1993-1999 metais Konstituciniam Teismui vadovavęs teisininkas trečiadienį sakė, kad Lietuvos visuomenės moralė yra silpna, ir dabar mažoji tautos dalis gali spręsti visos šalies likimą.

"Dėl privalomo balsavimo, tai tam tikri privalomumo elementai turėtų būti - tam tikrų socialinių paslaugų, išmokų ribojimas. Nes dabar yra pavojinga, kad mažoji tautos dalis gali už mus nuspręsti mūsų likimą, jau nekalbant apie tai, kad ateina visiškai išgėrę žmonės ir rodo nepagarbą kitiems. Mūsų visuomenės politinė moralė yra labai silpna ir ją reikia keisti kuo greičiau", - trečiadienį Vilniaus universiteto Teisės fakultete surengtoje konferencijoje sakė J.Žilys.

2002-2008 metais Konstitucinio Teismo pirmininko pareigas ėjęs Egidijus Kūris sakė, kad privalomo balsavimo idėja gali būti svarstoma, tačiau perspėjo, kad ją įgyvendinti praktiškai būtų sudėtinga.

"Pareigos dalyvauti rinkimuose klausimas gali būti svarstomas, bet į visuotinės prievolės įvedimą žiūriu skeptiškai, nes neturėsime institucinių galimybių sukontroliuoti visus į rinkimus neatėjusius rinkėjus – jei rinkimuose nedalyvautų 10 proc. balso teisę turinčių piliečių - apie 200 tūkst. žmonių, tai pritaikyti kažkokias sankcijas jiems visiems neturėtų žmogiškųjų išteklių nei viena institucija", - konferencijoje kalbėjo E.Kūris.

Privalomas balsavimas šiuo metu įteisintas tokiose šalyse kaip Argentina, Australija, Brazilija, Liuksemburgas.