Tą atspindi ir emigravusių pašnekovų žodžiai, kad Norvegijoje esi gerbiamas už savo darbą, net jei skuti bulves kavinėje. Nemaža tikimybė, kad pradėjęs nuo bulvių skutimo – po metų jau suksiesi virtuvėje su šefo prijuoste.

Emigruoja tūkstančiais

– Jūsų žiniomis, kiek tūkstančių lietuvių šiuo metu gyvena Norvegijoje? Kiek lietuvių emigrantų kasmet ji sulaukia?

– Naujausiais statistiniais duomenimis, per nepilnus dvejus metus emigrantų gretos pasipildė daugiau nei dešimčia tūkstančių žmonių. Tautiečių gretų didėjimą juntame ir ambasadoje – keičiame vis daugiau pasų, asmens tapatybės kortelių, išduodame vis daugiau dokumentų naujagimiams. Šiemet ambasadoje jau užregistravome 20 santuokų, kurias sudarė Norvegijoje gyvenantys Lietuvos Respublikos piliečiai. Konsuliniai pareigūnai lankosi didesniuose miestuose, buvome Bergene, Stavangeryje, Alesunde, Trondheime, kur teikiame konsulines paslaugas regionuose gyvenantiems lietuviams.

Norvegijoje gyvenantys žmonės sako, jog darbo Norvegijoje susirasti darosi vis sudėtingiau. Esą dėl naftos kainos ir kurso – mažėja atlyginimai. Ar žmonių susižavėjimas Norvegijoje laukiančiomis galimybėmis mažėja?

– Atlyginimai Norvegijoje yra aukšti, palyginus su kitomis Europos valstybėmis. Vidutinis atlyginimas 2014 metais sudarė 42,3 tūkstančių Norvegijos kronų (apie 4 388 eurų – DELFI), nedarbo lygis – apie 4-4,5%. Norvegija sukaupė didžiulį į skirtingas pasaulio šalis investuotų lėšų fondą, kuris užtikrins ekonomikos stabilumą ilgiems metams į ateitį. Manytume, kad Norvegijos patrauklumas, jei kiek ir sumažės, vis tiek išliks labai aukštas.

– Norvegijos karalystės įvaizdį lietuvių akyse gadina istorijos su Norvegijos vaiko teisių apsaugos tarnyba „Barnevernet“. Kaip jaučiasi vaikus auginantys lietuviai?

– Norvegijoje vaiko gerovei skiriamas ypatingas dėmesys, visoje šalyje sukurtos labai geros sąlygos vaikų auginimui. Absoliuti dauguma Norvegijoje vaikus auginančių lietuvių patenkinti šios šalies teikiamomis galimybėmis, ypač jeigu yra susipažinę su Norvegijoje galiojančiomis taisyklėmis ir jų tinkamai laikosi.

– Su kokiais sunkumais, įsitvirtindami Norvegijoje, lietuviai susiduria dažniausia?

– Kiekvienas, atvykęs į svetimą šalį, susiduria su prisitaikymo iššūkiais, ne išimtis ir lietuviai Norvegijoje. Ne visiems vienodai sekasi pramokti norvegų kalbą, išsiaiškinti gyvenimo ir darbo Norvegijoje taisykles, prie jų prisitaikyti.

Vilioja gyvenimo kokybė

– Ar daug lietuvių Norvegijoje dirba kvalifikuotą darbą pagal savo išsilavinimą?

– Dauguma lietuvių Norvegijoje dirba kvalifikuotus ir nekvalifikuotus techninius darbus, bet yra ir čia dirbančių projektų vadovų bei vadovaujančias pozicijas didelėse kompanijose užimančių Lietuvos atstovų. Tiesa, jų nėra daug.

– Kuo lietuviams patinka Norvegija, neskaitant darbo užmokesčio? Ar galime sakyti, kad šia kryptimi jie emigruoja tik dėl pinigų?

– Stabili ūkio padėtis ir dideli atlyginimai į Norvegiją pritraukia atvykėlių iš daugelio šalių. Kartu pažymėtina, kad į Norvegiją atvykstama ne tik dėl galimybių uždirbti, bet ir dėl aukštos gyvenimo kokybės – ši šalis užima pirmąją vietą pasaulyje pagal Jungtinių Tautų sudaromą Žmogaus socialinės raidos indeksą.

– Bendraujate su norvegais, kokia jų nuomonė apie lietuvius?

– Kaip Norvegijoje vertinama vienos ar kitos valstybės vietos bendruomenė galėtų komentuoti Norvegijos pusė, tačiau tolerancija garsėjančioje šalyje tokios temos nėra plačiai diskutuojamos. Mano nuomone, lietuviai vertinami gana pozityviai.

Atlyginimą reikia užsidirbti

– Ar patys emigrantai noriai bendrauja vieni su kitais, susitinka, kartu mini šventes?

– Norvegijoje veikia kelios lietuvių organizacijos, vienijančios nemažą dalį tautiečių. Kiekvienas pasirenka, ar jam jungtis prie bendruomenės ir kokiuose renginiuose dalyvauti, nors šių tikrai netrūksta. Tokios organizacijos veikia ne tik Osle, bet ir kituose šalies regionuose.

Izolda Bričkovskienė

– Ar lietuviai noriai mokosi norvegų kalbos?

– Tie lietuviai, kurie Norvegijoje siekia geresnių karjeros galimybių, nesunkiai įveikia šį barjerą. Sunku būtų apibendrinti čia gyvenančių lietuvių planus – susiduriame tiek su tais tautiečiais, kurie savo ateitį sieja su Norvegija, tiek ir su neketinančiais čia likti ilgesnį laiką, atvykusiais laikinai ir norinčiais užsidirbus grįžti namo. Situacijų būna pačių įvairiausių.

– Lietuvoje gyvenantys lietuviai dažnai mėgsta sakyti, jog emigrantai pasirinko „lengvesnį kelią“. Kokia Jūsų nuomonė šiuo klausimu?

– Nors Norvegijoje atlyginimų lygis yra pakankamai aukštas visose ūkio srityse, bet kuriuo atveju atlyginimą reikia užsidirbti. Dauguma į Norvegija atvykstančių lietuvių dirba daug, o dažnas dirba ir gana sunkiai, todėl vargu ar galima būtų sutikti, jog tai lengvas kelias. Nereiktų užmiršti, kad dauguma artimuosius ir draugus palieka Lietuvoje, čia atvyksta nemokėdami kalbos, praradę jau susikurtus Lietuvoje autoritetus. Norvegijoje tenka pagarbą užsitarnauti iš naujo.