Gyventojai taip pat prašomi aukoti higienos, buities priemones, mokyklinius reikmenis vaikams, negendančius ilgo galiojimo maisto produktus, skelbia organizatoriai. Reikalingų daiktų ir paramos rinkimo vietų sąrašai jau skelbiami organizacijos interneto svetainėje www.caritas.lt.

Skelbiama, kad piniginę paramą Ukrainai galima pervesti į specialią Lietuvos „Caritas“ sąskaitą, kurią galima rasti organizacijos internetiniame puslapyje. Tuo metu įmonės, galinčios skirti paramą daiktais ar prekėmis, kviečiamos susisiekti el. paštu.

„Ukrainos žmonės jau daugiau nei pusantrų metų kiekvieną dieną kovoja savuose frontuose: kas gydo grįžusius sužeistus artimuosius, kas po nakties atakų iš po nuolaužų traukia prispaustuosius, kas veža į frontą maisto, kas atokiausiuose sugriautuose kaimuose likusius gyvus pasiekia su maistu, kas patys kovoja – ne tik už savo šalį, bet ir už mus.

Visi šie žmonės tikisi, kad mes nenusigręšime, nepavargsime, likimo valiai nepaliksime ligonių, senukų, be maitintojų likusių šeimų, našlaičiais tapusių vaikų. Kad neapsiprasime su karu jam vis tęsiantis ir griaunant nekaltų žmonių gyvenimus“, – prisijungti prie paramos Ukrainai kampanijos kviečia Lietuvos „Carito“ vadovė Deimantė Bukeikaitė.

Ukrainos karitiečių patirtis rodo, kad vienišo žmogaus apgriauto būsto remontui reikia nuo 300 iki 1000 eurų; šeimos su vaikais būstui – iki 3000 eurų. Pažymima, kad iš Lietuvos „Carito“ surinktos paramos grynų pinigų žmonės negauna: už paaukotas lėšas perkamos ir į vietas atvežamos statybinės medžiagos, esant poreikiui, sumokama už darbą.

Pažymima, svarbiausius poreikius Lietuvos „Caritas“ derina su Ukrainos karitiečiais, kurie dirba priešakinėse pagalbos teikimo linijose, deokupuojamose teritorijose, rūpinasi šalies viduje perkeltais, o taip pat grįžtančiais iš emigracijos į Ukrainą asmenimis.

Pasak D. Bukeikaitės, iš viso per organizaciją Lietuvoje Ukrainai surinkta daugiau nei 1 mln. eurų, į skirtingus Ukrainos regionus išgabenta 20 vilkikų reikalingiausių daiktų ir maisto. Paramos krovinių vertė – apie 650 tūkst. eurų.

Pažymima, kad per vietinį „Caritą“ Ukrainoje ir kitus partnerius Lietuvos žmonių paaukota parama antesnėse akcijose jau pasiekė Severodonecką, Lvivą, Mostyską, Odesą, Kyjivą ir jo apylinkes, Poltavą, Mykolajevą, Volynę, Dniprą, Donecką.

Rugpjūčio 28–30 dienomis planuojamas organizacijos paramos rinkimas Ukrainai – antras šiemet ir šeštas nuo karo pradžios. Liepą Kyjive lankęsi „Carito“ Lietuvoje atstovai Ukrainos „Caritui“ perdavė 300 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)