Praėjusią savaitę visiškai susprogdintas nemenkas Juodąja tvirtove vadinamo bunkerio Giruliuose plytinis antstatas, rašo „Lietuvos žinios“.

„Plytos nuo sprogimo nuskriejo 20 metrų spinduliu į šonus. Tai tikrai buvo ne bandymas nugriauti, nuardyti, o sprogdinimas, tad tai - kriminalinis veiksmas, už kurį gresia baudžiamoji atsakomybė“, - dienraščiui sakė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas.

1939 metais statyta netoli Girulių paplūdimyje esanti Kukuliškių baterija yra bene garsiausias Antrojo pasaulinio karo paveldosauginis objektas pajūryje.

„Juodąją tvirtovę kartu su kitais Kukuliškių baterijos statiniais valdo Pajūrio regioninis parkas (PRP). Pernai buvo kreiptasi į mus, kad leistume nugriauti antstatą sutvarkyti bunkerį. Leidimas išduotas, tad tas prielipas, šiaip ar taip, būtų buvęs nugriautas. Bet kad šitaip...“ - stebėjosi paveldosaugininkas.

Jis perspėjo, kad „pažaidę kareiviais“ ir nesučiupti vandalai gali įsisukti ir į daugiau paveldosauginių Antrojo pasaulinio karo objektų.
Pernai galbūt tie patys vandalai sprogdino ir bunkerį Kretingos rajono Rūdaičių kaime.