„Posėdis buvo sušauktas tada, kai buvome apsitarę, kada mes jį galėtume turėti. Žinoma, pirmieji pranešimai pasiekė penktadienio vakarą ir tos institucijos, kurios yra atsakingos už informacijos rinkimą, vertinimą ir teikimą, dirbo ir per naktį. Todėl informaciją gavome ir šeštadienį ryte“, – LRT radijui teigė prezidento patarėjas.

„Kaip žinia, ir prezidentas, ir kitų institucijų vadovai komunikavo, buvome sutarę bendrą poziciją, žinojome, kur visi esame – t. y., kur yra Valstybės gynimo tarybos nariai ir kiti kviesti asmenys“, – sakė K. Budrys.

Pasak G. Nausėdos patarėjo, VGT nariai buvo sutarę, jog susitikti gyvai reikėtų tuo atveju, jeigu Rusijoje staigiai keistųsi situacija arba reikėtų priimti atitinkamus sprendimus.

„Buvome sutarę, kad poreikis susirinkti būtų dviem atvejais – pirma, kai staigiai keičiasi situacija arba mes galime ją įsivertinti ir matyti, kur viskas link juda, nes ji buvo pakankamai dinamiška, antras dalykas – jeigu mums reikia priiminėti atitinkamus sprendimus“, – sakė K. Budrys.

„Tai nei vieno, nei kito, to, ko mes negalėtume padaryti kitomis priemonėmis, nebuvo tuo metu, ir buvo akivaizdu į pavakarę, kad sekmadienio rytą situacija bus aiškesnė ir mes matysime, kaip ji rutuliojasi ir kad jau galima bus susirinkinėti“, – pridūrė šalies vadovo patarėjas.

K. Budrio teigimu, tai, kad VGT buvo sušaukta į posėdį tik sekmadienį, nereiškia, jog iki susitikimo niekas nedirbo.

„Tai nereiškia, kad iki to niekas nieko nedarė ir nevyko. (...) Darbas vyko nuosekliai visų, ir čia vienas yra iš etapų – nereikėtų fizinio Valstybės gynimo tarybos narių laikyti vieninteliu įrodymu, kad institucijos dirba ir tarpusavyje koordinuojasi, ir šnekasi“, – akcentavo K. Budrys.

ELTA primena, kad savaitgalį vykus neramumams Rusijoje, Prezidentūra pranešė sekmadienį šaukianti VGT posėdį. Visgi, viešojoje erdvėje imta diskutuoti, kodėl prezidentas nesukvietė Lietuvos lyderių aptarti šalies saugumo klausimų dar šeštadienį – iš karto po to, kai prasidėjo samdinių grupuotės „Wagner“ šturmas į Maskvą.

Pastaruosius klausimus kėlusi Seimo opozicija negailėjo kritiškų žodžių ir teigė, kad Prezidentūros reakcija yra gerokai pavėluota, o sekmadienį šaukiamas VGT posėdis atrodo „tragikomiškai“.

Pats prezidentas, reaguodamas į viešojoje erdvėje pasigirdusią kritiką dėl pernelyg pasyvios reakcijos į samdinių grupuotės „Wagner“ keltus neramumus Rusijoje, teigė, kad panašių priekaištų Prezidentūra sulaukia nuolat. Šalies vadovas tvirtino, kad šioje situacijoje buvo itin svarbu tinkamai įvertinti, kaip klostosi įvykiai Rusijoje, ir surinkti pakankamai informacijos priimti reikiamus sprendimus.

Kaip skelbta anksčiau, Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas pareiškė ketinąs nuversti Rusijos karinę vadovybę. Jo pajėgoms sparčiai judant link Maskvos ir užėmus Rostovą prie Dono bei Voronežą, šeštadienio vakarą pranešta, kad J. Prigožinas nutarė atsitraukti.

Maskva nurodo, kad kaltinimai „Wagner“ vadui ginkluoto sukilimo prieš Rusijos karinę vadovybę organizavimu bus panaikinti, o pats J. Prigožinas pasitrauks į Baltarusiją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)