Kaip DELFI jau rašė, dalis buvusių Seimo narių, neišrinkti naujai kadencijai, formaliai tapo partijų kolegų padėjėjais-sekretoriais, tuo tarpu S. Stoma emigravo į Airiją.

Buvęs politikas svečioje šalyje gyvena pas dukrą ir žentą, „dirba“ anūkių aukle, rašo romaną. Klausiamas, iš ko gyvena, S. Stoma sako, kad namuose sėdintis žmogus didelių poreikių neturi.

„Po Seimo aš iš viso drabužių neperku: yra džinsai, yra megztinis – ko dar reikia? Maistas Airijoje brangesnis nei Lietuvoje, bet dukra uždirba, žentas tai iš viso gerai uždirba, nes turi tatuiruočių saloną. Jiems tikrai geriau, kad aš esu ten, nes kitaip tektų samdyti auklę pusei dienos. Tai būtų ir svetimas žmogus, ir kainuotų. Be to, ir pavalgyti tai auklei reikėtų duoti. Taigi net taip pragmatiškai žiūrint jiems geriau, kad aš esu su jais, nei kad auklę samdytų“, - pasakojo S. Stoma.

Parlamento nariu netapęs S. Stoma teigia esąs nusivylęs politika ir tikina, kad nepalaiko ryšių su partija „Drąsos kelias“, po kurios skėčiu siekė Seimo nario mandato. Tiesa, susidomėjimo Garliavos įvykiais buvęs politikas neprarado, tačiau šiuo metu rašo romaną apie gyvenimą Lietuvoje pokariu.

„Kadangi dabar dirbu pusiau aukle, tai gaunu maistą, bet šiaip tai iš romano tikrai nepragyvenčiau. Gal reikės pradėti rašyti straipsnius, bet, atvirai šnekant, man dabar tas Lietuvos politinis gyvenimas pasidarė nykus“, - aiškino buvęs parlamentaras.

Tačiau S. Stoma savęs emigrantu nelaiko, nes dalį laiko leidžia ir Lietuvoje. Pasak buvusio politiko, kadangi nuskristi į Korką kainuoja ir trunka panašiai kaip nukakti iš Vilniaus į Nidą, o bendravimas su draugais internetu beveik nieko nekainuoja, tai emigranto sąvoka jam nelabai tinka.

„Gyvenu pusiau Airijoje, pusiau Lietuvoje. „Ryanair“ skraido į tą miestą, kur gyvena dukra su anūkėmis, tai iš esmės viskas labai paprasta ir nebrangu. Aš ir naudojuosi ta galimybe. Dukra turi dvi ketverių metų dvynes dukrytes, pusę dienos jos eina į tokią mokyklėlę – ten pusiau darželis, pusiau mokykla. O antrą pusę dienos reikia samdyti auklę. Kadangi auklė Airijoje kainuoja panašiai kaip Lietuvos Seimo narys, tai nematau jokių problemų: aš galiu padirbėti ir pabūti anūkių aukle“, - pasakojo S. Stoma.

Klausiamas apie airius, buvęs politikas teigia, kad svečios šalies piliečiai jam atrodo draugiški, paprasti, patiklūs ir galbūt kiek kvailoki.

„Airiai mane žavi savo gerumu. Labai rimtai sakau. Jie labai nuoširdūs, nors ,kaip visada, yra išimčių. Dauguma jų geraširdžiai, religingi, katalikai. Kai važiuoji taksi, tai taksistas važiuodamas pro kiekvieną bažnyčią persižegnoja. Jie tokie pasirodė paprasti ir tikri žmonės. Labai paprasti, kartais gal ir kvailoki: manau, kad jeigu kas norėtų, galėtų juos apgaudinėti, nes jie patiklūs ir geraširdžiai“, - airių nacionalinį charakterį apibūdino S. Stoma.