Lygiai tris mėnesius trunkantis Rusijos aktyvus puolimas jau pražudė 234 ukrainiečių vaikus, dar 433 sužalojo. Tai iki šiol patvirtinti atvejai. Tačiau neabejojama, kad realūs skaičiai didesni.

„Okupantai prieš mus vykdo labai žiaurų karą. Tokio karo Europoje nebuvo 77 metus. Totalinis karas. Kai priešas bando sunaikinti kuo daugiau žmonių ir infrastruktūros“, – sako Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ukrainos prezidentas sako, kad per tris invazijos mėnesius į Ukrainą nukreipta daugiau nei 2200 rusų raketų. Lėktuvai bombas mėtė daugiau nei 3 tūkstančius kartų. Dažniausiai ne į karinius objektus.

„Sudėtingiausia padėtis šiandien yra Donbase, Bachmute, Popasnoje, Sjeverodonecke. Šia kryptimi okupantai veikia aktyviausiai. Čia jie organizavo žudynes ir bando sunaikinti visa, kas gyva. Tikrąja ta žodžio prasme. Niekas taip neniokojo Donbaso, kaip dabar tai daro rusų armija“, – sako Ukrainos prezidentas.

Karas Ukrainoje. Gegužės 21-oji

Koks jausmas važiuoti Donbaso keliais, bent trumpam galima pajusti žiūrint naujienų agentūros AFP fotografo vaizdo įrašą. Sprogimai pakelėje, raginimai vairuotojui nemažinti tempo, galiausiai išlipus iš mašinos – krentančių sviedinių švilpimas.

Per vieną paskutiniųjų atakų Sjeverodonecke žuvo 4 žmonės. Pasak britų žvalgybos, Rusija siekia apsupti Sjeverodonecką, Lysyčanską, Rubižnę. Jei rusų pajėgoms pasisektų, jos kontroliuotų beveik visą Luhanską.

„Ateinančios karo savaitės bus sunkios. Turime tai suprasti. Bet neturime kitos išeities, kaip kovoti. Kovoti ir laimėti. Išlaisvinti savo žemę ir žmones. Nes okupantai bando iš mūsų atimti ne tik kažką. Bet viską, ką mes turime. Taip pat ir teisę būti ukrainiečiais“, – sako Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Kremliaus išplatintuose vaizduose, kaip teigiama, išminuojamas Mariupolio paplūdimys. Ukrainiečiai praneša, kad „Azovstal“ teritorijoje nukentėjo 4 rusų išminuotojai.

Ukrainos prezidentas sako, kad rusų nelaisvėje atsidūrusių Mariupolio gynėjų likimas priklauso nuo kitų valstybių paramos. Zelenskis ragina dėl to spausti Rusiją.

V. Putinas

Labiau stengtis, kad Vladimiro Putino agresija būtų sustabdyta, ragina ir Jungtinių Valstijų prezidentas. Jis vieši Tokijuje Indijos ir Ramiojo vandenyno valstybių viršūnių susitikime.

„Išgyvename tamsią mūsų bendros istorijos valandą. Brutalus ir neišprovokuotas Rusijos karas prieš Ukrainą sukėlė humanitarinę katastrofą. Gatvėse žūsta nekalti civiliai, milijonai pabėgėlių yra priversti palikti savo namus arba buvo ištremti. Tai ne tik Europos, bet ir pasaulio problema“, – sako Joe Bidenas.

Ukrainos kariuomenė jau dabar apšaudo Rusijos pozicijas iš vakarietiškos artilerijos. Ateityje jos žadama dar daugiau. Danija įsipareigojo atsiųsti priešlaivinių raketų sistemą „Harpoon“, Čekija – atakos sraigtasparnių bei tankų. Naujus karinės pagalbos paketus Ukrainai, vakar vykusiame sąjungininkių susitikime, pasiūlė apie 20 valstybių.

Tuo metu Europos Sąjunga ir toliau derina galimybes didinti Kremliui ekonominė spaudimą. Vokietijos ekonomikos ministras sako, kad susitarimas dėl rusiškos naftos atsisakymo pasiekiamas ranka ir gali būti pasiektas per kelias dienas. Iki šiol jam labiausiai priešinasi Vengrija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)