Liko gyva, bet žino, kad sūnus norėjo uždusinti. Ir iki šiol persekioja baimė, kad tai jis vis tiek gali padaryti – ateis naktį, kai ji miegos, ir uždėjęs pagalvę ant veido ją taip stipriai suspaus, jog išsivaduoti jau nebepavyks.

„Aš labai bijau savo sūnaus“, – susijaudinusi prisipažino garbaus amžiaus senjorė, daugybę metų dirbusi vienoje Vilniaus ligoninėje.

Paguoda senatvėje turėjęs būti sūnus virto tikru skausmu – moteris vis savęs klausia, ką ne taip gyvenime padarė, kad tokį pragarą turi išgyventi tada, kai turėtų džiaugtis savo nugyventų metų akimirkomis. O atsakymo nėra.

Na, taip, sūnus pastaruoju metu gėrė daug alkoholio, pernelyg daug ir be perstojo, bet jeigu jis girtas norėjo uždusinti, vadinasi, šis noras glūdėjo kažkur giliai širdyje ir esant blaiviam? Atsakymo nėra, bet mintys niekur nedingsta.

„O jeigu jis naktį ateis į mano kambarį?“ – ne kartą klausė moteris, savo bendraamžės draugės įkalbėta nebetylėti, atvykusiems policijos pareigūnams.

Jos sūnų į komisariato areštinę pareigūnai uždarė vos vienai parai – čia išsiblaivęs (sulaikymo metu buvo nustatytas 1,52 promilių girtumas) vyras grįžo atgal į namus. Pas mamą, su kuria beveik visą gyvenimą gyveno – tik keletui metų ją buvo palikęs, kai sukūrė savo šeimą, bet santuoka ilgai netruko.

„Su žmona išsiskyriau dėl mamos – žmona man sakydavo, kad neturiu laiko ja rūpintis“, – teisinosi vienturtis šios sūnus, pažymėjęs, jog tai, kas įvyko – didžiulė klaida ir dėl to kaltas tik alkoholis.

Labai daug alkoholio – be pertraukų kasdien gėrė visą mėnesį, kartais net nespėdavo pramerkti akių, kai ranka vėl ir vėl tiesdavo į butelį.

„Prisiekiu, kad nenorėjau mamos nužudyti, ją myliu ir ginu“, – kaip įmanydamas kitus bandė įtikinti vyras.

Tik, atrodo, jo atgaila nėra tokia nuoširdi, kaip sako – net dabar, kai vyras atsidūrė teismo salėje dėl smurto prieš motiną ir grasinimų ją nužudyti. O juk po įvykio praėjo ne viena diena.

Didžiulis skausmas ir pažeminimas

„Paskutiniu metu sūnus labai dažnai pradėjo vartoti alkoholinius gėrimus, tapo labai agresyvus, man nuolat grasina, kad mane uždusins su pagalvėmis ir neleis toliau gyventi, – policijos komisariate savo liūdną istorija atskleidė buvusi ilgametė medikė. – Neseniai grįžau iš ligoninės, kurioje buvau gydoma, o sūnus kasdien geria, mane vadina įvairiais necenzūriniais žodžiais, net pakėlė ranką prieš mane – kelis kartus trenkė į galvą.“

Asociatyvi nuotrauka
Ir tai tęsėsi ne vieną dieną – kęsdama didžiulį skausmą ir pažeminimą moteris nedrįso kreiptis nei į medikus, nei į policiją. Vylėsi, kad sūnus supras klydęs, ateis ir atsiprašys. Bet to nebuvo – jo elgesys darėsi dar labiau neadekvatus.

„Jis vis mane keikė ir sakė, kad aš nebegyvensiu – jis padarys taip, kad nebegyvenčiau“, – moteris su ašaromis akyse pasakojo, kaip sūnus ją mušė, spaudė rankas, vadino šlykščiausiais necenzūriniais žodžiais.

O ji susigūžusi kamputyje tik tyliai dejavo ir meldė, kad tai tebūtų tik baisus sapnas. Labai baisus, nieko daugiau, – tuoj atsibus ir viskas bus praeityje.

„Labai bijau savo sūnaus, jis tikrai gali mane nužudyti – net bandė mane dusinti su pagalve, – apie siaubingą realybę pasakojimą tęsė vilnietė. – Pagalvės buvo dvi, jis prieš tai manęs paklausė: „Su kuria norėtum būti uždusinta?“ Aš jo pradėjau prašyti: „Vaikeli, nedaryk šito, turėsi nuodėmę visam savo gyvenimui.“ Bet tai jo nesustabdė.“

Moteris neslėpė, kad dabar net bijo naktimis miegoti: „Mano kambarys nėra rakinamas, todėl jis galėtų ateiti ir mane uždusinti.“

Moteris sunkiai vaikšto, jai reikalinga nuolatinė priežiūra, bet prieš šešerius metus į jos namus atsikraustęs sūnus beveik nepadėdavo, todėl kartais į jos namus užsukdavo draugė – ji moterį ir apsiprausdavo, ir su ja pasikalbėdavo įvairiomis temomis.

„Ji nuvedė mane išsimaudyti, tada ir pamatė, kiek daug mėlynių ant mano kūno, – policijoje atviravo senjorė. – Iki tol nieko jai nebuvau apie tai sakiusi – nenorėjau. Bet ji pasakė, kad neturiu kentėti – privalau kviesti policiją ir padaryti tvarką su savo sūnumi.“

„Mane užmuš ir viskas?“

Ir tą pačią dieną paskambino – sūnus siautėjo namuose, o ji išėjusi į laiptinę telefone surinko bendrojo pagalbos telefono numerį.

„Man, žinokit, labai reikia patarimo, – paskambinusi telefonu 112 kalbėjo ji (kalba netaisyta). – Mano sūnus geria mėnuo ir gal dešimt dienų, paskutines tris dienas labai agresyvus, aš ir pas kaimynę jau buvau, nu bijau aš jo. Ir mėlynių man pristatė ant rankų jau... Jis dabar rėkė ant manęs „su..., ja tebia ubju“, nu žinot, o kadangi aš vaikštinėju su lazdele, ir lazdelę namie pamiršau, aš turiu ir cukrinį diabetą, buvau ligoninėje pas mane ir širdies nepakankamumas, žinot, aš nežinau, ką man daryti. Tiesiog tos trys naktys, jisai biškį pamiega, kažkur išeina, mano tabletes nuo spaudimo kažkokias gėrė. Mielas ponas, ką man daryti, paimtų pagydyti, nu nežinau, gal pas jį balti arkliai. Mane užmuš ir viskas? Ir su pagalve reikia būtinai man ant burnos, kad aš numirčiau?“

Kaip operatorius moteriai nurodė, kad į namus atvažiuos policija, ji pasakė, jog į juos net neis – pareigūnų palauks laiptinėje. Nes čia saugiau.

Asociatyvi nuotrauka
Taip ir buvo – kai netrukus daugiabutyje pasirodė policininkai, moteris iš džiaugsmo vos neapsiverkė, o bendraudama su jais prasitarė, kad tai ne pirmas kartas, kai ji susiduria su policija – dar prieš 7 metus buvo iškelta baudžiamoji byla, nes smurtavęs sūnus jai sulaužė ranką. Tik tąkart jam atleido, susitaikė ir byla buvo nutraukta.

Pareigūnų apsilankymas namuose kaip reikiant nustebino senjorės sūnų – jis netikėjo, kad ši gali paskambinti pagalbos telefonu. Net tada, kai policininkai jį bandė išsivesti iš namų, vyras vis klausė, ar tai mama iškvietė pagalbą.

„Mama, mama“, – lyg mažas vaikas pradeda šaukti jis, bandydamas įteigti, jog nesupranta, ką jai blogo padarė, kad ši taip su savo sūnumi pasielgė.

Atgaila su pasiteisinimais

Teisme jis neigė, kad norėjo motiną nužudyti, tačiau pripažino, jog prieš ją smurtavo. Bet čia pat savo elgesiui surasdavo pateisinimą – esą ši jį išprovokuodavo.

„Anksčiau mama man sakė, kad tada, jai užmigs, aš jai ant veido uždėčiau pagalvę – kad ji nepabustų, nesikankintų, – savo tiesą bandė įteigti vienturtis sūnus. – Tada pasakiau, kad jai nuvažiavo stogas, bet klausiau, kuria pagalve uždusinti... Tada man pasidarė labai skaudu, juk kiekvienam tai būtų nemalonu.“

Vyras tikino, kad motinos niekada neskriausdavo, o keiksmažodžiai, apie kuriuos ji pasakojo policijos pareigūnams, esą skirti visiškai ne jai: „Aš kartais garsiai kalbuosi su savimi, mama tai girdėjo ir, ko gero, pagalvojo, kad jai sakiau. Todėl kai į namus atvažiavo policija, labai nustebau, nesupratau kas vyksta. Ir tikrai prieš ją nesmurtavau – aš mamą myliu, ją apkabinu, gal jai kas pasirodė, ją mušti man net minčių nebuvo.“

Sūnus teisme neneigė, kad vartojo alkoholinius gėrimus, tačiau tikino, kad „ne iki sąmonės netekimo“.

„Tada man buvo sunku – taip, nesu šventas, bet prieš mamą nesmurtauju, ji – mano šeima“, – sūnus aiškino, kad garbaus amžiaus jo motina labai daug laiko praleidžia internete, kartais net iš rankų nepaleidžia telefono, o jis esą vis ją ragindavo nepaskęsti virtualiame pasaulyje, išeiti į kiemą.

„Mama nori ramybės, gyvena savo pasaulyje, nori, kad niekas netrukdytų, o aš jai trukdau – anksčiau ji džiaugėsi gyvenimu, o dabar jai nieko nereikia“, – vyras teigė, jog motinai net buvo pagrasinęs, jog išjungs internetą, o ji tuomet esą griebėsi atsako – pasakė, kad savo ruožtu iškvies policiją.

Jis neneigė, kad namuose buvo kilę konfliktų, bet ir čia pat surasdavo pasiteisinimą: „Ji yra provokatorė, todėl tada jos ir paklausiau, kurią jai pagalvę ant veido uždėti, kad nesikankintų. Iš pykčio.“

Asociatyvi nuotrauka
Vyras tikino, kad tie grasinimai tikrai nebuvo realūs – jis nė už ką nenužudytų savo motinos.

„Dabar jaučiu didelę gėdą prieš savo motiną – aš, kaip vyras, turėjau save sukontroliuoti, tai, ką padariau, tikrai nevyriška ir labai negražu“, – kalbėjo sūnus.

Teks mokytis keisti elgesį

Nors policijoje pasakojo apie nesutarimus su sūnumi, teisme motina, pasinaudojusi įstatyme numatyta teise, atsisakė duoti parodymus. Juk sūnus pasitaisė, suprato klydęs, žada klaidų nekartoti.

Už tai, kad smurtavo prieš motiną bei grasino ją nužudyti, teismas vyrą nuteisė – jam skirta dvejų metų laisvės apribojimo bausmė. Jos metu vyras įpareigotas nuo 23 iki 6 val. būti namuose, pradėti dirbti arba užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, jam taip pat uždrausta vartoti psichiką veikiančias medžiagas.

Be to, teismas vyrui skyrė baudžiamojo poveikio priemonę – jis turės dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose.

„Grasinimas nužudyti tai yra bauginimo procesas, baimės kitam asmeniui sukėlimas, o ne grasinančio asmens realūs ketinimai įgyvendinti smurtą, ien pagalvės uždėjimas ir laikymas jau laikomas baigta tyčine nusikalstama veika, – pažymėjo teismas. – Byloje surinkta pakankamai įrodymų, kad kaltinamasis nukentėjusiosios atžvilgiu atliko realius grasinimo veiksmus, tai matyti iš nukentėjusiosios ir liudytojų parodymų, iš nukentėjusios veiksmų, kad ji netgi nebūdama namie iškvietė pagalbą, realiai bijojo kaltinamojo, juolab, kad grasinimai nužudyti buvo kartu su fiziniu smurtu.“

Bendrojo pagalbos centro numeris – 112.
Specializuotos pagalbos centrų sąrašas ir kontaktai pagal savivaldybes:
Emocinės paramos tarnyba Telefono numeris El. adresas Darbo laikas
„Pagalbos moterims linija“ 8 800 66366 pagalba@moteriai.lt kasdien visą parą
„Vilties linija“ 116 123 vilties.linija@gmail.com kasdien visą parą
„Linija Doverija“ (pagalba paaugliams ir jaunimui teikiama rusų kalba) 8 800 77277 II-VI 16:00-20:00
Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba 8 800 10 800 Pirmadieniais – ketvirtadieniais: 8.00-19.00 val.
Penktadieniais: 8.00-18.00 val.
SPC kontaktai:
Specializuotos pagalbos centrų, 2017 metais teikiančių specializuotą kompleksinę pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims, sąrašas pagal savivaldybes
Savivaldybė Organizacijos pavadinimas Tel. Nr. El. pašto adresas
Akmenės r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Alytaus m. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Alytaus r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Anykščių r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Birštono Moterų teisių asociacija (buv. Kauno moterų draugija 8 603 89833 mota.mums@gmail.com
Biržų r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Druskininkų Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Elektrėnų Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Ignalinos r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
Jonavos r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 vinfo@moters-pagalba.lt
Joniškio r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Jurbarko r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Kaišiadorių r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Kalvarijos Marijampolės apskrities moters veikos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Kauno m. Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930 kaunoaspc@kamkc.lt
Kauno r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Kazlų Rūdos Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Kelmės r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Kėdainių r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 info@moters-pagalba.lt
Klaipėdos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Klaipėdos r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Kretingos r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Kupiškio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Lazdijų r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Marijampolės Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Mažeikių r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Molėtų r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Neringos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Pagėgių Koordinacinis centras „Gilė“ 8 610 10715 koordinaciniscentras@gmail.com
Pakruojo r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Palangos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Panevėžio m. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Panevėžio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Pasvalio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Plungės r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Prienų r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Radviliškio r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Raseinių r. Raseinių krizių centras 8 657 87475 info@kriziucentras.eu
Rietavo Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Rokiškio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Skuodo r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Šakių r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Šalčininkų r. Moterų informacijos centras 8 650 95216 8 5 2629003 spc@lygus.lt
Šiaulių m. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Šiaulių r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Šilalės r. Koordinacinis centras „Gilė“ 8 610 10715 koordinaciniscentras@gmail.com
Šilutės r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Širvintų r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Švenčionių r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Tauragės r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Telšių r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Trakų r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Ukmergės r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 info@moters-pagalba.lt
Utenos r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Varėnos r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Vilkaviškio r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Vilniaus m. (išskyrus Naujininkų, Grigiškių, Naujosios Vilnius seniūnijas) Vilniaus m. (Naujininkų, Grigiškių, Naujosios Vilnius seniūnijos) Vilniaus moterų namai Moterų informacijos centras 8 5 2616380 vmotnam@vmotnam.lt
Vilniaus r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Visagino r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
Zarasų r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
SVARBU. bukstipri.lt - Vidaus reikalų ministerijos administruojama internetinė svetainė, skirta žmonėms, susidūrusiems su smurtu artimoje aplinkoje.
Bendrojo pagalbos centro numeris – 112.
Pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia Specializuotos pagalbos cendivai (SPC). Patyrėte fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą? Nedvejodami kreipkitės nurodytais kontaktais pagal savo gyvenamąją vietą:
Regionas Specializuotos pagalbos centras Telefonai, el.paštas
Akmenės r., Joniškio r.,Pakruojo r., Radviliškio r., Šiaulių m., Šiaulių r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232
mvic@splius.lt
Alytaus m., Alytaus r., Druskininkų sav., Lazdijų r., Varėnos r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287
info@ammkc.lt
Anykščių r., Molėtų r., Utenos r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464
anyksciumoterys@gmail.com
Birštono sav., Kaišiadorių r., Kauno r., Prienų r. Moterų teisių asociacija 8 603 89833
mota.mums@gmail.com
Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Pasvalio r., Rokiškio r. Lietuvos agentūros "SOS vaikai" Panevėžio skyrius 8 699 86866
paramosnamai@gmail.com
Elektrėnų sav., Šalčininkų r., Širvintų r., Trakų r., Švenčionių r., Vilniaus m.(Naujininkų, N.Vilnios, Grigiškių seniūnijos), Vilniaus r. Moterų informacijos centras 8 650 95216
skpc@lygus.lt
Visagino m., Ignalinos r., Zarasų r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069
viltisvskc@gmail.com
Jonavos r., Kėdainių r., Ukmergės r. Kauno moterų linija 8 618 40044
skpc@moterulinija.lt
Tauragės r., Kelmės r., Jurbarko r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 616 55877
taurage@moterscentras.w3.lt
Marijampolės sav., Kalvarijos sav., Kazlų Rūdos sav., Šakių r., Vilkaviškio r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 63355007
spc.mar@gmail.com
Kauno m. Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930
kaunoaspc@kamkc.lt
Klaipėdos m., Neringos m., Palangos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 650 60094
kmn@moteriai.lt
Kretingos r., Klaipėdos r., Skuodo r., Šilutės r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 605 82331
kretingosmoterys@gmail.com
Telšių r., Mažeikių r., Plungės r., Rietavo sav. Telšių krizių centras 8 671 16590
spc.telsiai@gmail.com
Šilalės r., Pagėgių sav. Koordinacinis centras "Gilė" 8 610 10715
koordinaciniscentras@gmail.com
Raseinių r. Raseinių krizių centras 8 428 52177
info@kriziucentras.eu
Vilniaus m.(išskyrus Naujininkų, N. Vilnios, Grigiškių seniūnijas) Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacija 8 664 31207
pagalba@skpcpagalba.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)