gamtos apsaugą neužtenka, jei dalis frakcijos balsuoja kitaip. Tai veidmainystė. Ir tuo pačiu – tikrosios vertybės, kurias gauna rinkėjai pasirinkdami savo atstovus rinkimuose. Simboliška, kokie dideli užaugome, bet kaip vis dar krūpčiojame, nepaisant to, kad jau 20 metų esame ES ir NATO nariais“, – ketvirtadienį feisbuke rašė E. Dobrowolska plačiau apžvelgdama Seimo priimtus sprendimus.

Siūlymą išbraukti Civilinės sąjungos įstatymo projektą iš Seimo pavasario sesijos darbų programos ne pirmą kartą teikė Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė. Bet šį kartą tam, balsų dauguma, pritarta.

Už išbraukimą balsavo 59 parlamentarai, prieš buvo 44, 10 tautos atstovų balsuodami susilaikė. Tarp balsavusiųjų „už“ buvo 2 valdančiosios Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai ir 13 valdančiųjų Seimo konservatorių.

Kaip dėl klausimo balsavo kiekvienas Seimo narys, galite patikrinti čia.

Tiesa, Seimo narių valia, projektą į darbotvarkę kurią nors dieną galima įtraukti atgal.

Kai vėliau Seimas balsavo dėl visos pavasario sesijos darbų programos patvirtinimo (su išbrauktu civilinės sąjungos klausimu), už pasisakė 89 parlamentarai, prieš buvo 13, balsuodami susilaikė 13 politikų. Kaip pasiskirstė kiekvieno jų balsai, galite pažiūrėti čia.

Civilinės sąjungos įstatymo projektas Seime jau yra įveikęs pateikimo ir svarstymo stadijas, likęs tik priėmimas.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė yra sakiusi, kad praėjusi Seimo rudens sesija – paskutinė, kada galima priimti Civilinės sąjungos įstatymo pataisas. Konkretesnės datos ji niekada neįvardijo.

Vėliau ji yra komentavusi, kad Laisvės partija neneš Civilinės sąjungos įstatymo projekto į priėmimo stadiją Seime tol, kol tam nebus pakankamai palaikymo. A. Armonaitė teigė, kad priėmimui trūksta koalicijos partnerių balsų.

Aušrinė Armonaitė

Koalicijos partneriai yra tikinę, jog dėjo pastangas, kad Civilinės sąjungos įstatymo pataisos turėtų pakankamą palaikymą, bet, anot konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio, „rezultatas tiesiog turi savo lubas“.

Iniciatoriai Civilinės sąjungos įstatymo pataisas vadina kompromisinėmis, kuriose atsižvelgta į konservatyvių Seimo narių pasaulėžiūrą. Jie pabrėžia, kad pataisos aktualios ne tik tos pačios lyties, bet ir skirtingų lyčių nesusituokusioms poroms.

Oponentai nuogąstauja, kad civilinė sąjunga bus tapati santuokai ir šeimai, o ją sudarę asmenys ilgainiui galės įsivaikinti.

Tikslą dėti pastangas ir per racionaliai būtiną laiką įteisinti lyčiai neutralią partnerystę iš konservatorių, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos sudaryta valdančioji koalicija įsirašė į koalicijos sutartį. Tiesa, partijos tuo pačiu „sutarė nesutarti“ ir pripažino, kad šiuo klausimu frakcijose yra nuomonių skirtumų.

Siekį įteisinti lyčiai neutralią partnerystę parlamentinės „laisviečių“, liberalų ir socialdemokratų partijos įsirašė į 2020 metų rinkimų programas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)