Vilniaus miesto savivaldybė 2023 m. liepą kreipėsi į teismą dėl 141 tūkst. eurų žalos atlyginimo, kurią Vilniaus miestas ir jo gyventojai patyrė netekę vertingo želdinio. Žalos dydis apskaičiuotas pagal tuo metu rinkoje galiojusias želdinių kainas. Nekilnojamojo turto vystytojams pasiūlius miestui sumokėti 150 tūkst. eurų sumą, civilinė byla bus nutraukta.

Vilniaus miesto savivaldybė lėšas panaudos šiais metais suplanuotiems miesto apželdinimo projektams.

„Ąžuolo miestui niekas nesugrąžins, tačiau kompensaciją galėsime panaudoti naujiems želdiniams, kad bent iš dalies ištaisytume miestui padarytą žalą. Kasmet savivaldybės biudžete numatoma tam tikra suma, skirta želdinių įrengimui. Po šio susitarimo želdiniams numatytas biudžetas pasipildys 150 tūkst. eurų“, – pranešime sakė Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Tokia suma iš esmės padengs lėšų poreikį, kuris buvo suplanuotas transporto žiedų apželdinimui, todėl savivaldybės biudžete liks daugiau laisvų lėšų medžių sodinimui parkuose, skveruose, gatvėse.

ELTA primena, kad praėjusių metų gegužę Vilniaus centre, Ceikinių gatvėje, nukirstas ilgaamžis ąžuolas. V. Benkunskas tuomet tai pavadino vandalizmu ir patikino, kad NT vystytojai leidimų medžio kirtimui neturėjo.

Nepasitenkinimą išreiškė ir prezidentas Gitanas Nausėda, pavadinęs tai barbarišku išpuoliu.

Tuo metu birželio pradžioje „Rinktinės NT“ paskelbė ieškosianti būdų, kaip iš dabartinės vietos perkelti kitą projekto plėtrai trukdantį medį.

Išplatintame pranešime bendrovė informavo, jog ketina investuoti į arboristinius tyrimus, kad nustatytų, ar įmanoma perkelti Ceikinių gatvėje augantį kaštoną. Šis medis, anot įmonės, auga virš nuotėkų vamzdyno, kurį esą reikia remontuoti.

Ceikinių g. 2 esančio sklypo, kuriame nukirstas ilgaamžis ąžuolas, netiesioginis savininkas yra Toomas Annusas, vadinamas vienu turtingiausių Estijos verslininkų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją