„Tyrimo metu surinkti duomenys leido suformuluoti kaltinimą ir šiandien perduoti Vilniaus apygardos teismui šią baudžiamąją bylą, kurioje buvęs Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktorius yra kaltinamas anksčiau paminėtomis nusikalstamomis veikomis“, – antradienį Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) surengtoje spaudos konferencijoje teigė V. Kukaitis.

„Ikiteisminis tyrimas buvo atliktas operatyviai, pradėtas 2021 m. pabaigoje, aktyvioji teismo stadija pradėta 2022 m. birželio mėn. Ir per pusantrų metų buvo atlikta keli šimtai finansinio ir ūkinio pobūdžio operacijų, atlikti kiti tyrimo veiksmai, kurie leido pasiekti skatinančius rezultatus“, – pažymėjo jis.

V. Kukaitis aiškino, kad byloje baudžiamojon atsakomybėn taip pat patraukti 23 asmenys, iš kurių 2 yra valstybės tarnautojai.

„Jau ikiteisminio tyrimo metu 3 asmenų atžvilgiu tyrimai buvo baigti ir priimti būtent teismo baudžiamieji įsakymai. Teismai paskyrė, bendrai 77,4 tūkst. eurų dydžio baudas ir konfiskavo turtą už 60 tūkst. eurų“, – kalbėjo Europos deleguotasis prokuroras.

„Taip pat 12 asmenų, kurie buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn, nes padarė tarpines nusikalstamas veikas, buvo teismo atleisti nuo teismo atsakomybės pagal laidavimą. Šiandien baudžiamojoje byloje vieno asmens atžvilgiu, už sunkiausią nusikalstamą veiką, numatytas laisvės atėmimas nuo 2 iki 8 metų“, – tvirtino jis.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti 23 asmenys

STT Centrinės tyrimų valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus vadovas Egidijus Kulikauskas aiškino, kad iš tirtų nusikaltimų, šešios nusikalstamos veikos buvo sunkios, tarp jų kyšininkavimai, papirkimai, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimas. Tuo metu 34 nusikalstamos veikos buvo apysunkės – neteisėtas praturtėjimas, apgaulingi finansinės apskaitos tvarkymai ir sukčiavimas.

„Taip pat buvo tiriama 17 nesunkių nusikalstamų veikų, t. y. dokumentų klastojimas. Ikiteisminio tyrimo metu buvo atlikta virš 40 kratų, buvo sulaikyta 18 asmenų, įteikti pranešimai apie įtarimus 23 asmenims“, – sakė E. Kulikauskas.

„Tyrimo metu taip pat buvo išanalizuota daugiau kaip 20 juridinių asmenų sąskaitos, keli šimtai ūkinių finansinių operacijų, atliktos susirašinėjimų, kontaktų, judėjimo ir kitų duomenų analizės. Tokiu būdu buvo surinkta pakankamai pagrįstų faktinių duomenų, kurie leido STT identifikuoti sudėtingą nusikalstamų veiksmų schemą“, – komentavo jis.

E. Kulikauskas tikino, kad atlikus ikiteisminį tyrimą buvo nustatytas kyšio gavimas, kurio suma 129,8 tūkst. eurų, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimas – 53,1 tūkst. eurų bei neteisėtas praturtėjimas – 113,8 tūkst. eurų. Tokiu būdu nusikalstamu būdu buvo įgyta turto beveik už 300 tūkst. eurų.

„Taip pat yra nuo šio tyrimo atskirtas ir tęsiamas ikiteisminis tyrimas dėl 7 asmenų, dėl nustatytų korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų, tarp jų, įskaitant ne mažiau kaip 100 tūkst. eurų ES lėšų galimą užvaldymą sukčiavimo būdu“, – aiškino jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)