Ukrainai atsikovojus sostinės priemiestį Irpinę pagalbos tarnybos pagaliau gali surinkti kūnus. Neįmanoma suskaičiuoti, kiek žuvo per Rusijos apšaudymus, bet vaizdai iš apšaudytų gatvių atskleidžia civilių kančių mastą.

Ukrainiečiams perspėjant nesureikšminti Rusijos derybininkų žodžių apie pajėgų atitraukimą nuo Kyjivo ir Černihivo, šie miestai toliau apšaudomi Kremliaus pajėgų.

Rusijos kariuomenė tikina, kad tikslas nuo pat pradžių buvo paralyžiuoti Ukrainos kariuomenę visoje šalyje, kad ši negalėtų pasipriešinti Donbaso okupacijai.

„Visi pagrindiniai Rusijos ginkluotųjų pajėgų tikslai Kyjivo ir Černihivo vietovėse pasiekti. Rusijos ginkluotųjų pajėgų perdislokavimo tikslas – suintensyvinti veiklą prioritetinėse kryptyse. Ir svarbiausia – užbaigti Donbaso visiško išlaisvinimo operaciją“, – tikino Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igor Konašenkov.

Iš „išlaisvintų“ – sunaikinto namo vyras traukia medalius, gautus už dalyvavimą sovietų kare Afganistane.

„Niekada nemaniau, kad gali nutikti kažkas panašaus. Tarnavome kartu su rusais. Prieš dešimt metų su kariais veteranais, rusų kolegomis susitarėme niekada šiame gyvenime nekovoti vieni prieš kitus. Tačiau tai neišsipildė. Ir štai, rusų pasaulis kovoja prieš žmones“, – žiniasklaidai kalbėjo Serhej Malyšenko.

Kad rusų pažadai yra beverčiai, perspėja ir Ukrainos prezidentas V. Zelenskis. Tariamas Kremliaus pajėgų atitraukimas nuo kelių šiaurinių miestų tėra žodžiai, sakė jis.

„Pasigirsta ir kitų žodžių apie tariamą Rusijos kariuomenės išvedimą iš Kyjivo ir Černihivo, apie neva sumažėjusį įsibrovėlių aktyvumą šiose srityse. Žinome, kad tai nėra pasitraukimas. Mes juos išvarėme, tai yra mūsų gynėjų darbo rezultatas.

Tačiau taip pat matome, kad šiuo metu Rusijos kariai kaupiasi naujiems smūgiams Donbase. Ir mes tam ruošiamės, mes niekuo netikime – jokios gražiomis frazėmis. Mūšio lauke yra reali situacija. Ir dabar tai svarbiausia. Mes nieko neatiduosime ir kovosime už kiekvieną savo žemės metrą, už kiekvieną mūsų žmogų“, – kalbėjo Ukrainos vadovas.

Ukrainos prioritetai kalbantis su vakarais yra trys: ginklai Ukrainai, naujos sankcijos Rusijai ir finansinė parama Ukrainai. Tiek pat svarbi ir humanitarinė parama.

Sunaikintame Charkive savanoriai dalina pasaulio maisto programos siuntinius įkalintiems civiliams. Maistas žmones pasiekia tik dabar.

„Mes apimti baimės ir ašarų, nėra elektros, namuose būname be duonos. Ačiū dievui, kad dar turėjome miltų ir galėjome išsikepti blynų“, – sakė viena Charkivo gyventoja.

Charkivo ligoninė tęsia darbą, medikams nuolat girdint sprogimus.

„Visi langai uždengti, kadangi dirbame 4 aukšte, rizika, kad apšaudymas gali sužeisti mus ir pacientus yra gana didelė. Kad šiek tiek atsipalaiduotume psichologiškai pirmoje dienos pusėje klausomės sunkiojo roko, o antroje – džiazo.

Muziką jungiame garsiai. Labai svarbu, kad per sprogimus nedrebėtų rankos. Bet manau, kad dabar jau pripratome“, – teigė kardiologė Ketevan Gamisonia.

Stebina ir rusų elgesys radioaktyvioje Černobylio zonoje. Kiek anksčiau Reuters naujienų agentūra skelbė apie beatodairišką Kremliaus pajėgų pasivažinėjimą Raudonajame miške, sukėlusį radioaktyvių dulkių debesis.

Tokį elgesį Černobylio atominės darbuotojai vadino savižudišku. Dabar pranešama, kad apie į ligonines su spindulinės ligos simptomais gabenamus rusų karius, nes jie ten kasė apkasus.

Kyjivas siunčia 45 autobusus evakuoti gyventojus iš apsiausto Mariupolio miesto. Bet dar trūksta įrodymų, ar Rusijos paskelbtos paliaubos yra tikros.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: