Jau kurį laiką netyla kalbos dėl ambasadorių ir ypač ambasadorius Lenkijoje skyrimo skandalo, apie tai diskutuoja politikai, apžvalgininkai. Pabrėžiama, kad visas šis procesas, batalijos, kurios vyksta tarp prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos niekam nedaro garbės.

„Man tai čia keistai atrodo ir nelabai suprantu, kodėl prezidentas pasirinko, vadinkime, tokią taktiką ar strategiją. Arba iš tikrųjų prezidentas šitaip eis į rinkimų kampaniją, kas gali būti, kad aš esu toks kietas vaikinas, man čia nesvarbu jokie konstituciniai apribojimai, kaip noriu, taip darau. Arba jis nebesuvaldo situacijos ir kas nors iš patarėjų padžiazuoja.

Nes šiaip, mano įsitikinimu, prezidento elgesys, liaudiškai tariant, yra klaidingas, jis kenkia Lietuvai, jis nepadeda ir prezidentui einant į tuos pačius rinkimus. Viskas yra aiškiai apibrėžta Konstitucijoje, čia nėra kažkieno noras, kaip tie ambasadorių skyrimai turi atrodyti. Labai aiškiai įvardinta, kad Vyriausybė teikia, o prezidentas tvirtina.

Jis, be abejo, gali netvirtinti. Bet čia jau yra tam tikro konstitucinio susiderinamumo klausimas, ką yra Konstitucinis Teismas svarstęs ir dėl vyriausybių, pavyzdžiui, premjeras atneša prezidentui ministro kabineto sąrašą. Konstitucinis teismas yra išaiškinęs, kad prezidentas gali kelti klausimus, gali su kažkuria kandidatūra nesutikti, bet tai yra politinės daugumos Seime valia. Tai čia prezidentas gali nesutikti, bet jis turi labai aiškiai formuluoti savo argumentus“, – DELFI TV laidoje „Iš esmės“ aiškino buvęs premjeras, europarlamentaras A. Kubilius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)