Teismas taip pat nusprendė iš A. Skiko priteisti tūkstančio litų neturtinės žalos atlyginimą kyšį davusiam daktarui V. Kalibatui. Jis šiuos pinigus žadėjo skirti labdarai.

A. Skikas taip pat negalės išvykti ilgiau kaip septynioms dienoms iš namų be pareigūnų žinios.

Teisėjos Danutės Mickevičienės paskelbtą nuosprendį buvęs sveikatos apsaugos viceministras dar galės apskųsti apeliacine tvarka, tačiau greičiausiai to nedarys – jis teisme pripažino prokurorų kaltinimus. Be to, už kyšio paėmimą A. Skikui grėsė laisvės atėmimo iki šešerių metų bausmė.

Paskelbus nuosprendį, A. Skikas buvo paleistas į laisvę teismo salėje. Su žurnalistais buvęs sveikatos apsaugos viceministras atsisakė bendrauti.

Liberalcentristo byla teisme buvo išnagrinėta pagreitinto proceso tvarka, nes buvo aiškios nusikaltimo padarymo aplinkybės. A. Skikas teisme visiškai pripažino prokurorų pareikštus kaltinimus ir atskleidė, jog su pinigus perdavusiu daktaru buvo susitikęs šešis kartus, o per septintąjį susitikimą nurodė pinigus sudėti į maišelį ir nunešti paslėpti automobilyje.

A. Skikas tikino, kad prašė Nacionalinio kraujo centro direktoriaus V. Kalibato paramos, tačiau esą pinigus ketino skirti Liberalų ir centro sąjungos Šilutės skyriui. Jis yra šio skyriaus pirmininko pavaduotojas.

Nuo lapkričio mėnesio iki sausio 21-osios, kai buvo sulaikytas, A. Skikas su Nacionalinio kraujo centro vadovu buvo susitikęs mažiausiai septynis kartus – ne tik savo darbo kabinete ar Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) koridoriuose, bet ir viename restorane.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo kyšininkavimo buvo pradėtas tik sausio 12-ąją. Iki to laiko V. Kalibatas pokalbius įrašinėjo slapta. Pinigus Nacionalinio kraujo centro vadovas perdavė veikdamas pagal nusikalstamos veikos modelį.

Tyrimo metu nustatyta, kad sausio 21 d. A. Skikas tiesiogiai priėmė 20 tūkst. litų, kuriuos V. Kalibatui nurodė sudėti į popierinį maišelį ir nunešti į jo automobilį. V. Kalibatas tai ir padarė. Be to, paaiškėjo, kad visų susitikimų metu A. Skikas prašydavo V. Kalibatą išjungti mobilųjį telefoną.

A. Skikas teisme pasakojo, kad dar lapkričio mėnesį pokalbio su V. Kalibatu metu užsiminė, jog ieško žmonių, kurie galėtų paremti liberalcentristus. Politikas tikino daktarui davęs Šilutės skyriaus sąskaitos banke rekvizitus.

„Tai buvo tik prašymas, iš pradžių apie sumas nekalbėjome, o gal po mėnesio ir buvo paminėta kokia nors suma, bet aš jam sakiau, kad nėra skirtumo, kiek, kas ir kaip gali paremti, - teisme yra sakęs A. Skikas. - Galbūt ir buvo tada suma paminėta. Po kiekvieno pokalbio aš daktarui atnešdavau firminius skyriaus blankus, kur buvo rekvizitai – jeigu kas nors galės, bus tam pagrindas pervesti“.

„Pripažįstu, kad prašiau gerbiamo daktaro V. Kalibato paremti partijos Šilutės skyrių, bet tos paramos nesieju su kažkokiu V. Kalibato posto išsaugojimu ar nuobaudų neskyrimu, - sakė A. Skikas. - Gailiuosi, kad buvau naivus ir kvailas, nes parašydamas pinigų omeny turėjau tik oficialiai, pavedimu. Tai parodo tie faktai, kad daviau partijos Šilutės skyriaus rekvizitus“.

Valstybės kaltinimą palaikęs Vilniaus apygardos prokuratūros Mindaugas Barkauskas teisme tvirtino, kad pinigų A. Skikas iš V. Kalibato prašė esą tam, kad „Nacionalinio kraujo centro“ vadovas nebūtų patrauktas drausminėn atsakomybėn, kaip esą tai rekomendavo Valstybės kontrolė. Be to, už pinigus V. Kalibatas esą būtų užsitikrinęs ramybę ateityje – toliau galėtų vadovauti viešajai įstaigai.