„Kadangi konservatorių Vyriausybė deklaravo, kad viskas bus labai skaidru, viskas bus labai aišku, atvira, kaip premjerė sakė, kad jei tik paaiškės koks nors galimas įtarimas dėl neskaidrumo, kad jos Vyriausybėje tokių ministrų nebus. Taigi, šiandien po tokių žodžių, kurie buvo ištarti praeityje, belieka tikėtis, kad ministrė Šiugždinienė tikrai atsistatydins“, – žurnalistams ketvirtadienį Seime sakė R. Budbergytė.

Ji pažymi, kad jos nestebina dabartinė J. Šiugždinienės pozicija kol kas nesvarstyti atsistatydinimo, mat savivaldos tarybos nariams skiriamų kompensacinių lėšų reglamentavimas yra nepakankamai aiškus.

„Stebėčiausi, jei ketintų. Nes kol kas tas reglamentavimas yra nepakankamai aiškus, yra tam tikrų neapibrėžtumų ir kiekvienas savo naudai rasti pateisinimą, kodėl pasielgė vienaip ar kitaip. (…) Iš tiesų mes ir visuomenė tikisi, kad politikai, kurie bedirbtų ar savivaldybės taryboje, ar Seime, ar valstybės pareigūnai, kurie irgi turi tam tikras tokias galimybes, kaip sakoma, papiktnaudžiauti ne savo kišene, o viešaisiais finansais, jie turi sau kelti aukštus standartus. Tai mano atsakymas dar kartą – ministrė Šiugždinienė turėtų, matyt, atsistatydinti ir neieškoti sau pateisinimo“, – pabrėžė R. Budbergytė.

ELTA primena, kad klausimai dėl savivaldybių tarybų narių išlaidų skaidrumo kilo po to, kai visuomenininkas A. Tapinas ėmėsi tyrimo šalies mastu dėl galimo savivaldos biudžeto pinigų švaistymo.

Dėl susiklosčiusios situacijos savivaldybėse, A. Tapinas kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą. Neringos, Mažeikių bei Šaulių savivaldybėse tyrimai jau inicijuoti.

Savo ruožtu tyrimus dėl galimai pažeisto viešojo intereso Pagėgiuose ir Šilutėje pradėjo ir Generalinė prokuratūra.

Siekiant išspręsti susidariusią situaciją, Seime gimsta siūlymas aiškiau riboti, kiek ir kam politikai galėtų leisti mokesčių mokėtojų finansus. Registruoti keli Vietos savivaldos įstatymo pakeitimai, kuriais norima nustatyti konkrečias tarybos narių veiklai skirtų lėšų lubas, taip pat griežtinti atskaitomybę rinkėjams, numatyti aiškių auditų ir patikrų tvarką.

Tuo metu Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) atstovai mano, jog įstatymu reikėtų nustatyti nuolatinį, fiksuotą savivaldos politikų atlyginimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)