Pranešime sakoma, kad nuo šių metų birželio pabaigos Rusija kreipiasi į kaimyninių šalių piliečius su skelbimais dėl asmenų verbavimo kariauti Ukrainoje. Skelbimuose internete Armėnijoje ir Kazachstane jie viliojami 495 tūkst. rublių (5 140 JAV dolerių) pradiniais mokėjimais ir atlyginimais nuo 190 tūkst. rublių (1 973 JAV dolerių). Verbavimo pastangos stebimos šiauriniame Kazachstano Kostanajaus regione, siekiama pritraukti vietos gyventojus etninius rusus.

Bent jau nuo 2023 m. gegužės mėnesio Rusija siūlo migrantams iš Vidurinės Azijos kariauti Ukrainoje, žadėdama greitą pilietybę ir algas iki 4160 JAV dolerių. Pranešta, kad iš uzbekų migrantų statybininkų, atvykusių į Mariupolį, buvo atimti pasai ir jie buvo priversti įstoti į Rusijos kariuomenę.

„Rusijoje yra mažiausiai šeši milijonai migrantų iš Vidurinės Azijos, juos Kremlius greičiausiai laiko potencialiais naujokais. Artėjant 2024 m. prezidento rinkimams Rusija veikiausiai nori išvengti tolesnių nepopuliarių vidaus mobilizacijos priemonių. Užsienio piliečių išnaudojimas leidžia Kremliui įgyti papildomo personalo savo karo pastangoms, nes Rusijos kariuomenėje žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius didėja“, – mano britų žvalgyba.

Ankstesnėje apžvalgoje britų žvalgybos analitikai minėjo su Kupiansko ašimi susijusį pavojų Rusijos kariuomenei.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją