Parūpo, kur keliauja Ukrainai skirtos lėšos

Ne vienoje finansinėje byloje minimas, prie Seimo rūmų vykusiose riaušėse dalyvavęs ir dėl to teisiamas Antanas Kandrotas – Celofanas pakeitė savo amplua. Vienu metu kritikavęs šalies valdžią dėl COVID – 19 apribojimų, kartu su Šeimų sąjūdžiu gynęs „tradicines vertybes“, neseniai išėjęs iš įkalinimo įstaigos jis susirūpino, kodėl viešose vietose kabo tiek daug Ukrainos vėliavų, o galiausiai ėmė kvestionuoti paramos kariaujančiai šaliai rinkimo tikslingumą.

Pasipuošęs tradicine ukrainiečių apranga A. Kandrotas rusų kalba aiškino, esą dalį lėšų galimai savo reikmėms pasiima labdaros akcijų organizatoriai. Ši vaizdo transliacija buvo skirta ne Lietuvai, bet Latvijos auditorijai, ji vyko A. Kandroto bičiulio, kontroversiško Latvijos verslininko ir politiko Aivars Smans valdomose „Facebook“ paskyrose.

„Delfi“ žiniomis, nevienareikšmiai vertinamas latvis savo šalyje įkūręs partiją „Tautos tarnas“, iš esmės kartoja mūsų šalies „Šeimų sąjūdžio“ retoriką, tikina kovojantis už „tradicines vertybes“, anksčiau pasisakė prieš pandeminius ribojus, abejojo skiepų nauda.

Nors A. Kandrotas su latviu A. Smans ne pirmą kartą kuria bendrą turinį, šis Celofano pasisakymas apie galimai neskaidrią paramą Ukrainai sukėlė audringą reakciją socialiniuose tinkluose. Kaltinimų sulaukęs A. Tapinas paskelbė, jog ketina kreiptis į teismą.

Gerai organizuotos akcijos tikslas – pakirsti pasitikėjimą paramos fondais

„Sunku suskaičiuoti, kiek per šitas dienas gavau žinučių, informuojančių apie neseniai iš kalėjimo išėjusio nusikaltėlio sukurtą video, kuriame jis užsidėjęs vyšyvanką ūmai tampa Ukrainos draugu (nors dar prieš kelias dienas plėšė nuo Kauno teismo Ukrainos vėliavą) ir demaskuoja „kaip paramos Ukrainai pinigai” pateko į „prorusiškų aktyvistų" – tai yra Ohmano, Šurajevo, Jakilaičio ir mano rankas.

Video platinamas ir per latviškus FB puslapius, jį pažiūrėjo jau beveik 150 000 žmonių, daugiau kaip 1200 pasidalinimų. Apie Lietuvos aktualijas ir video autoriaus asmenybę nieko nežinantys ukrainiečiai tikrai galėjo susidaryti įspūdį, kad čia vyksta masyvios vagystės“, – feisbuke rašė A. Tapinas.

Visuomenininkas tikino, jog Celofano transliacija „bene aiškiausiai įrodo, jog turime reikalų su gerai koordinuota kampanija, kurios tikslas – pakirsti pasitikėjimą visais paramos fondais Lietuvoje ir maksimaliai sumažinti Lietuvos žmonių paramos kiekį Ukrainai“.

Andrius Tapinas

„Didžiulius ieškinius gavę Orlauskas, Janutienė ir kompanija pastaraisiais mėnesiais stebėtinai tylūs šiuo klausimu, tai estafetę perėmė Seimo narys Žemaitaitis, dabar jį papildo iš kalėjimo išėjęs nusikaltėlis Kandrotas ir kiti veikėjai“, – reziumavo „Laisvės televizijos“ įkūrėjas A. Tapinas.

Viešai kaltino A. Tapiną pasisavinus Ukrainai rinktas lėšas

Teismo procesui besirengiantis A. Tapinas paskelbtame įraše minėjo esantis ramus dėl savo veiklos skaidrumo bei pasidalino Celofano citatomis, kurios, tikėtina, taps teisminio ginčo ašimi:

„Jis (kalba apie A. Tapiną) dar nusipirko elektromobilį BMW, patį naujausią brendinį BMW, tokia mašina kainuoja maždaug 100 000 eurų arba 4 milijonus grivinų. Tai va žmogus nusipirko mašiną už 4 milijonus grivinų, aš sumos nežinau, bet galite patys pasigooglinti, kiek tokia mašina kainuoja. Žinote, kas smalsu - iki to tas žurnalistas niekada jokios prabangios mašinos neturėjo. O čia tik surinko pinigų pagalbai Ukrainai – pokšt ir naujas BMW. Ir neuždavinėkite klausimų.

Vėliau kalba apie butą Nidoje, spėlioja, kad butas kainavo milijoną eurų.

„Ir štai tas žmogus perka ten butą. Už kieno pinigus? Tuoj jums papasakosiu. Šitas veikėjas" (toliau pasakoja apie Bayraktarą).

„Ir po to jie visus tuos pinigus, tuos 6 milijonus, jie pervedė į kažkokį fondą kažkur Amerikoje ir mums paskelbė, kad va šitie pinigai tai jau tikrai nueis iki Ukrainos. O kodėl į Ameriką siųsti, kodėl ne tiesiai į Ukrainą? Įdomu, kiek tų pinigų pasiekė Ukrainą. Ir taip šeši liamai ir nuėjo, kiek yra šeši liamai – tai yra 241 128 000 grivinų. Ir tokia suma nuplaukė kažkur į Ameriką".

Antanas Kandrotas

„Ir dabar žiūrėkite - per šitas dvi akcijas surinkta 800 milijonų grivinų. Kodėl gi nepirkti buto už kokius 40 milijonų grivinų, kodėl nepirkti BMW ir kodėl nevažiuoti į Ameriką į pokerio turnyrą, kai tavo sąskaitoje yra 800 milijonų“.

A. Tapinas pabrėžė, jog artimiausiu metu šie Celofano pasisakymai įgaus naują, teisinę formą: jų pagrindu bus parašyti pareiškimai policijai ir ieškiniai teismui, reikalaujant atlyginti neturtinę žalą.

„Manau, kad panašiai sureaguos ir mano bičiuliai. Kadangi visa prisiteista neturtinė žala keliaus Ukrainai, tai galbūt kažkada Kandrotas su Žemaitaičiu taps vienais didžiausių Ukrainos donorų“, – reziumavo A. Tapinas.

Celofanas: labai laukiu susitikimo su A. Tapinu teisme

Susisiekus su A. Kandrotu, šis tikino neišsižadantis savo išsakytų teiginių. Jis minėjo viešai kėlęs klausimus, kurie aktualūs ne tik pinigus Ukrainai aukojantiems lietuviams, bet ir patiems ukrainiečiams.

„Vienas klausimų: kur šiuo metu yra ir kokias užduotis atlieka bepilotis orlaivis „Bayraktar“? Taip pat – kur nukeliavo garsieji radai, kur ir ką jie dabar saugo?“, – kalėjo A. Kandrotas.

Jis sakė tikintis, kad A. Tapinas ištesės savo pažadą ir kreipsis į teismą bei žadėjo teisminio nagrinėjimo metu pareikalauti finansinių dokumentų. Vienas klausimų, kuriuos Celofanas žadėjo gvildenti: kaip, už kiek bei iš ko buvo perkami Ukrainai skirti radarai, esą tai galėjo būti daroma per kažkokias tarpines įmones, galimai užsidirbusias iš šių sandorių.

V. Semeška su broliais Bayraktarais ir Kizilelma dešiniajame viršutiniame kampe

Celofanas taip pat gyrėsi, kad jo vaizdo transliacija sulaukė didžiulio pasisekimo, ją peržiūrėjo apie 200 tūkst. žmonių ir sakė specialiai pinigų sumas konvertavęs į Ukrainos grivinas, kad jos ukrainiečiams paliktų didesnį įspūdį.

„Mano iškeltais klausimais labai domisi ir patys ukrainiečiai, A. Smans sakė sulaukęs skambučių iš dviejų Ukrainos radijo stočių, mane kviečia dalyvauti jų laidose“, – portalui „Delfi“ sakė A. Kandrotas.

Atskleidė, kodėl perka bankrutuojančias įmones

Dėl finansinių nusikaltimų teistas ir tebeteisiamas A. Kandrotas pateko į dar vieną istoriją, kurią, panašu, taip pat nagrinės teismai.

Žurnalistinių tyrimų centro „Siena“ vadovas Šarūnas Černiauskas išsiaiškino, jog Celofanas įsigijo bevertę, bankrutuojančią bendrovę. Pats A. Kandrotas neliko skolingas, žurnalistą viešai išvadino telefoniniu sukčiumi, apkaltino neteisėtai rinkus informaciją apie asmenį jo gyvenimą ir dėl to pagrasino kreiptis į teisėsaugą.

„Bankrutuojančias įmones perku dešimtimis ir šimtais, įstatymai to daryti nedraudžia“, – portalui „Delfi“ sakė A. Kandrotas.

Paklausus, koks tikslas pirkti bankrutuojančias bendroves, jis minėjo, kad taip daroma tikslingai. Panašu, kad Celofanas užsiima vadinamu „finansiniu – teisiniu trolinimu“ ir siekia, kad būtų panaikintas dėl priteistų ieškinių skirtas turto areštas.

„Įmonių akcijos – taip pat yra turtas. Jų perku nemažai ir prašysiu antstolio, kad jas visas parduotų“, – painią beverčių akcijų pirkimo schemą aiškino A. Kandrotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)