1300 kv. m ploto

Niekam ne paslaptis, kad įtakingiausios šalies politinės partijos savo būstines įsirengusios sostinės centre, kur nuomos kainos ne tokios ir mažos. Nors dalis partijų patalpas nuomojasi savo lėšomis, kai kurios savo išlaidas skaido: dalį patalpų nuomojasi už savo pinigus, o kitą dalį mielai "skolinasi" iš savivaldybės.

Pagal panaudos sutartis skirtingiems laikotarpiams miesto savivaldybė politinėms partijoms yra išdalijusi daugiau nei tūkstantį kvadratinių metrų patalpų. O kalbant tiksliau – beveik 1300 kv. m.
Kai kurios iš jų pagal panaudą patalpas yra gavusios iki 2018-ųjų ar net neterminuotam laikotarpiui. Beje, pasitaiko, kad politinėms partijoms suteiktų patalpų dydis viršija net 200 kv. m.

Surinktų pusę milijono litų

Pavyzdžiui, Liberalų ir centro sąjungai vienoje sostinės senamiesčio gatvių yra suteikta 242 kv. m patalpų. Būtent šios partijos patalpos kainuotų daugiausia. Jų rinkos kaina – nuo 7277 iki 9703 litų per mėnesį.

Nedaug atsilieka ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, kuriam Vašingtono aikštėje skirta 210 kv. m patalpų. Jų nuomos kaina būtų tarp 6,3 tūkst. ir 8,5 tūkst. litų. Nors įvertintas kiek mažesnėmis nuomos sumomis, dideles komercines patalpas yra gavusios Tvarkos ir teisingumo bei Darbo partijos – atitinkamai po 143,5 ir 251 kv. m.

Remiantis nekilnojamojo turto specialistų skaičiavimais, miesto savivaldybė, privertusi partijas susimokėti už joms suteiktas patalpas, per mėnesį surinktų nuo 36 280 iki 47 435 litų. Tai reiškia, kad savivaldybei per metus šalies politinių partijų gerovė atsieina nuo 435 tūkst. iki 522,5 tūkst. litų.

Tiesa, pateikiamos apytikslės sumos, nes kiekvieną partijoms suteiktą komercinių patalpų objektą reikėtų analizuoti atskirai, tikrinti jo būklę, kaip sakė nekilnojamojo turto agentūros "Remax Lietuva" vadovas Žiuljenas Galeckas.

"Per pastaruosius pusantrų metų komercinių patalpų nuomos kainos yra išaugusios, palyginti su tuo, kas buvo prieš 3–4 metus. 2009–2011 m. nuomos kainos buvo žemiausios ir galimybės išsinuomoti patalpas buvo didžiausios. Kainos yra pakilusios, nes susidomėjimas patalpomis didesnis, ypač naujomis patalpomis ir naujais pastatais", – sakė Ž.Galeckas.

Naudojasi įstatymu

Vilniaus miesto tarybos sekretorius Miroslavas Monkevičius patvirtino, kad suteikti patalpas partijoms pagal panaudą įpareigoja įstatymai.

"Pagal esamus teisės aktus, tarybos sprendimus mes privalome suteikti ir suteikiame patalpas politinėms organizacijoms bei judėjimams. Šiuo metu bent jau idėja apmokestinti politines partijas svarstoma nebuvo", – sakė M.Monkevičius.

Pasak jo, neaišku, ar toks klausimas artimiausiu metu galėtų būti svarstomas.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Griūvantis namas jau pareikalavo aukų, o su remontu nesutinkantiems jo gyventojams gresia iškeldinimas.

Dokumentinį filmą sukūrusi Gražina Ručytė-Landsbergienė dėkoja Dievui už kiekvieną jai duotą dieną.

Lietuvio noras užsidirbti pinigų iš santuokos su pakistaniete baigėsi klaidžiojimais be pinigų ir dokumentų.