M. Zemanas, žinomas savo prorusišku požiūriu į konfliktą Ukrainos rytuose, antradienį pareiškė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad Rusijos prezidentasVladimiras Putinas nėra savižudis ir žino, kokios būtų tokios atakos pasekmės“.

Baltijos šalysEstija, Latvija ir Lietuva, kurias Maskva valdė beveik penkis dešimtmečius po Antrojo pasaulinio karo, dabar baiminasi, kad Rusija gali įsiveržti, kaip ji padarė Ukrainoje, pažymi „The Associated Press“, dar pridurdama, kad Latvijoje ir Estijoje yra didelės rusiškai kalbančiųjų populiacijos.

M. Zemanas dar nurodė, kad Rusijai aneksuoti Ukrainos rytus, kur prorusiški kovotojai kovoja su Ukrainos pajėgomis, būtų ekonomiškai beprasmiška.

F. W. Steinmeieris: Vokietija ir toliau rems Baltijos šalis

Frankas Walteris Steinmeieris ir Linas Linkevičius
Tuo tarpu Vokietijos užsienio reikalų ministras F. W. Steinmeieris per interviu Estijos televizijai (ETV) sakė, kad Vokietija prisidėjo prie Baltijos šalių saugumo, kai šios tapo nepriklausomomis valstybėmis, bei teigė, kad Berlynas ir toliau siūlys savo paramą šiam regionui, skelbia „news.err“.

Ukrainos krizės akivaizdoje ministras tikino suprantąs Estijos, Latvijos ir Lietuvos susirūpinimą ir nurodė, kad jo vizitas į Baltijos šalis nebuvo vien tik diplomatinis gestas.

„Vokietija atlieka savo vaidmenį, siekdama pagerinti Baltijos šalių gynybinius pajėgumus. Dalyvaujame Oro policijos misijoje Baltijos šalyse ir stebime Baltijos jūrą. Vokietija taip pat vadovaus naujosioms NATO greitojo reagavimo pajėgoms, Baltijos šalyse bus vykdomos karinės pratybos. Vokietija prisiėmė atsakomybę už Baltijos šalių saugumo stiprinimą ir toliau tai vykdysime“, – pažymėjo užsienio reikalų ministras.

F. W. Steinmeieris atsisakė patvirtinti, ar NATO dislokuos daugiau karių Baltijos šalyse, įvardydamas sudėtingą koordinavimo procesą su kitomis karinio aljanso šalimis, tačiau dar kartą akcentavo penktojo NATO straipsnio svarbą.